Provning hos Simonnet-Febvre i Chablis

Simonnet-Febvre 20130704 ingångDen kanske mest svårstavade firman som jag tittade in hos i Chablis var Simonnet-Febvre. Sedan 2003 ägs de av Bourgogne-négocianten Louis Latour, som faktiskt även säljer Chablis under eget namn. Jag vet inte om det är ett urval av Simonnet-Febvres sortiment som också säljs under Louis Latour-etikett, eller om det är helt separata viner. För en överblick av Chablis, se inledningsartikeln.

Man kan notera att de kallar sig Maison Simonnet-Febvre (ej Domaine), vilket innebär att de även kan använda inköpta druvor. På hemsidan skriver de att de äger vingårdar i Chablis, Chablis Premier Cru Mont de Milieu och Chablis Grand Cru Les Preuses. De har dock nio premier cru (varav en generisk) och fem grand cru i sortimentet, så en hel del av druvorna måste vara inköpta. De är för övrigt en stor producent av Crémant de Bourgogne – vilket också nämns på skylten ute på gatan – men jag provade enbart Chablis hos dem.

Ekfat förekommer här enbart på grand cru-nivån, inte alls på premier cru-nivån. Kombinerar jag vad som står på webbsidan och vad som jag hörde muntligt på plats, är bilden att Preuses inte får någon ek, Blanchot får 100% ek och Les Clos 50% ek, och Valmur och Vaudésir förmodligen ungefär samma som Les Clos, men i samtliga fall enbart gamla ekfat. Alla deras viner genomgår malolaktisk jäsning, vilket minskar syran och gör dem lite ”krämigare”. Premier cruerna ligger 10-12 månader på jästfällningen och grand cruerna 15-18 månader på jästfällningen, vilket också kan ge lite mer krämighet. De betraktar sina viner som lite ”rikare” (och därmed mindre ”strama”) än många andra, vilket alltså mer beror på malo och tid på jästfällningen än på fat. Användningen av malolaktisk jäsning är dock rätt vanlig i Chablis, men jag misstänker att användningen hos många producenter kan variera mellan årgångarna.

Petit Chablis 2011:an hade skruvkork, de övriga naturkork. Eftersom jag serverades en 2009:a av deras vanliga Chablis vet jag inte om de har expanderat skruvkorksanvändningen dit i senare årgångar.

Simonnet-Febvre 20130704 flaskor

Petit Chablis 2011, € 8,25

Doft av gult äpple, lite kryddton, mycket lätt blommig. Smaken är kryddig, med gult äpple, bra syra och en del mineral. 85 p

Chablis 2009, € 10,40

Doft av mogen gul frukt, lite honung, lite kryddton. Varmare doft än Petit Chablis. Smak av mogen gul frukt, lite honung, ”mjuk” smak, bra syra. Relativt färdig. 87 p

Ej helt Chablis-klassisk, men där spelar årgången in, förutom att honung kan vara en mognadston. Det är heller inte så vanligt att bychablis säljs med fyra års ålder. Hos de övriga fyra producenterna var nästan alla Petit Chablis och Chablis 2011:or, och undantagen var en Petit Chablis 2012 och en Chablis 2010.

Chablis Premier Cru Côte de Léchet 2010, € 14,50

Doften är lite kryddig och örtig, gula äpplen, trevlig doft. Smaken är tydligt kryddig, lätt örtig, gult äpple, mineral, lätt beska. Relativt ung, 88(+) p

Côte de Léchet går vanligen in i en blend – det måste således vara i deras generiska Chablis Premeir Cru – men i årgång 2010 tyckte de att den var så bra att det blev ett separat vin.

Chablis Premier Cru Vaillons 2011, ca € 15

Doft av gult äpple, lite honung, lätt kryddig. Doftar faktiskt som om vinet skulle ha fått lite fatbehandling även om så inte ska vara fallet. Smak av gult äpple, lite honung, kryddig, bra syra, en del mineral. Matig och kryddig stil, relativt färdig, 88 p

Chablis Premier Cru Fourchaume 2010, € 18,40

Doft med gult äpple, lite honung, lätt blommig, aningen kryddig. Smak med mineral, gult och grönt äpple, kryddig, relativt hög syra, eftersmak med mineral. Relativt ung, 89(+) p

Chablis Grand Cru Les Clos 2010
Ungefär 50% ek, 1-5 år gammal. Ännu ej till salu, 2009:an kostade € 36.

Doft av honung, gult äpple, lite blommig, diskret ekfatston, kraftig och komplex doft. Smak med rejäl mineralton, lite gula äpplen, hög syra, lång mineralisk eftersmak. Ung, men lite tillgänglig, 92(+) p

Det här var ett stort vin, med mycket klassisk smak, och rik doft. Ett av fem viner under utflykten som jag satte minst 92 poäng på, alla de övriga fyra kommer från samma producent (det inlägget bör komma i övermorgon).

Simonnet-Febvre 20130704 ringklocka

Ringklockan var en riktig klocka i ordets ursprungliga betydelse.

Ett genomgående intryck hos mig var att vinerna från Simonnet-Febvre var rätt mycket på den kryddiga sidan för att vara Chablis. Detta gör dem för all del matiga och ”rika”, men det ska inte tolkas som att de genomgående var alltför fruktiga eller Côte d’Or-lika. Bortsett från kryddigheten märks dock en del stilvariation mellan årgångarna och inom sortimentet, och några av de andra producenterna har framstått som lite mer konsekventa. 2010:orna var bra, men jag tycker kanske att de provade premier cru:erna från den årgången hade kunnat vara ännu ett strå vassare. Återigen hamnar jag på omdömet att det här är en helt OK producent, med en del riktiga toppar som synes av den ypperliga Les Clos 2010. Simonnet-Febvre är kanske framför allt att rekommendera för de som vill ha lite matigare viner och eventuellt kan tänka sig att lagra dem ett tag, men inga eviga tider. De som letar efter väldigt strama och extra mineraliska chablisviner kanske däremot hittar sin stil bättre företrädd på annat håll.

Simonnet-Febvre hade en del av äldre årgångar att sälja av vissa viner, framför allt av Blanchot, även om det tydligen bara fanns ströflaskor i vissa fall. De verkar också vänta in att tidigare årgångar sålt lagom mycket innan en ny årgång lanseras, så vissa av 2010:orna hade inte släppts än. Priserna varierar en aning upp och ner mellan årgångarna.

Tryffelsvinet verkar åtminstone tidigare ha importerat Simonnet-Febvres viner till Sverige. Men i nuläget är de två vinerna från Simonnet-Febvre i beställningssortimentet båda markerade som ”tillfälligt slut”, så jag vet inte om de har slutat att ta in dem. Tryffelsvinet importerar för övrigt även Louis Latours viner, alltså Simonnet-Febvres ägare.

Annonser
Det här inlägget postades i Chablis, Chardonnay. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Provning hos Simonnet-Febvre i Chablis

  1. Ping: A visit to Simonnet-Febvre in Chablis | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s