Champagne Savart med Caviste

Dagens lansering från Caviste, serienummer CAV0024, är den tredje lådan som Martin släpper med Champagne Savart. Savart är en av den nya generationens högklassiga småodlare i Champagne, ligger i den premier cru-klassade byn Écueil i den nordvästra och svalare delen av Montagne de Reims, och producenten har även vingårdar i grannbyn Villers-aux-Nœuds. Förra årets släpp CAV0011 recenserade jag här.

CAV0024 är komponerad på samma sätt som förra årets släpp, d.v.s. med två flaskor årgångslös ”vanlig” champagne, två flaskor rosé och två flaskor årgångsvin. De sex flaskorna landar sammantaget på 1790 kr. Det finns god anledning att tro att det är stor efterfrågan på den här releasen, för många gillar Savart. Jag är själv en av dem…

Savart 20131120

Bild från Martin

Jag provade flaskorna igår, och här är mina intryck.

Champagne Savart L’Accomplie

80% Pinot Noir och 20% Chardonnay, brut. Denna gång är det basår 2010 i flaskan (50%, kompletterat med 25% 2009 och 25% 2008). Degorgerad september 2013. Taxerad med 275 kr/st av lådans pris.

Doft av moget gult äpple, lite mandelkakor och marsipan, lätt parfymerad, lite mineral. Bra koncentration i smaken, gult äpple, bra syra, mineral, äpplig eftersmak. Ung, men relativt tillgänglig, med lite utvecklingspotential. 89(+) p.

När jag jämför med förra årets anteckningar verkar det som om den här releasen har lite kraftigare doft än förra årets, och är snäppet bättre. Mandelkakor, som jag definitivt tänkte på här, är inte en alltför vanlig association i champagne för min del. Finns det nötter (i äldre champagner) brukar det mer vara rostade hasselnötter och liknande.

Champagne Savart Bulle de Rosé

90% Pinot Noir och 10% Chardonnay, brut. Basår 2011, degorgerad september 2013. Taxerad med 295 kr/st av lådans pris.

Doft av smultron, röda äpplen, lätt parfymerad. Smak av röda och gröna äpplen, medelkoncentrerad frukt, citrus, tydlig syra, lätt kryddton. Ung, men någorlunda tillgänglig, 88 p.

Roséaromerna finns i doften, men i smaken märks de knappast alls. Rosén har lite skarpare citruskaraktär än l’Accomplie. I år tycker jag att rosén är i lite mer behov av lagring än l’Accomplie, vilket är tvärtom jämfört med förra årets release. Rosén är därför det vin som stilmässigt skiljer sig mest från förra året. Även i år håller jag l’Accomplie lite högre än rosén.

Champagne Savart L’Année 2009

65% Pinot Noir och 35% Chardonnay, extra brut. 100% på ekfat varav 15% nya, degorgerad september 2013. Taxerad med 325 kr/st av lådans pris.

Doft av gula äpplen, lite persika, rökig, lite fatton med toner av ekplanka. Smak av gula äpplen, bra koncentration, lite kryddig, bra syra, mineraldominerad eftersmak. Ung, lite hård smak i nuläget, 90+ p.

Här känns fattonen en del i nuläget och den här champagnen bör därför lagras så att fattonen ges tid att integreras. Det var samma sak med 2008:an förra året, men förmodligen bör 2009 drickas före 2008 av den som har tålamod att vänta ut att vinerna når toppen (och inte redan sörplat i sig förra årets låda). Det här är en bra årgångschampagne, och är inte särskilt tydligt märkt av att den kommer från en varm årgång. För att komma efter en absolut toppårgång (alltså 2008) står den sig bra.

Sammantaget är det en låda på ungefär samma höga nivå som förra året, och prisnivån är mycket rimlig för champagne på den här kvalitetsnivån.

Det här inlägget postades i Champagne, Nätvinhandel, Pinot Noir. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Champagne Savart med Caviste

 1. Johan skriver:

  När ska du skriva om våran Svart provning om Dame 06, 07 & 08 då :)?
  vad tyckte du förresten om Calliope 07 ?

 2. vintomas skriver:

  Skrev bara om vinerna i lådan denna gång, inte om extravinerna. Hade middagsgäster igår och behövde ändå få inlägget skrivet innan jag gick och kramade kudden, för det skulle vara någon idé. Snabbnotering om Calliope 07: utvecklad och tillgänglig i doft med bokna äpplen m.m., smaken indikerar däremot att vinet kunde må bra av lite mer lagring. Däremot det mest drickfärdiga av alla nysålda årgångs-Savart jag stött på. 90 p. Bra för en 07:a, men som Martin också påpekar inte riktigt lik Savarts nya stil.

 3. Johan skriver:

  Intressant!
  jag gissar på att du kom relativt sent då flaskan stått några timmar, min upplevelse är raka motsatsen dock testade jag vid ny-öppnande innan alla andra typ ?

  • vintomas skriver:

   Jag var där ungefär i mitten av provningstiden, sådär 16.30-17.00, så varken väldigt tidigt eller allra sist. Minns inte hur mycket som fanns kvar i flaskorna.

 4. Ping: Årets Savart-släpp med Caviste | Vintomas blogg

 5. Ping: Champagne från Savart med Caviste | Vintomas blogg

 6. Ping: Champagne Savart – eftertraktad champagne från Caviste | Vintomas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s