Pierre Usseglios 2011:or – sydrhônare från Caviste

I dagens Caviste-släpp beger sig Martin till södra Rhône och Domaine Pierre Usseglio. Lådan heter denna gång CAV0023 och innehåller tre flaskor vardera av två viner – en Côtes du Rhône och en Châteauneuf-du-Pape – båda i årgång 2011. Jag provade vinerna i lådan igår.

Usseglio är i första hand en Châteauneuf-du-Pape-producent, men som även gör viner från några andra appellationer i omgivningen. Med undantag för några prestigecuvéer som produceras i liten mängd, görs vinerna med inget eller ett mycket måttligt inslag av ek, Grenache dominerar stort i alla viner och på basnivån verkar de inte ha någon ambition att producera utpräglade tungviktare. Så i huvudsak kan man se Usseglio som en producent åt det traditionella hållet. Jag gillade vinerna, och framför allt mineraltonerna och elegansen i châteauneuf-2011:an. Båda vinerna har rena toner och ger ett fruktigt intryck med varierande grad av mineraltoner, men har inte så söta frukttoner som en del av sina grannar. Jag tror att det här är viner som även kan tilltala de som i huvudsakligen dricker rött från svalare regioner och som tycker att moderna sydrhônare ibland är lite ”too much”. Vi är dock i en varm region, så det finns självklart lite alkoholkänsla i de här vinerna, som jag dock tycker håller sig i schack.

Det är första gången Caviste säljer Usseglio, men deras châteuneufer har tidigare funnits hos Systembolaget. Den senaste årgången som lanserades där var dock 2009, d.v.s. 2010 tycks tyvärr ha gått oss svenske förbi. Om informationen på VinInfo.org stämmer, har årgångarna 2004-2009 kostat 299-339 kr hos det statliga monopolet när de lanserats under 2006-2012, att jämföra med de 245 kr som 2011:an kostar i Cavistes låda. Jag skulle gärna se den prisutvecklingen på fler bra viner, och kan i så fall t.o.m. stå ut med att de försvinner ur Systembolagets sortiment för att återuppstå hos nätvinhandlare. 🙂

Lådan kostar denna gång 1080 kr för 6 flaskor (3+3) och släpps till försäljning idag kl. 14.

Usseglio 20131106

Côtes du Rhône till höger, den vanliga Châteauneuf-du-Papen i mitten och extravinet till vänster.

Cotes du Rhône 2011 (Cuvée Traditionelle Rouge)
Från några vingårdar precis utanför gränsen till Châteauneuf-du-Pape, 70% Grenache, 20% Mourvèdre, 10% Cinsault, ingen ek. 115 kr/st av lådans pris.

Doft med fruktigt intryck och mogna röda bär, bl.a. jordgubbar och körsbär, kryddton inklusive torkade kryddor, lite balsamico. Medelfyllig, smak med röda bär och bra fruktkoncentration, en del mineral, lätt eldigt intryck, medeltanniner. Fruktig och torr (d.v.s. inte söt) eftersmak med lite strävhet och mineral. Funkar att dricka nu, kan lagras och kan nog bli lite bättre av 1-2 år. 88 p.

Lite mer ”drick nu”-stil än châteauneufvinet, och faktiskt lite mörkare fruktaromer.

Châteauneuf-du-Pape 2011 (Cuvée Traditionelle Rouge)
80% Grenache, 10% Syrah, 5% Mourvèdre, 5% Cinsault. 245 kr/st av lådans pris.

Doft med tydlig mineralton, mogna röda bär, torkade örter med inslag av mint, lite balsamico; klart elegant. Medelfyllig(+), rejäl koncentration av mogna röda bär inklusive jordgubbar, lite fruktsötma i attacken, tydlig mineralton, en del örtiga toner och lite alkoholeldighet, medeltanniner. Eftersmak med röda bär, mineral och viss strävhet. Mycket elegant för en châteauneuf! Funkar nu, men skulle må bra av något års lagring, 91(+) p.

Lite ljusare frukt/bärton än Côtes du Rhône-vinet och mindre ”allmänt kryddigt”, men betydligt mer mineraltoner. Riktigt bra för sitt pris!

Extravin

Vi fick också prova ett extravin, i form en prestigecuvée som var för dyr och fanns tillgänglig i alldeles för liten mängd för att inkludera i lådan. Indikerat pris är 495 kr/st, att jämföra med de 699 kr som restposten av 2009:or på Systembolaget kostar. Den som är intresserad kan ju alltid prova att kolla med Caviste om det finns möjlighet att köpa några flaskor i tillägg till en beställning av den ordinarie lådan.

Châteauneuf-du-Pape Cuvée de Mon Aïeul 2010
90% Grenache, 10% Syrah.

Doft av mogna körsbär och mörka bär, en del balsamicotoner, rätt tydliga blommiga toner med viol, kryddor och en del torkade örter, en del mineral. Medelfyllig+, smak av mogna mörka körsbär och andra bär, rejäl koncentration, viss fruktsötma, mineral, medel+ tanniner som i nuläget är påtagliga i smaken. Eftersmak med mogna mörka bär och en del strävhet. Ung, bör helst lagras i några år (drickfönster 2015-2020+), 92+ p.

Det här vinet har betydligt mörkare frukttoner och är mer koncentrerat än den vanliga châteauneuf-cuvéen, vilket gör vinet större och mer lagringskrävande. Koncentrationen gör att det här vinet döljer sitt alkoholinnehåll bäst av de tre. Mineraltonerna finns där, men är mer i bakgrunden än i den vanliga cuvéen, vilket gör att det här vinet bygger sin elegans lite mer på de blommiga tonerna. Här är vi närmare ett ”modernt” Châteauneuf-uttryck som det finns i många haussade prestigecuvéer, men trevligt nog utan någon påtaglig ekfatston eller överdriven sötma.

Annonser
Det här inlägget postades i 2011, Grenache, Nätvinhandel, Rhône. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Pierre Usseglios 2011:or – sydrhônare från Caviste

  1. Ping: Three wines from Pierre Usseglio including two 2011s | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s