Blandade nyheter från Ridge Vineyards

Paul Draper flaskor 20130625

I slutet av juni var Paul Draper, VD för Ridge Vineyards och legendarisk vinmakare hos dem, i Stockholm inbjuden av importören Vinunic och höll två provningar. Vid den provning som hölls för Club Vinunic-medlemmar dök då fyra viner upp som lanseras till försäljning på Systembolaget 1 november: en Chardonnay, två Zinfandel-blends och en Cabernet-blend, således ett vitt och tre röda. Här kommer noteringar om dem, som alltså beskriver mina intryck för några månader sedan.

Ridge flaskor 20130625

De fyra flaskorna längst till vänster är de som finns beskrivna i detta blogginlägg. Mycket finstilt text längst ner på etiketten, och tyvärr går det inte att få med hela texten på ett foto.

Ridge Estate Chardonnay 2011
Helt lagrad på ek i 11 månader (samt 3 månader ytterligare på jästfällningen), varav 14% ny ek och 61% tre till fyra år gammal; 92% amerikansk och 8% fransk ek. Detaljerad information från Ridge. 329 kr.

Doft av mogen gul frukt – gula äpplen, citrus, lite tropisk frukt – rätt tydligt smörig fatton, aningen vanilj.
Fyllig smak, mogen citrus, gult äpple, lätt oljig, bra syra, en del mineralton. Bra balans men tydlig Nya Världen-stil.
Drickbar nu, kan lagras. 89 p

Ridge Lytton Springs 2011
82% Zinfandel, 16% Petit Sirah, 2% Carignan, 14,4% alkohol. För årgång 2010 gällde: 14 månader på 100% amerikansk ek, varav 20% ny ek. Detaljerad information från Ridge. 289 kr resp. 159 kr på halvflaska.

Djupröd färg med lite purpurton.
Doft av söt röd och mörk frukt, inklusive björnbär, aningen torkad frukt, lite choklad. Lite sötare doft av Geyserville.
Smak av mogna och söta röda bär, körsbär med lite björnbär, medel- tannin, bra syra, kryddton, viss eldighet. Bra balans för en Zinfandel.
Tillgänglig nu, kan lagras. 88 p

Ridge Geyserville 2011
78% Zinfandel, 16% Carignan, 4% Petite Sirah, 1% Alicante Bouschet, 1% Mataro (=Mourvèdre), 14,0% alkohol. 12 månader på 100% amerikansk ek, varav 24% ny ek. Detaljerad information från Ridge289 kr resp. 159 kr på halvflaska.

Relativt djupröd färg, lite purpurton.
Doft av söta röda och mörka bär, aningen torkad frukt, en del parfymton. Lite mer diskret doft än Lytton Springs.
Smak av mogna och söta röda bär, bra koncentration, medel(-) tannin, kryddton, lätt eldighet. Mer balanserad och polerad i smaken än Lytton Springs.
Tillgänglig nu, kan definitivt lagras. 89 p

Nämnas kan att jag egentligen inte är någon större Zinfandel-fan. Alldeles för många Zin har alldeles för mycket alkohol och spretiga aromer. De här däremot är riktigt bra för druvsorten. De visar upp Ridge-vinernas typiska kännetecken i form av måttlig alkoholhalt – och för Zin är faktiskt dryga 14% alkohol måttligt – samt bra syra och friskhet. Jag tror inte att det är en slump att dessa viner är blends, utan Ridge har hittat en ”formel” som ger bättre viner än druvren Zinfandel.

De här vinerna är definitivt lagringsdugliga, men det finns delade meningar om de verkligen är lämpade för lika lång lagring som de Cabernet-dominerade vinerna från Ridge. Jag har för begränsad erfarenhet av mogen Zinfandel för att ha en egen åsikt.

Ridge Estate Cabernet Sauvignon 2010
80% Cabernet Sauvignon, 17% Merlot, 2% Petit Verdot, 13% alkohol. 22 månader på 100% amerikansk ek, varav 16% ny ek. 329 kr.

Djupröd färg.
Doft av mogna och söta svarta vinbär, lite lakrits, en del viol, nyanserad doft, balanserad fatton med lite choklad och kaffe.
Smak av mogna svarta vinbär och röda bär, mycket polerade medeltanniner, bra syra, eftersmak med bär och tanniner.
Polerad stil, klart tillgänglig redan nu, men baserat på tidigare erfarenhet kan vinet eventuellt hamna i tunnel om något år. 90 p

Estate Cabernet Sauvignon är ”andravinet” till flaggskeppsvinet Ridge Monte Bello, men i likhet med många andraviner siktar man på lite annorlunda och mer tillgänglig stil.

Ridge flaskor baksida 20130625

De fyra flaskorna längst till vänster är de som finns beskrivna i detta blogginlägg. Ännu mer finstilt text på baksidesetiketten.

Även Ridge Monte Bello 2010 (995 kr resp. 2 195 kr på magnum) och Ridge Monte Bello Chardonnay 2010 (429 kr) dyker strax upp till försäljning. De fanns dock inte med på provningen, så dem har jag inte provat.

Däremot provade jag vid samma tillfälle tre äldre årgångar av Monte Bello, som jag skrivit om tidigare.

Det fanns de som skrev om alla viner direkt efter journalistprovningen, bl.a. Winepunker och Barolista (i det senare fallet på engelska).

Detta inlägg publicerades i Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Kalifornien, Zinfandel. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s