Vertikalprovning av Guigal La Turque

Guigal 20121009 flaskorGuigals svenska importör Vinunic arrangerade i september-oktober förra året en serie av tre ”Masterclasses” med Guigal-viner. Jag har tidigare bloggat om provningen med de vita vinerna, och nyss (d.v.s. drygt ett år efter den genomfördes) om provningen med de röda 2007:orna. En vertikalprovning av La Turque med Michel Jamais som kommentator och tillhörande middag på Esperanto krönte trion av Masterclasses. Eftersom det nu är ett drygt år sedan vertikalprovningen genomfördes så talar vi åter om ett inlägg i serien ”Ur runda arkivet – återfunna provningsanteckningar om sådant jag borde bloggat om för länge sedan”.

Guigals La Turque är ett av Guigals tre så kallade ”LaLa”-viner från Côte-Rôtie. La Turque är stilmässigt ”mellanvinet” mellan den parfymerade och smidiga La Mouline och den mörka och tanninstinna La Landonne. Med 1985 som första årgång är vinet det yngsta av de tre.

La Turque är ett äkta vingårdsvin från en mycket brant vingård (60°-70° lutning) på drygt en hektar i mitten av Côte Brune-sektorn av Côte-Rôtie, rakt ovanför byn Ampuis. Sammansättningen är ca 93% Syrah och ca 7% Viognier. Efter att tidigare ha brukats av en liten lokal vingårdsägare, låg den från tidigt 1960-tal låg för fäfot och förvildades. Man ska minnas att fram till 1970-talet fick Rhône-vinerna inte särskilt mycket intresse utanför den egna delen av Frankrike och var svåra att sälja, så en övergiven vingård med bra men svårskött läge var under denna tid inte så konstigt som det låter idag. La Turques grannvingårdar tillhörde Marius Gentaz-Dervieux och Vidal-Fleury, och det blev sist de senare som tog över den. 1980 nyplanterade de vingården, och 1984 köpte Guigal Vidal-Fleury, så La Turque begick sin nypremiär som ett Guigal-vin. (Den här beskrivningen bygger för övrigt på John Livingstone-Learmonths bok The Wines of the Northern Rhône.)

I likhet med de övriga LaLa-vinerna lagras La Turque 42 månader på ny ek.

Guigal 20121009 glasNär jag tittar tillbaka på anteckningarna ser jag ut att ha varit ännu lite snålare än vanligt med poängen den kvällen (och då vet ni att det är riktigt illa…). Kanske hängde inte gommens poängkalkylator riktigt med i ”chockterapin” att prova så många viner i toppklass på en gång utan något enklare vin som referens, för läser man anteckningarna (som är det som är viktigare än själva siffran) ser man nog tydligt hur mycket jag gillade vinerna… Jag ser det dock inte som någon poäng att försöka ”kalibrera om” siffrorna så här 13 månader senare (som t.ex. att justera med +1 p på alla La Turque), för poängen visar fortfarande i vilken ordning jag placerade dem vid provningen.

Observera: provningsanteckningarna är från oktober 2012!

La Turque 2008

Doft av körsbär, tydligt blommiga toner av viol, aningen tjärpastill, antydan till örtighet, väl integrerad ekton. Klart elegant. Medelfyllig(+), lätt sötaktig ton, smak med körsbär och röda bär, tydligt syrlig redan i attacken, något kryddig, medeltanniner (väl inbäddade i frukten), mineralton. Eftersmaken är syrlig och fruktig med lätt kantiga tanniner. Ung, doften bättre än smaken, 89-90+.

2008:an har lite ljusare aromer än 2007:an, lite hårdare tanninstruktur. Det är helt klart ett bra och elegant vin för årgången, som var klart besvärlig.

La Turque 2007

Doft av björnbär och mörka körsbär, toner av mogna bär med sötaktigt intryck, tydlig blommighet med viol, lite tjärton, väl integrerad fatton. Efter ett tag tillkommer animaliska toner. Klart elegant. Fyllig(-), björnbär, mörka körsbär, viss syrlighet, rejäl fruktkoncentration, balsamicoton, medel+ tanniner men relativt mjuka och väl integrerade. Lång fruktig och syrlig eftersmak. Relativt ung, men tillgänglig, 93-94+.

2007:an har lite sötare och mörkare doftton än 2008:an, och mjukare tanninstruktur.

Jag gav samma vin 95+ några veckor innan, på provningen av 2007:orna, då jag på marginalen tyckte detta vin var bäst av de tre LaLa:erna. Mitt intryck var rätt likartat, så jag ser detta mest som ett tecken på att jag var snål med poängen den här kvällen.

La Turque 2006

Doft av mörka bär inklusive svarta vinbär, lite körsbär, aromatiska och blommiga toner, kryddig, relativt väl integrerad fatton. Elegant. Fyllig(-), körsbär, rejäl fruktkoncentration, viss fruktsötma, viss syrlighet med lätt beska, medel+ tanniner men relativt mjuka och väl integrerade. Fruktig och syrlig eftersmak. Ung, relativt tillgänglig, lite tunnelkänsla? 92-93+

2006 är mer kryddig och mindre blommig än 2007 och 2008, och har lite mer tanniner än 2007. Den visar upp begynnande mognad och lite mer Bordeaux-känsla.

La Turque 2004

Doft av körsbär, lite mörka och söta röda bär, aromatisk, något örtig och grön ton. Elegant, växte i glaset. Smak av relativt mogna röda bär inklusive körsbär, bra fruktkoncentration, lätt fruktsötma, viss syrlighet, medeltanniner, syrlig eftersmak med aningen hårda tanniner. Ung med tillgänglig, på väg upp ur en liten tunnelfas? 91-92+

Den gröna tonen i doften märker ut 2004:an relativt årgångarna 2006-2008. Den är lite lättare i stilen än 2006 och 2007, och betydligt lättare än de flankerande årgångarna 2003 och 2005.

La Turque 2005

Doft av mogna mörka bär, lätt sötaktig med balanserad fruktton, aromatisk, milda kryddor, lätt balsamicoton, väl integrerad fatton. Klart elegant. Inledningsvis lite diskret doft, tog sig i glaset. Fyllig, smak av körsbär och mörka bär, rejäl fruktkoncentration, rejäla men väl integrerade och sammetslena tanniner. Lång eftersmak med syrlig frukt och polerade tanniner. Relativt ung, men tillgänglig, lär dock vinna på lagring, 95+.

Att doften inledningsvis var rätt diskret tyder på att den är lite i tunneln, vilket är vad jag skulle förvänta mig av vilken kraftig röd 2005:a som helst från ett av de klassiska franska vinregionerna, så här vid 7 års ålder. Omdömena om vinet när det var nysläppt tyder också på en större doft då. Smaken visar dock inte riktigt upp samma tunnelfenomen, så vinet var mer tillgängligt än jag hade förväntat mig.

Det här är för övrigt en hundrapoängare enligt Parker, och han har angett drickfönstret till 2013-2043. Jag brukar generellt tycka att han sätter lite tidig start på sina drickfönster så jag skulle hellre vänta till minst 10 års ålder, tidigast 2015, med att sätta korkskruven i det här vinet, och även då ge det flera timmars luftning.

La Turque 1996

Doft av mogna körsbär, lätt sötaktiga röda bär och aningen mörka bär, relativt blommig, lätt örtigt inslag, milda orientaliska kryddor, utvecklade toner med diskret animalisk ton. Bärig men relativt tydlig utveckling; mycket elegant. Fyllig-, lätt sötaktig frukt, mogna körsbär, röda och lite mörka bär, sammetslena tanniner, mineral, en del kryddighet. Relativt fullt mogen, men fortfarande bärig i doft och smak, 94.

Det första vinet i provning med tydlig utveckling i doften.

La Turque 1991

Doft med sötaktiga och delvis torkade röda bär med lite mörka bär, relativt aromatisk, blandade kryddor med kryddpeppar och relativt milda orientaliska kryddor, animaliska toner med läder och lite köttsaft, väl integrerad fatton. Fullt mogen doft, mycket elegant. Fyllig, koncentrerade aromer av körsbär och mörka bär med lite röda bär, sammetslena medel+tanniner som är mycket väl integrerade, viss kryddighet, lång bärig eftersmak med balanserade tanniner. Elegant and balanserad, fullt mogen men fortfarande bärig i doft och smak, ingen brådska att dricka upp, 98.

Utan minsta tvekan bästa vinet den här kvällen, med kraft och perfekt mognad i kombination.

La Turque 2003

Sötaktig doft av mycket mogna mörka bär, blommig med viol, sötaktig tjärton (tjärpastill), en del fatton. Kraftigt och ung doft med elegans; jag tänker snarast på ett vin med elegant Nya Världen-stil. Fyllig, massiv fruktkoncentration med sötaktiga mörka bär, pepprig kryddighet, viss syrlighet, eldigheten känns en del, tanninerna har aningen sammetsstruktur men är ändå rätt tuffa. Fruktig eftersmak med viss tuffhet från tanninerna. Ung, någorlunda tillgänglig, 94+.

Det här var det enda vinet med kännbar alkohol. Det är på sätt och vis ett mycket imponerande vin, men det framstår som atypiskt när man ställer det bredvid de övriga årgångarna. Den mycket heta årgången 2003 har därför påverkat vinet, men det är å andra sidan fallet för nästan alla franska 2003:or. Jag uppfattade årgångens påverkan på vinstilen på precis samma sätt när vi nyligen provade igenom alla 15 årgångar av Guigals Château d’Ampuis (1995-2009), då 2003:an också var den enda där jag verkligen noterade alkoholen, och den varma karaktären gjorde vinet klart avvikande från de övriga.

Även 2003:an är en hundrapoängare enligt Parker, men det är alltså en udda årgång som inte hålls lika högt av klassiska näsor som av fruktbombsfanatiker.

En alldeles fantastisk vertikal av ett verkligt toppvin! Varken 1991 eller 1996 visar några tecken på trötthet, vilket visar hur långlivade vinerna är. Samtidigt är de unga vinerna relativt tillgängliga för ett vin av den här profilen. Av många stora och välgjorda viner är de två senaste årgångarna tillgängliga, men sedan går de ofta ”in i tunneln” och ger ett mindre spännande intryck, för att komma ut först vid 8-10 års ålder, ibland senare. Mot denna bakgrund är årgångarna 2003-2006 förvånansvärt tillgängliga, med ett särskilt stort utropstecken för 2005:an. Jag antar att Guigals vinstil som kombinerar söt frukt och lång fatlagring bidrar till detta.

En video där Philippe Guigal presenterar La Turque 2009, som släpptes under 2013 och därför inte var med på förra årets provning, och berättar lite allmänt om La Turque:

Ytterligare viner till middagen

Louis Roederer Brut Premier NV
Champagne, druvsorter: 40% Pinot Noir, 40% Chardonnay och 20% Pinot Meunier, varav 5% vinifieras på ekfat och 10% är reservvin lagrat på ekfat. I genomsnitt 3 års lagring före försäljning, och 10-11 g/l dosage.

Doft av citrus, gult äpple och persika. Smak av citrus, gul frukt, bra syra, lätt kryddighet, grapefrukt, fruktig och frisk eftersmak. Relativt ung, men fullt tillgänglig, 88 p.

Det brukar kännas i Roederers champagner att de har bra druvmaterial, och de har alltid ett relativt fruktigt intryck relativt champagnerna från en del andra bra champagnehus, vilket till del kan bero på att de ligger rätt högt i dosage (max för en Brut är 12 g/l socker).

Guigal 20121009 Doriane 2010Guigal La Doriane 2010
Condrieu, druvsort: Viognier

Doft av mogna päron, persika, vita blommor, viss kryddighet, aningen vanilj och lite fatton, mineral. Fyllig, oljig smak med relativt låg syra i attacken, mogna päron, tydlig mineralton, kryddighet, lätt eldighet, lätt beska. Eftersmak med oljigt intryck och mineralton. Ung, 91-92+

Jag gav samma vin 92+ vid provningen av de vita Guigal-vinerna några veckor innan, då vi provade 08, 09 och 10 av La Doriane, och 2009:an framstod som bäst. I samband med den provningen skrev jag lite mer om hur jag uppfattade stilskillnaden mellan de olika vita vinerna.

Guigal 20121009 Hospice 2008Saint Joseph Vignes de l’Hospice 2008
Druvsort: Syrah

Doft av körsbär, lite mörka bär, lätt sötaktig frukt, aningen tjärton, lätt kryddighet, lite fatton. Medelfyllig smak, körsbär, hygglig fruktkoncentration, rätt bra syra, medelkraftiga, lite hårda tanniner. Ung, 88-89+.

Även här ett bra vin för en besvärlig årgång, som utmärker sig med lättare koncentration och lite hårdare tanniner än vanligt.

Vignes de l’Hospice är Guigals bästa Saint Joseph av de tre röda viner som de producerar från appellationen.

Saint Joseph Vignes de l’Hospice 2009
Druvsort: Syrah

Doft av koncentrerade mörka bär, lite tjärton och grafitpulver, lätt blomton. Fyllig(-), mörka bär, mogna körsbär, lätt fruktsötma, relativt påtagliga medel+ tanniner, fruktig och sträv eftersmak. Sötmaintrycket är helt klart i schack. Ung, 93+.

Tuffare än typiska Crozes-2009:or, som var de nordrhônare från 2009 som jag hade provat mest vid detta tillfälle.

Annonser
Det här inlägget postades i Rhône, Syrah, Viognier och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vertikalprovning av Guigal La Turque

  1. Ping: Vertical tasting of Guigal La Turque | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s