Orpale 2002 – De Saint Galls prestigechampagne i ny årgång

De Saint Galls champagner har när jag provat dem varit genomgående bra och oftast hållit bra kvalitet i relation till sitt pris. Deras prestigechampagne heter Orpale och är en blanc de blancs. 1 oktober dyker årgång 2002 upp på Systembolaget till priset 749 kr. 1998:an har funnits tillgänglig en rätt lång tid, tidigare för 650 kr i butik, och numera för 850 kr i beställningssortimentet, och har övertygat vid flera tillfällen. Man kan också få tag på 1990 (1095 kr), 2000 på magnum (2400 kr) och 2003 på magnum (2200 kr), men dessa årgångar har jag aldrig provat. Inte heller utomlands har jag sett 2000 och 2003 på något annat än magnumflaskor, så gissningsvis gjorde de en mindre mängd som de valde att sälja enbart som specialflaskor. De Saint Gall är inte ensamma om att ha distribuerat 2003, en varm årgång som kan misstänkas vara snabbmognande, före 2002.

Några specifika data för Orpale 2002 har jag inte hittat, men 1998 innehöll druvor från de fyra grand cru-byarna Avize, Cramant, Oger och Mesnil-sur-Oger. 30% av vinet hade inte genomgått malolaktisk jäsning. Inga uppgifter om de använt fat eller inte.

De Saint Gall Orpale 2002

Klargul färg, medelkraftig mousse. Doft av relativt mogen gul frukt med persika och gula plommon, citrus, bröd, en del rök, lite smör, vita blommor och aningen vanilj. Doften antyder mogna druvor för att vara Champagne, och att fat har använts; det är en relativt bourgognedoftande blanc de blancs. Fyllig smak med bra fruktkoncentration och ett krämigt intryck, återigen gul frukt med gula äpplen, persika och gula plommon, samt lite citrus. Har bra syra men inte alls hög för en blanc de blancs, och en relativt fruktig och lång eftersmak. Känns fullt drickfärdig nu, även om den förstås kommer att få mer mognadstoner med ytterligare lagring och säkert kommer att ha en lång platå. 92 p.

Det här vinet har definitivt den tyngd och koncentration som en prestigechampagne bör ha. Det som gör att jag inte går ännu högre i poäng är att det gärna kunde få finnas högre syra och mer mineraltoner i vinet, särskilt som det är en prestige-blanc de blancs. 2002 var för all del ett år med hög druvmognad, men de flesta årgångschampagner från den årgången har också riktigt bra syra och är i riktig lagringsstil. För mig har det vinet mer tydlig varmårgångskaraktär än de flesta 2002:or, så jag tänker mer på en 2003:a eller 2005:a. Så vitt jag kan minnas hade 1998:an mer syra och mineral än det här vinet, även om 2002:an är fylligare. 2002:ans aromer indikerar tydligare att vinet nog är fatbehandlat än vad som var fallet med 1998. Orpale 2002 lär tilltala allmänna champagnedrickare mer än utpräglade blanc de blancs-purister. Man kanske kunde säga att det här är något för dem som dricker Comtes de Champagne snarare än Salon. Men det här vinet är ”varmare” och mer tillgängligt än Comtes 2002, och inte riktigt lika bra.

Bakom De Saint Gall står kooperativet Union Champagne, en sammanslutning av 13 mindre champagnekooperativ på bynivå, som har sin bas i Avize i Côte des Blancs. Deras medlemmar har nästan all sin mark i grand cru- och premier cru-byar. Totalt förfogar medlemmarna över 1 247 ha vingårdar, eller 3,7% av regionens totala vingårdsareal, varav imponerande 755 ha grand cru. En del av deras produktion säljs till de stora champagnehusen, men sedan producerar de också egen champagne som säljs under varumärke De Saint Gall. Jag skulle säga att de håller högst klass av alla kooperativ som jag har testat, bl.a. eftersom deras enklaste champagner också är bra, och ligger på en nivå märkbart över ett antal av de stora husen. Ett annat bra kooperativ är Champagne Mailly Grand Cru, ett bykooperativ i byn Mailly, men jag tycker att De Saint Gall är bättre.

De Saint Galls viner på Champagnedagen 2013

Eftersom det bara har blivit en snabb översiktsrapportering från Champagnedagen 2013, är detta ett utmärkt tillfälle att inkludera mina noteringar från De Saint Gall-vinerna vid detta tillfälle, då de som vanligt var bra. Mina snabba intryck är alltså från april 2o13, och eftersom det var en mässprovning en masse i allmän trängsel (med skrikande Justin Bieber-fans utanför), så lägger jag ett ”?” på de satta poängen.

De Saint Gall Rosé Brut

50% Pinot Noir, 50% Chardonnay

Lite laxrosa färg. Doft av smultron, röda äpplen, lätt rökig. Relativt fruktig smak av röda äpplen, relativt matig. 86 p?

De Saint Gall Premier Cru Extra Brut

Doft av citrus, vita blommor. Torr smak, citrus, mineral, hög syra. 88 p?

De Saint Gall Brut Blanc de Blancs 2005

Doft av moget gult äpple, lite persika och torkad frukt, päron, diskret blommig. Bra koncentration i smaken, matig, ej så hög syra för en blanc de blancs. 88-89 p?

Orpale Brut Grand Gru Blanc de Blancs 1998

Doft av mogen citrus, citrusskal, diskret blommig, lite honung och marsipan, mandel och lite nötig, brödig, lite kryddig. (Doftar fatbehandlad?) Smak med bra koncentration, mogen citrus – grapefrukt, hög syra, en del mineral. Relativt utvecklad, tål mer. 93 p?

Annonser
Det här inlägget postades i Champagne, Chardonnay. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Orpale 2002 – De Saint Galls prestigechampagne i ny årgång

  1. Ping: Orpale 2002 – a new vintage of De Saint Gall’s prestige Champagne | Tomas's wine blog

  2. Ping: Champagne 2002 med AuZone – fokus på större producenter | Vintomas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s