Vit Bourgogne och röd Bordeaux från Roberson

Roberson Wine bjöd in till en provning av ett urval av deras sortiment i form av fem vita Bourgogne och fem röda Bordeaux. Roberson är en brittisk vinhandlare med svensk webbsida (där ett urval av deras totala sortiment finns) som driver distanshandel till Sverige. Priserna är alltså i svenska kronor och inkluderar – enligt konstens alla regler – svensk alkoholskatt och moms, men frakt tillkommer: f.n. 250 kr för upp till 12 flaskor, +175 kr för ytterligare 12 flaskor. Roberson säljer flaskor en och en, så det går att blanda fritt. Sortimentet har tydlig ”fine wines”-profil, och en av de saker som går att hitta i deras sortiment är viner med lite ålder, framför allt Bordeaux, vilket ju är en typ av viner där det statliga monopolets sortiment är rätt magert. Tre klassiska viner från Médoc, från årgångarna 1995, 1998 och 2006, fanns med i uppställningen.

Några av de vita Bourgognerna höll också riktigt hög klass relativt sitt pris, som synes nedan. Bortanför de största négociantfirmorna (de som köper in druvor) är ju Bourgogne väldigt svårnavigerat p.g.a. många små producenter, så man ska inte vara förvånad om man även som något av en bourgognefantast plötsligt stöter på bra producenter som man aldrig hört talas om förut. Olika urval av småodlare importeras nämligen till olika länder, och för varje bra producent som en svensk importör hittat finns det flera andra som inte hittat hit, men som istället importeras till andra länder, såsom Storbritannien.

Urvalet som vi fick prova bestod enbart av viner som Roberson hade 100+ flaskor i lagret av.

Roberson 20130821 vitt

Vit Bourgogne

Chablis Vieilles Vignes 2009, Domaine Daniel-Etienne Defaix
199 kr

Doft av gula äpplen, annan mogen gul frukt, lite citrus med skal, lätt blommig, rätt generös doft (antyder närmast lite fat fast det inte ska finns några sådana här). Torr smak, mycket fruktig attack, gult äpple, grapefrukt, bra koncentration, mineral, klart bra syra, eftersmak med grapefrukt. Kan drickas nu, men också lagras, 88 p.

Den här producenten använder tydligen inga fat, men däremot lång lagring (18 månader) på jästfällningen i ståltank med rätt mycket batonnage, omrörning av fällningen, som i likhet med fatlagring ger fylligare viner. 2009 är en lite varm årgång med hög druvmognad, och jag tycker att det har påverkat det här vinets doft (gula snarare än gröna äpplen, och ingen krutrök, men mer frukttoner) men inte direkt smaken. Många 2009:or uppskattas nog av de som tycker att Chablis ofta är lite väl hård i smaken, men som uppskattar annan vid Bourgogne.

Chablis 1er Cru Vaillon 2002, Domaine Daniel-Etienne Defaix
295 kr

Doft av gröna äpplen, päron, en del rök- och mineralton, elegant, doftar yngre än väntat. Torr smak, bra koncentration, massor av grapefrukt, hög syra, mineral och lång grapefruktstonad eftersmak. Frisk och elegant stil. Fortfarande ung, drickbar nu men skulle absolut må bra av ett antal år till, 89(+) p.

En klart klassisk Chablis-stil, och förvånansvärt ung framtoning för sina 11 år!

Saint-Aubin 1er Cru La Chatenière 2011, Pierre-Yves Colin-Morey
395 kr

Doft med rökig fatton, gula plommon och gula äpplen, kryddton, en liten aning gödselstackston, kraftig doft. Kraftig smak, gult äpple och citrus, rejäla kryddtoner, mineral, hög syra. Lång eftersmak med mineral, citrus och lite grapefruktsbeska. Bra balans, matig stil. Ung, men funkar nu, 91 p.

Stilen är lite typisk för 2011:orna, som funkar att dricka före de mer klassiska och strama 2010:orna. Det här vinet fanns med på en provning i våras och jag gav det då 90(+) p. En riktigt bra vit Bourgogne!

Chassagne-Montrachet Les Encégnières 2010, Marc Colin
335 kr

Lite rökig doft med citrus, mineral, relativt diskret och elegant. Smak med citrus i massor, hög syra, mineral, lång grapefruktstonad eftersmak. Ung, skulle må bra av mer mognad, 90+ p.

Klassisk vit Bourgogne, men framför allt en mycket typisk Chassagne med sina dominerande citrusaromer!

Chassagne-Montrachet 1er Cru Morgeot 2008, Domaine Marc Morey & Fils
430 kr

Rökig doft med fatton, citrusskal, gula äpplen, gula plommon, viss kryddighet, kraftig doft. Smak med kraftig attack och mycket mineralton, klart hög syra, lite kryddton, citrustoner i bakgrunden, lång eftersmak med mineral och grapefrukt. Mycket elegant, har fått aningen utveckling, kan gärna få mer, 92 p.

Stil- och kvalitetsmässigt håller det här vinet sig en nivå som motsvarar betydligt dyrare premier cru:er från någon av de tre mest kända byarna (Chassagne, Puligny och Meursault). Därför ser jag det här vinet som ett mycket bra köp för den som gillar verkligt högklassig vit Bourgogne. Årgången har nog hjälpt till, för 2008 är en mycket klassisk årgång för vit Bourgogne, precis som 2010, och vinet har säkert mått bra av att få några år på flaska.

Roberson 20130821 rött

Röd Bordeaux

Château Lyonnat 2006
Lussac-Saint-Emilion (högra stranden, Merlot-dominerat), 170 kr

Doft av mörka plommon, lite svarta vinbär, begynnande utveckling med lite stall och halm. Medelfyllig, smak av mörka plommon, medeltannin, kryddton, frisk syra. Något utvecklad Bordeaux, drickbar nu, behöver inte mer tid. 86 p

Château Puygueraud 2010
Francs – Côtes de Bordeaux (högra stranden, Merlot-dominerat), 199 kr

Doft av mörka körsbär och svarta vinbär, med kraftigt fruktig karaktär som fick mig att tänka på marmeladgodis eller vingummi, lätt blommig. Mycket fruktsöt attack, bra koncentration med syrliga bär, körsbär och lite svarta vinbär, relativt milda tanniner, alkoholen tyvärr lite kännbar. 84 p

Gillar man mycket fruktiga viner och inte störs av lite alkoholton, kan man nog uppskatta detta vin mer än jag. Med så här milda tanniner finns det ingen direkt anledning att lagra vinet, om man uppskattar det ska man dricka det på frukten. Jag provade 2009:an i maj på ett annat slott (Pavie Macquin i Saint-Émilion) som tillhör samma ägare, Thienpont, och hade mycket likartat intryck av det vinet; mycket fruktigt, alkoholen något kännbar, och jag bedömde det med 85 poäng. Just Puygueraud får jag därför intrycket att ägaren har profilerat tydligt mot en fruktig stil gjord för att dricka direkt efter release.

Château Langoa-Barton 1998
Saint-Julien, 3:e cru (vänstra stranden, Cabernet Sauvignon-dominerat), 595 kr

Doft av svarta vinbär, lätt blommig, relativt fruktig för sin ålder, lite kryddton, utvecklade toner med stall. Medelfyllig, smak med fruktig attack, mörka bär med lätt fruktsötma, stenig mineralton, medeltannin. Klassisk men relativt fruktig, ej så tunga tanniner, 88 p.

Framstod som yngre än jag hade väntat av en 1998. Lillebror till 2:a crun Leoville-Barton.

Château Batailley 2006
Pauillac, 5:e cru (vänstra stranden, Cabernet Sauvignon-dominerat), 405 kr

Doft av svarta vinbär, lite tjära, diskret utvecklade toner med lite stall. Smak av svarta vinbär, fin bärton, medel(+) tanniner men av mycket sammetslen karaktär, bärig eftersmak med lite strävhet. Relativt tillgänglig nu, men kan utvecklas mer, 90+ p.

Det här vinet var mer drickfärdigt än vad jag hade förväntat mig. Många Bordeaux-2006:or på den här nivån kan för all del gå att dricka, men dels talar vi om den tuffaste appellationen, Pauillac, och dels om en producent som brukar göra viner i lite tidskrävande och klassisk stil. (Vad annars förväntar man sig av ett vin med sådan utpräglad retrostil på etiketten?) Stilen här var fruktigare och mer tillgänglig än väntat för en sjuåring från detta ställe. Det kommer inte att vara något problem att dricka det här vinet vid 20 års ålder (2026) heller, om det lagras bra. Generellt sett är 2006 en bra Bordeauxårgång, ungefär en fyra på en femgradig skala.

Château Montrose 1995
Saint-Estèphe, 2:a cru, en av de så kallade ”super seconds” (vänstra stranden, Cabernet Sauvignon-dominerat), 1325 kr

Doft av mörka bär, diskret tjär- och rökton, milda kryddor, utvecklad ton med stall, komplex och elegant. Medelfyllig++, bra koncentration, fruktsött intryck men samtidigt torr smak med stenig mineralton, medel+ tanniner, mycket elegant i stram stil. En verkligt klassisk högklassig vänstra stranden-Bordeaux i drickmoget skick. Relativt utvecklad, men tål mer. 93 p

Ett annat urval av Robersons viner provade jag på finewines.se-mässan i våras.

Annonser
Det här inlägget postades i Bordeaux, Bourgogne, Cabernet Sauvignon, Chablis, Chardonnay, Merlot, Nätvinhandel. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s