Sommarlovet är slut för Caviste och det är dags för en ny lansering, denna gång en låda med nummer CAV 0019, som släpps till försäljning idag, och det inbjöds till provning igår. Det rör sig om samma producent som lanserades i augusti förra året, Domaine Goisot i nordvästra Bourgogne. Denna producent har vingårdar i flera appellationer i det område som brukar kallas Grand Auxerrois, vilket är Bourgognes nordvästra del, alltså omgivningarna till Chablis. Det är en ekologisk och biodynamisk producent. Jag skrev förra året (då lådan hette CAV 0008) en ganska lång bakgrund om denna del av Bourgogne, som jag inte tänkte upprepa i detta inlägg.
Goisot Bourgogne Aligoté 2011
Druvsort: Aligoté. Lagrad på ståltank. Taxerad till 115 kr/st av lådans totalpris.
Doften är fruktig med äpple och päron, och diskret blommig. Smaken är medelfyllig och fruktig, åter med äpple och päron, bra syra, friskhet och mineral i den långa eftersmaken. Relativt matigt vin, kan drickas nu, 86 p.
En bra Aligoté med fin mineralton. Precis som i förra årgången finns en aning blommig ton. Aperitifvin, kan användas till plockmat m.m.
Goisot Saint-Bris Exogyra Virgula 2011
Druvsort: Sauvignon Blanc. Lagrad på ståltank. Taxerad till 135 kr/st av lådans totalpris.
Doft av äpple, anigen örtton, lite krusbär, aromatisk, blommig (är det inte mer specifikt en blommande häck som letat sig ner i glaset?), ett inslag av tung parfum. Jag fick nästan lite intryck av en dämpad Gewürztraminer eller Muscat. Smak med svarta vinbärsblad, diskret äppelton, mineral, bra syra, lite citrus i mitten, lång och frisk eftersmak med lätt grapefruktsbeska och mineral. Funkar nu, kan lagras, 88(+) p.
Ett spännande vin, och aningen udda i doften. Många Saint-Bris brukar vara lika en okomplicerad Sancerre, men lite lättare i stilen, men här finns det andra inslag i doften. Det är faktiskt inte solklart att jag skulle ha gissat Sauvignon Blanc på det här vinet blint p.g.a. dess doft, men smaken är mer i linje med t.ex. en Sancerre. Om man lagrar det här vinet gissar jag att doften dämpas en smula och det går kanske mer åt Chablis-hållet i stilen. Att användas till skaldjur, särskilt naturella sådana, och getost.
Goisot Bourgogne Côtes d’Auxerre Gondonne 2011
Druvsort: Chardonnay. 15 månader på ekfat, varav 20% nya. Taxerad till 195 kr/st av lådans totalpris.
Doft av lite äpple, en del mineral, viss blommighet, faten knappast märkbara. Smak med dominerande mineral, diskret äppelton, bra syra, matighet med en lätt jordig beska, relativt lång eftersmak med tydlig mineralton. Funkar nu, kan lagras, 88+ p.
Det märks tydligt att detta är en vit Bourgogne, d.v.s. en Chardonnay, men faten är mycket väl undangömda i aromerna. Jag tycker att aromerna går mer åt Côte de Beaune-hållet än åt Chablis-hållet. Tänk en lättare Puligny-Montrachet där det mesta av fataromerna plockats bort. Det mest lagringstillvända vinet av dem. Gissningsvis kommer det fram mer aromer av gula äpplen och lite smör om man lagrar det ett par år, och det kan nog då också ”fylla ut” en smula. Borde funka till tillagade skaldjur, kanske fisk, och efter lagring även vitt kött m.m.
Ett genomgående intryck var att det fanns en viss blommighet i vinerna, och att de har bra renhet i aromerna. De som gillade förra årets Caviste-lansering från Goisot lär också gilla årets viner.
Pingback: 2011s from Domaine Goisot – white wines from northwestern Burgundy | Tomas's wine blog
Pingback: Goisot med Caviste, vitt från nordvästra Bourgogne | Vintomas blogg
Pingback: Goisot från Caviste | Vintomas blogg
Pingback: Goisot från Caviste, mest 2017 | Vintomas blogg