Chassagne- och Puligny-Montrachet med AuZone

För några veckor sedan ordnade AuZone en provning under temat Chassagne- och Puligny-Montrachet. Således vit bourgogne från själva epicentrum, men inriktningen låg på viner av någorlunda rimlig prisklass och inga grand cruer. Dock hade inte mindre än tre utomsocknes viner smugits in, från olika delar av Nya världen. Arrangör var självaste madam vice president L.T., som därmed bröt en svit av herr-arrangerade provningar som sträckte sig ändå från när L. senast ordnade en provning.

Chassagne och Puligny AuZone 20130905

1. Vasse Felix Heytesbury Chardonnay 2009
Margaret River, Western Australia. Finns i SBs beställningssortiment för 295 kr (2008:an finns för 279 kr).

Den enda vinet med lite grönton i färgen. Doft av gula plommon, citrus, smör, rök, fat, mycket lätt örtton, klassisk och rättfram stil. Smak av gula äpplen, gula plommon, aningen honung, citrus och citronkaramell, lätt örtig ton, hög syra, riktigt lång eftersmak med citrus och mineral. Trevlig nu och bra balans, i och för sig inte riktigt så elegant i aromerna, men lyfter på eftersmaken. 89 p.

Varken bäst- eller sämströster.

I och för sig det vin som hade den tydligaste fatkaraktären, men jag tror inte någon anmärkte att det här skulle vara en icke-bourgogne.

2. Puligny-Montrachet Les Vielles Vignes 2010, Vincent Girardin
(2011:an finns att köpa för 299 kr.)

Doft med citrus, lite citrusskal och aromatisk olja, mineral; blommig och elegant. Smak med citrus i massor, lätt grapefruktsbeska, mineral, klart hög syra, citrustonad eftersmak med lätt örtighet. Ungt och något slankare än föregående vin, 88 p.

1 bäströst.

3. Château Montelena Chardonnay 2010
Napa Valley, Kalifornien. Fanns nyss att köpa i SBs beställningssortiment för 299 kr men är f.n. slut.

Doft av citrus, mineral, diskret grön ton och lite kryddton, citronkola. Elegant doft, faten relativt väl dolda. Smak med citrus, mineral, klart hög syra, relativt slank men elegant, citrusdominerad eftersmak med en del grapefrukt. Relativt ung, 89 p.

1 bäströst.

Nej, jag reagerade inte reflexmässigt och hävdade att detta skulle vara något från en annan del av världen, måste jag erkänna. Årgång 1973 av detta vin är känt som segrarvinet på den vita sidan i den av amrisarna mycket omhuldade Judgement of Paris 1976. Denna tillställning har blivit föremål för en film vid namn Bottle Shock (2008) som på svenska getts namnet Gyllene druvor från Montelena. Filmen följer väl i stora drag den verkliga händelsen, men har tagit sig så pass stora friheter att 1976 års arrangör Steven Spurrier inte var helt nöjd med resultatet. Han hade bl.a. synpunkter på att han (f. 1941) som 35-åring spelades av den då 62-åriga Alan Rickman (f. 1946). Flaggviftande amerikaner (framför allt de som sällan eller aldrig dricker vin) lär älska filmen, och vinintresserade bör också se den även om man får räkna med att utstöta ett och annat irriterat grymtande i samband med delar av handlingen. Montelena av årgång 2010 kan väl inte direkt mäta sig med Bourgognes storheter av årgång 2010, eller för den delen med Australiens (se t.ex. vår provning av Leeuwin Estate Art Series tidigare i år), men står sig däremot bra mot annan Chardonnay i samma prisklass.

4. Puligny-Montrachet Les Reuchaux 2007, Yves Boyer Martenot

Gulast färg.Doft med mogen citrus, relativt fruktigt intryck, citrusskal, lite smörkola, lätt parfymerad, aningen mognadstoner; relativt elegant. Smak av citrus, citrusskal, hög syra, mineral, lätt kryddig, lång eftersmak med citrus. 89 p.

2 bäströster.

Vingårdsbetecknat villagevin. Bidrag från mig (inköpt i Belgien för några år sedan från den trevliga bourgognenasaren Les Vents d’Anges), men eftersom det var blindprovning visste jag inte var i flighten det fanns. Bra substans på sin nivå och en viss kryddighet brukar jag alltid hitta i Yves Boyer Martenots viner. Hittar att jag gav 2008:an (en aningen bättre men mer tidskrävande årgång) av samma vin 88-90 p vid årgångspresentation hösten 2010, ej bloggat om detta.

5. Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Champgains 2009, Fernand & Laurent Pillot
(Restposter av 2010:an finns att köpa för 349 kr.)

Blekast färg. Doften är rökig, med citrus, en del grönt och gult äpple, mineral, lite gröna toner. Smak av citrus, grönt äpple, hög syra, lätt kantigt intryck med dammighet, lite kort smak. 85 p? Men förmodligen fanns det lite ”smygkork”, en lätt korkdefekt i vinet, och den visade sig mer i smaken än i doften. Inte alls igenkännbart som ett vin från en varm årgång med hög druvmognad.

0 bäst- och 10 sämströster, inklusive min, och därmed kvällens entydiga förlorare.

6. Puligny-Montrachet 2011, Etienne Sauzet
Finns på SB för 425 kr.

Doft av citrus, lite fläder, lite örtton, lätt rökig med fatton. Smak av citrus, framför allt grapefrukt, lite fläder, hög syra, mineral, slank och ej så komplex i nuläget. Ung, 87 p.

Varken bäst- eller sämströster.

7. Chassagne-Montrachet 1er cru Morgeot 2010, Fontaine-Gagnard
Finns på SB för 439 kr.

Doft av mogen citrus och citrusskal, antydan till tropisk frukt, kryddton, lite honung, parfym. Elegant doft, känns aningen utvecklad. Medelfyllig+, smak av citrus, citrusskal, citruskarameller, tydlig mineralton, klart hög syra, eftersmak med mineral och citrus. 91 p.

5 bäströster, inklusive min, och blev därmed kvällens vinnare.

Det här var fylligast av vinerna. Det fåtal gånger jag har provat något från Fontaine-Gagnard har vinerna alltid varit bra och levererat i jämförelse med priset. En fundering man kan ha är det är lite förvånande att en 2010:a – en syradriven årgång som bör behöva lagring – är så bra och tillgänglig så här tidigt, och dessutom gav ett intryck av lite utveckling. Är de möjligen gjorda i en stil som toppar tidigt och inte bör lagras särskilt länge?

8. Felton Road Block 2 Chardonnay 2009
Central Otago, Nya Zeeland

Doft av sparris, rätt tydligt grön ton, citrus, lite äpple. Smak av citrus, fläder, lite sparris, något viskös, mineralton, klart hög syra, lång mineraltonad eftersmak. Ung, lite grön ton, bra potential, 90+ p.

4 bäströster.

Att det här vinet avvek från de sju föregående var ganska tydligt. Det gav mig en aning Sauvignon Blanc-intryck i doften medan andra tydligen hittade mer exotiska toner, och mycket riktigt satte den i Nya Zeeland. För mig påminde det en smula om en ekad Sauvignon Blanc från Loire, eller åtminstone av en cuvée på en sådan och en vit bourgogne.

9. Puligny-Montrachet 1er Cru Les Pucelles 2010, Philippe Chavy

Näst gulast i färgen. Doft av sparris, tydlig grön ton, äpple, en del citrus, lite parfymerad. Smak av citrus, äpple, fläder, sparris, hög syra. Ung, har nog potential, 88(+) p.

0 bäst- och 3 sämströster.

Helt klart mest avvikande från de övriga. Det här vinet gav mig och de flesta andra ett mycket tydligt Sauvignon Blanc-intryck. Jag tänkte snarast på en Sauvignon Blanc från Nya Zeeland i elegant och diskret fatad stil. Inte alls vad man förväntar sig i en flaska som förmodas innehålla vit bourgogne, men egentligen inte alls ett dåligt vin.

En sedelärande upplevelse, att den mest udda faktiskt kom från Bourgogne och att bara en av tre utbölingar alls kändes igen som sådana. Blindprovning av Chardonnay är uppenbarligen inte vad det har varit, på den tiden då det förmodades finnas tropisk frukt, smörade popcorn och vaniljfudge i de viner som kom från ”over there”. På den här nivån – en bit över basnivån men inte uppe på den absoluta toppen – verkar det idag inte lätt att känna skillnad mellan olika världsdelar. I alla fall inte för oss. Å andra sidan stod sig också vinerna från Bourgogne kvalitetsmässigt väl mot konkurrenter i samma prisklass, vilket man kanske inte heller alltid förväntar sig. Det är svårt att säga om provningen visade på några skillnader mellan Chassagne-Montrachet och Puligny-Montrachet eftersom det blev premier cruer från Chassagne och villageviner från Puligny. I ett sammanhang där man inte kunde känna skillnad på Bourgogne och Napa är det dessutom kanske meningslöst att leta efter sådana skillnader… 🙂

Winepunker har bloggat om samma provning. Uppdatering: nu även en bloggpost på AuZine om provningen.

Annonser
Det här inlägget postades i Australien, Bourgogne, Chardonnay, Kalifornien, Nya Zeeland. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Chassagne- och Puligny-Montrachet med AuZone

  1. Ping: Chassagne- and Puligny-Montrachet tasting | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s