Dönnhoff med AuZone – tysk topproducent i Nahe

Dönnhoff är en tysk vinproducent i Oberhausen i vinregionen Nahe. Personen bakom heter Helmut Dönnhoff, och hans son Cornelius Dönnhoff har börjat bli mer aktiv. Deras 25 ha vingårdar finns dock utspridda över flera byar i Nahe, som är en region som utmärker sig genom en ovanligt stor geologisk variation inom regionen. Riesling står för 80% av vingårdarna och Pinot Blanc och Pinot Gris (Weißburgunder och Grauburgunder för de tysktaliga) för resterande del.

Dönnhoff producerar ett drygt 20-tal olika viner. Dessa är dels vingårdsviner (”Lagenweine”) och dels ”Gutsweine”, viner som enbart bär producentens och druvsortens namn. Dönnhoff producerar både torra och halvtorra/söta viner. Som medlem av toppodlarnas organisation VDP har de självklart Großes Gewächs (numera oftast bara ”GG” på etiketten) på programmet – torra toppviner från de bästa vingårdarna – och för många är det nog de vinerna som intresserar mest. Intressant med Dönnhoff är dock att deras rykte i minst lika hög grad, om inte mer, bygger på de halvtorra och söta vinerna. Inte minst deras Spätlese – som de gör från flera olika vingårdar – var de viner som tidigt gav dem uppmärksamhet. De har oftast bra koncentration (nästan lite Auslese-känsla i många fall) utan att ge avkall på balansen, och har så att säga ”tyngd på rätt sätt”. En annan sak som oftast utmärker Dönnhoff är bra viner även i de årgångar där andra håller växlande kvalitet.

Ett sött vin från Dönnhoff var för övrigt det första tyska vin någonsin som fick 100 poäng i Parkers The Wine Advocate. Det var årgång 2001 av hans Oberhäuser Brücke Riesling Eiswein som bedömdes på detta sätt av Pierre Rovani (som då täckte Tyskland) i oktober 2002. Även 2002:an av samma vin fick en 100-poängare av Rovani, och hans efterträdare David Schildknecht har gett årgångarna 2004 och 2010 samma betyg. Ingen annan tysk producent har fått fler 100-poängare av The Wine Advocate, så där intar Dönnhoff en särställning. För övrigt kan nämnas att The Wine Advocate inte brukar bedöma de små mängder av speciella auktionsviner som det är en tysk specialitet att framställa, utan egentligen bara viner som säljs på den öppna marknaden. Förresten skapades Nahe som egen vinregion först 1971, efter att tidigare ha producerat ospecifikt ”Rheinwein”, och har därför inte alls samma långa historia av kända producenter som Rheingau, Mosel eller norra delen av Pfalz. Alla tyska vinproducenter tyckte säkert att det var bra att en 100-poängare äntligen delades ut till Tyskland, men jag kan tänka mig att en och annan i Mosel och Rheingau då var lite chockade över att ett Nahe-vin var det första att lyckas med detta.

Provningen, som E.T. anordnade i AuZone, innehöll en bred palett viner. Det blev fem torra och tre Spätlese, dock var två av de torra referensviner från andra tillverkare. Således blev det tre torra från Dönnhoff, en vingårdsriesling som inte var ”GG”, en GG och en Weißburgunder. Provningen bekräftade att Dönnhoff gör alla stilar bra och inte minst att jag verkligen gillar hans Spätlese i bra årgångar. Dock fick den mig att längta efter en lite större och bredare provning med huvudsakligen Großes Gewächs från Dönnhoff, och en annan provning med enbart Spätlese från Dönnhoff, där man kunde täcka lite fler årgångar och få jämföra vingårdar i samma årgång…

Dönnhoff AuZone 20130808

Torra viner

Dönnhoff Kahlenberg Riesling trocken 2012

Utseende: blekgul, lätt grönstick, lite ”spritz”
Doft: persika, svarta vinbärsblad, mogen frukt, lite grön ton, Riesling-parfym, lätt rökton, mineral.
Smak: torr men inte helt knastertorr, fruktig, citrusdominerad, lite grönt äpple, hög syra, rena aromer med relativt lång eftersmak.
Sammanfattning: typisk ung Riesling, 87 p.

0 bäst- och 6 sämst-röster, inkl min. Framröstat som svagaste vin.

Dönnhoff Weißburgunder -S- trocken 2012
Pinot Blanc, 6-9 månader i stora fat

Utseende: blekgul, lätt grönstick
Doft: svarta vinbärsblad, vita vinbär, aningen grön ton, fläder, banan. Inledningsvis diskret doft jämfört med ovanstående, utvecklades i glaset.
Smak: torr (och då verkligt torr), citrus, lite fläder, mineral, relativt hög syra, lite alkoholkänsla, avslutar med mineraltonad beska och lång eftersmak.
Sammanfattning: mindre fruktig än rieslingvinerna, mer mineraldominerad, 88 p.

1 bäst- och 4 sämst-röster.

Det här var vi ganska överens om att det borde vara en annan druvsort än Riesling, och min gissning föll på Pinot Blanc snarare än Pinot Gris av de två som vi visste fanns i Dönnhoffs sortiment. Det här är den bättre av Dönnhoffs två Weißburgunder; det finns också en utan ”S”.

Schäfer-Fröhlich Halenberg Riesling Großes Gewächs (GG) 2009

Utseende: blekgul, lite ”spritz”
Doft: tydligt rökig ton, gul frukt, aningen grön ton, lite utvecklad med petroleum. Vann på tid i glaset.
Smak: torr men fruktig, citrus, rejäl koncentration, hög syra, grapefruktsbeska, eftersmak med citrus.
Sammanfattning: vann på tid i glaset, 90 p.

2 bäst-röster.

Ett referensvin från en annan topproducent i Nahe.

Seehof Westhofen Morstein Alte Reben Riesling 2011
Rheinhessen

Utseende: ljusgul
Doft: citrus, vita vinbär, mogen gul frukt, lite citrusskal, lite torkad frukt, vita russin, lätt Riesling-parfym, antydan till utveckling.
Smak: torr, citrus, mineral, hög syra, viss beska som ligger kvar i eftersmaken.
Sammanfattning: Riesling-typisk men med lite avvikande aromer i doften, och beskan stör mig faktiskt en aning när den står bredvid mer renrasiga exemplar, 89 p.

0 bäst- och 1 sämst-röst.

Ett referensvin, detta från grannregionen Rheinhessen. Avvek en del från övriga Riesling, några var inne på att det skulle vara en annan druvsort.

Dönnhoff Hermannshöhle Riesling Großes Gewächs (GG) 2009

Utseende: ljusgul
Doft: mogen gul frukt, citrus och citrusskal, lite torkad frukt, begynnande utveckling med lätt antydan till petroleum, lite rök, mineral, elegant.
Smak: torr men relativt fruktig, citrus, hög syra, rejäl koncentration, lite grapefruktsbeska som ligger kvar. Smaken är relativt ung.
Sammanfattning: bäst bland de torra, 91 p.

4 bäst-röster och framröstat som provningens bästa vin.

Halvtorra

Dönnhoff Norheimer Dellchen Riesling Spätlese 2005

Utseende: ljusgul
Doft: citrus och citrusskal, annan gul frukt, honung, lite antydan till fläder, begynnande utveckling med lätt antydan till petroleum. (Faktiskt lite lik Hermannshöhle GG 09 i doften, men är lite ”lättare”.)
Smak: halvtorr, citrus, fläder, rejäl fruktkoncentration, hög syra, mineral, lätt grapefruktsbeska, mycket balanserad avslutning.
Sammanfattning: 89 p

0 bäst- och 1 sämst-röst.

När man vet tyngden i typiska Dönnhoff-viner så gissade jag att detta var en Kabinett eller en lätt Spätlese. Intressant att en 2005:a framstod som lättare än en 2004:a från samma vingård, generellt har 2005 högre druvmognad.

Dönnhoff Norheimer Dellchen Riesling Spätlese 2004

Utseende: ljusgul, lite grönstick, lite ”spritz”.
Doft: citrus, lätt grönt inslag, mineral, rök, lite utveckling med petroleum.
Smak: halvtorr+, citrus, gult äpple, honung, hög syra, rejäl koncentration, honungstonad och frisk avslutning.
Sammanfattning: Tyngre än föregående, bra balans. Helt enkelt ett fantastiskt halvtorrt vin, 91 p.

2 bäst-röster, inklusive min.

Jag gissade att detta var en tung Spätlese eller Auslese. Serien av Spätlese 2004 från Dönnhoff fick mycket bra omdömen från flera vinskribenter när de kom. Det är generellt en högsyraårgång i Tyskland, men här finns också en riktigt bra substans. Inte minsta tecken på trötthet, för övrigt.

Dönnhoff Niederhäuser Hermannshöhle Riesling Spätlese 2002

Utseende: ljus- till mellangul
Doft: citrus, gula äpplen, lite torkad frukt, lite honung, lite utvecklad ton med petroleum, klassisk Riesling-doft.
Smak: halvtorr+, honung, citrus, gult äpple, hög syra, rejäl koncentration, honungstonad eftersmak med balans.
Sammanfattning: riktigt bra halvtorrt vin med något mer utveckling än de övriga, 90 p.

3 bäst-röster, och därför framröstat som näst bäst.

Jag gissade att detta var en tung Spätlese eller Auslese.

Som sagt, vinerna från Dönnhoff är riktigt bra, både torra, halvtorra och söta. Men jag vill särskilt säga att de som aldrig dricker så här bra Spätlese knappast vet sitt eget bästa!

Uppdatering: nu kan man läsa Winepunkers inlägg om samma provning, samt AuZines inlägg.

Detta inlägg publicerades i AuZone, Nahe, Pinot Blanc, Rheinhessen, Riesling. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Dönnhoff med AuZone – tysk topproducent i Nahe

 1. Finare Vinare skriver:

  Låter som en trevlig provning. Fast precis som du säger blir det lite knepigt när man blandar torra och halvsöta viner. Och du slösar verkligen inte med poängen. Hade du druckit provningens favoriter på riktigt, med full njutning, skulle de nog ha varit högre?

  Vad gäller Morstein – man ska väl inte klandra hunden för att den viftar på svansen. I Westhofen och i synnerhet Morstein består ju marken av en förkrossande andel marin kalksten, och då får man ofta en grapefruktliknande bitterhet/beska. Den har ju till och med fått ett namn: ”The Westhofen Bite”. Men i just Seehofs version från det året är procenten åt det höga hållet (typiskt 2011) så det kan vara en bidragande faktor till dina invändningar.

  • vintomas skriver:

   Som sagt, flera (men inte jag) var inne på att Seehofens vin t.o.m. var en annan druvsort. Jag är rätt känslig för överdriven beska, mer än många andra har jag märkt. Lite ”grapefruktsbeska”, eller en jordig ton á la Franken-Silvaner, kan höra till ett kraftigt vitt vin, men går det till överdrift tycker jag inte att ursprunget är en fullgod ursäkt… 🙂 Intressant, hade inte hört begreppet Westhofen bite förut. Just Rheinhessens ”inland” har ju inte så lång historik som erkänt ursprung för toppviner, medan Rheinfront/Roter Hang ändå har haft ett namn länge.

   Poäng – tja, jag är ju ofta snål. 🙂 Men 90 och över är ju inte så lågt, om man följer Parkers ursprungliga intentioner. Ärligt talat så kan det nog vara så att torra viner, även kraftiga sådana som GG, kan få lite svårare att skina rejält när man byter fram och åter mellan de torra och de halvtorra. Faktum är att på mässprovning med tyska tillverkare så separerar jag de torra och de halvtorra i varsin omgång, snarare än att ta allt från en tillverkare samtidigt.

   2012-rieslingen trodde vi nog var en ”Gutsriesling” snarare än en vingårdsriesling, så endera var den väl ung eller så är 2012 inte en lika bra årgång 2011 (eller bådadera). Så de som kanske kunde fått mer poäng skulle kunna vara de två GG 2009.

 2. Pingback: Dönnhoff – German top producer in Nahe | Tomas's wine blog

 3. Pingback: #1326 Dönnhoff | AuZine

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s