Champagne från David Léclapart och annat från Franska Vinlistan

Finewines 20130427 Franska Vinlistan JN

Jan Netterberg från Franska Vinlistan kvalitetskontrollerar en av sina produkter vid finewines.se-mässan

I det förra inlägget fanns det med en udda roséchampagne från David Léclapart. Det fick mig att tänka på att jag faktiskt hade två obloggade tillfällen under våren då jag provat Léclaparts viner tack vare Franska Vinlistan, en fransk distanshandlare som säljer dem till Sverige. Ett av de tillfällena var finewines.se kvalitetsvinmässa 27 april, och jag inser att jag i ett svagt ögonblick skrivit i ett annat inlägg (för 2,5 månader sedan, host host…) att jag skulle återkomma med omdömen om champagnerna från den mässan. Jag ser att jag gudskelov inte skrev något om när. Nåväl, det största antalet av dem kom just från Franska Vinlistan, så de kan ju få vara med i det här inlägget.

För att återgå till David Léclapart, som var småodlare nummer två som fick det högsta producentomdömet ***** av Richard Juhlin. Léclaparts produktion är mycket begränsad, i trakten av 10 000 flaskor per år, men den procentuella tilldelningen till Sverige är mycket generös, så Franska Vinlistan har då och då en del Léclapart att sälja. Ack, om det vore så också med en del andra kulttillverkare i vinvärlden (ingen nämnd och ingen glömd, men åtminstone en viss trebokstavskombination dyker upp i huvudet)… Fast då skulle jag väl å andra sidan bara gjort av med ännu mer pengar på vin…

Léclapart-trion l’Amateur, l’Artiste och l’Apôtre är alla blanc de blancs – 100% Chardonnay – och utmärks genom en stegrande andel ekfat – 0%, 50%, 100% – som är anpassad efter respektive vins substans. De är biodynamiskt odlade och får ingen dosage, d.v.s. de buteljeras snustorra. Just den extremt torra smaken är lite utmärkande för Léclapart och förmodligen avgörande för om man gillar hans stil eller inte.

Ska jag jämföra med Selosse – något som kanske är ofrånkomligt med småodlar-blanc de blancs med viss kultstatus – så finns väl en viss likhet på nivån l’Artiste och l’Apôtre, eftersom de är fatade, om än på ett mindre oxidativt sätt än Selosse-vinerna. Kanske att dessa två snarast bör jämföras med Selosse V.O., som är Extra Brut. Basnivån hos Selosse och Léclapart är dock rätt olika. Selosse Initial får fat och buteljeras ”Brut” medan Léclapart l’Amateur görs utan fat och är helt utan dosage. Så l’Amateur kan nog ses som en stram aperitifskumpa, medan Initial egentligen mer kan ses som en matchampagne med mycket mer karaktär av vit Bourgogne. Men jag skulle bli förvånad om alla håller med om en så enkel karaktärisering…

Formellt är Léclaparts viner årgångslösa, men årgången står på baksidesetiketten i form av en kod. LV07 = vintage 07, LV08 = vintage 08, o.s.v. I släppet tidigt i våras såldes l’Amateur 2009, l’Artiste 2007 och l’Apôtre 2006, men vid provningen i samband med det släppet var det 1-2 år äldre saker som gällde.

Dessa tre viner provade i mars 2013:

David Léclapart l’Amateur 2007

Doft av gult äpple, lite citrus, lätt kolaton, en del mineral.
Smak av grönt och gult äpple, citrus, tydlig mineralton, hög syra, klart torr. Har mognat lite, tål mer. 89 p.

Har tidigare bedömt den med 90-91 p, så kanske kom viner i Léclaparts still inte till sin fulla rätt medan kylan fortfarande låg tung över landet, vilket också borde innebära för låga poäng på de två följande.

David Léclapart l’Artiste 2005

Doft av moget gult äpple, mogen citrus, lite persika, aningen honungston, mycket lätt rökton, eken kan anas lätt men är välintegrerad, rätt tydlig mineralton.
Smak med mycket mineral, gult äpple, lite ”jordig” beska och saltintryck, hög syra, mycket torr, mineralisk eftersmak. Inget spår av ek i smaken. 91 p.

David Léclapart l’Apôtre 2005

Doft av moget gult äpple, tydlig mineralton, persika, lätt rökton, aningen honung, eken kan anas lätt men är välintegrerad.
Smak med gult och grönt äpple, tydlig mineralton, lite jordig och saltig, torr, lång och mineralisk eftersmak. Inget spår av ek i smaken. Kan utvecklas lite mer. 92 p.

Provade 27 april 2013 på finewines.se-mässan:

David Léclapart l’Artiste 2005

Lite utvecklad doft med torkade örter, nötig. mycket torr, hög syra, kraftig mineralton med viss kryddighet och mentol, äpple och citrus i bakgrunden. Bra utveckling, 90 p.

Påminde mig något om den l’Amateur 2004 som fanns med när vi provade ett antal 2004 mot varandra ett halvår innan, d.v.s. framstod som betydligt mer utvecklad än den flaska jag hade provat 1,5 månad tidigare, den jag beskrev ovan.

Legras & Haas blanc de blancs NV

Doft med vita blommor, citrus, grönt äpple. Relativt torr smak, äpple, citrus, hög syra. Klassisk blanc de blancs. 87(+) p.

Vilmart Grand Cellier NV
70% Chardonnay och 30% Pinot Noir, basvinet lagras på stora ekfat.

Doft av moget gult äpple, lite kryddighet, diskret fatton. Smak med bra koncentration, gult och grönt äpple. Relativt ung, 89+ p.

Marguet Tradition Blanc de Noirs NV
74% Pinot Noir, 26% Pinot Meunier, deg. sep 2012.

Doften är blommig med rött äpple, en del mineral. Smaken är matig med rött och grönt äpple, bra syra, mineral. 88(+) p.

Marguet var en ny bekantskap för mig. Noterar att deras Les Crayères 2008 (en toppårgång i Champagne) lanseras på Systembolaget 1 augusti. Med 70% Chardonnay och 30% Pinot Noir lär det i och för sig vara en ganska annorlunda skapelse än det provade vinet.

Selosse Initial NV
Degorgerad september 2012, d.v.s. den batch som såldes i slutet av 2012, även via Systembolaget (699 kr).

Doft av moget äpple, persika, parfymton, en del fatton, doft med en del vit Bourgogne-känsla, bra koncentration, matig, smak av grönt äpple och gul frukt, klart hög syra. Generös doft, ung, 92+ p.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen, Initial deg. 2012 är en förbaskat bra Initial, som dessutom visar upp god tillgänglighet redan nu!

P.g.a. Franska Vinlistans sätt att sälja, i kampanjer, är det tyvärr inget av vinerna ovan som finns till försäljning just nu. Särskilt champagneentusiaster har anledning att hålla ett öga på dem, även om det också förekommer en del annat. För övrigt säljer de – namnet till trots – inte bara franska viner.

Annonser
Det här inlägget postades i Champagne, Chardonnay. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Champagne från David Léclapart och annat från Franska Vinlistan

  1. Ingrid skriver:

    Jag köpte några flaskor från Benoit Marguet i våras via Franska Vinlistan. Tycke uppstod så pass att vi besökte honom i maj då vi passerade Ambonnay. Vi fick en jättefin provning och rundvandring, han var oerhört sympatiskt vilket ju gör att champagnen smakar därefter. Kan absolut rekommendera ett besök om du är i krokarna. Granne med honom hittar du Paul Dethune, även det en trevlig bubblig bekantskap/Ingrid

  2. Ping: Champagne from David Léclapart and a couple of others | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s