Ryktet om den globala vinbristen verkar vara överdrivet

Dagens Nyheter lade igår kväll upp en notis med rubriken ”Vinet räcker inte till”. Det var en illa översatt version av en artikel som funnits i flera internationella medier de senaste dagarna, se t.ex. BBC. DN hade dock kortat av den närmast intill det obegripligas gräns och rört till sammanhanget, och författaren verkar inte ha reflekterat över att DN faktiskt har två vinskribenter som kanske kunde ha piffat till artikeln i mer korrekt och begriplig riktning. (Fast de egna vinskribenterna kanske inte ses som nyhetsskribenter av sina redaktioner inom svensk press?)

Bakgrunden är att Morgan Stanley, mer specifikt deras två Australienbaserade analytiker Tom Kierath och Crystal Wang, hade författat en rapport (hittar den inte i original på nätet, men investmentfirmor vill väl ha betalt…) som varnar för vinbrist, baserad på att den globala vinproduktionen blev ovanligt låg under 2012, samtidigt som konsumtionen ökade med 1%. Med tanke på att många länder dragits med överproduktion under ett antal år (eller ett antal decennier när det gäller flera europeiska länder) kunde man tycka att det är lite förvånande att man så snabbt börjar varna för vinbrist efter en något mindre skörd. Mycket riktigt fanns det i slutet av förra året rapporter, t.ex. den från Rabobank som Decanter skriver om här, som snarare påpekade att det nu börjar bli lite balans på den globala vinmarknaden.

Att skörden blev låg 2012 berodde på dåligt väder i några stora vinproducerande länder på både norra halvklotet (bl.a. Frankrike) och södra halvklotet, trots att skördeperioderna ligger ett halvår isär. Således lite av en slumphändelse, av det slag som ju kan drabba väderpåverkade verksamheter. Trots det tycks Morgan Stanley ha använd minskningen från 2011 till 2012 som grund för att dra ut en trendlinje med ytterligare minskad produktion till 2013, utan att undersöka hur det faktisk förhåller sig. Titta i denna artikel och diagrammet där.  Utifrån detta hävdar de en produktionsbrist på 300 miljoner lådor (á 9 liter, 12 x 0,75 l) under 2013. Detta är de 300 miljoner lådor som DN nämnde, men på ett lite otydligt sätt. Detta skulle vara så mycket som ca 10% av konsumtionen, vilket i grafen ser ut att vara ungefär tre gånger den ”brist” som gällde 2012. Beteckningarna 2012e och 2013e i grafen betyder alltså ”estimate” för dessa år. Detta upplägg ser definitivt ut som en mindre lämpligt utförd regressionsanalys, för preliminära data för södra halvklotet 2013 finns ju redan och behöver inte gissas/extrapoleras, men det tycks Morgan Stanley inte ha tagit hänsyn till. Vinorganisationen OIV har nämligen nyss påpekat att deras prognos lyder på en märkbart ökad vinproduktion under 2013 jämfört med 2012, och var publicerad före DN-artikeln.

Läs för övrigt Decanter för en balanserad version.

Det finns alltså ingen anledning till att bekymra sig över global vinbrist i nuläget. Som alla år kan det däremot bli lägre produktion i vissa distrikt p.g.a. väderhändelser. T.ex. ser det lite tufft ut i Bourgogne. Däremot kan man fortsätta att vara bekymrad över sensationsjournalistik utan faktakoll och över dåliga översättningar.

Annonser
Det här inlägget postades i Vinmarknaden. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s