Decembersläppet på Systembolaget brukar alltid innehålla en hel del intressanta saker. Munskänkarna i Stockholm höll en nyhetsprovning på själva släppdagen, måndagen, som bestod av tio röda viner med tre bra champagner som möjligt tillval. I vanlig ordning ett bra urval med en intressant blandning av välbekanta viner i nya årgångar och så en del helt nya bekantskaper.
Champagne
Selosse Initial
100% Chardonnay, tre på varandra följande årgångar (kanske 2007-2008-2009?). Degorgerad 2 augusti 2013. 755 kr.
Klargul färg. Doft av mogna och lite bokna gula äpplen, päron, lite persika, kryddton, mycket lätt örtighet, lite oxidationston, fat och lite vanilj, lite vita blommor. Smak med gröna och lite gula äpplen, citrus, mineral med lite brustablett, bra koncentration, klart bra syra, lång grönäpplig eftersmak. Relativt ung, funkar nu, men kan utvecklas, 92+ p.
Rätt Selosse-typisk doft, men mer ”normalt” blanc de blancs-typisk och grönäpplig i smaken än de ibland är, så inte lika mycket vit bourgogne rakt igenom som 2012 års release. Men en bra Initial!
Henri Giraud Fût de Chêne MV Grand Cru d’Aÿ
75% Pinot Noir, 25% Chardonnay, soleralagring. 869 kr.
Djup gul färg med lite pommacton. Kraftig doft med delvis bokna röda äpplen, persika, toner av mogen frukt, tydlig kryddton med fat, oxidationston med antydan till kakaopulver. Kraftig smak, tydligt kryddig, röda äpplen, kakao, mycket mineral, bra syra, kryddig eftersmak med gröna och lite röda äpplen. Mycket utvecklade toner i doften, men delvis lite äppligt ung i smaken, kan nog utvecklas med lagring, 91(+) p.
Som det brukar vara i de övre delarna av Girauds sortiment är fattonen rätt tydlig, men i det här fallet är den rätt väl integrerad, förmodligen tack vare de oxidationstoner som kommer från soleralagringen. MV = mutivintage.
Boizel Joyau de France 1989
65% Pinot Noir och 35% Chardonnay enligt pressmeddelandet. 995 kr.
Klargul färg. Tydligt rökig doft med rostade hasselnötter och lite charktoner, mogen gul frukt, tydlig vaniljton, härligt utvecklad, stor doft med typisk gammal champagne-karaktär. Smak av mogen gul frukt, en del citrus, bra koncentration, lite vanilj, bra syra, relativt lång äpplig eftersmak, 91 p.
Härligt utvecklad, men varifrån kommer vaniljen? Det här är för övrigt inget för den som inte gillar mogen/gammal champagne, men de som gillar sådan lär verkligen uppskatta att kunna köpa en så här gammal prestigecuvée till ett pris som i sammanhanget är riktigt bra. Jag måste dock säga att 1996:an, som ligger i beställningssortimentet för 849 kr, var lite bättre när jag provade den i våras. (I trakten av 93 p vill jag minnas.)
Före provningen trodde jag att de hade skrivit fel, att det skulle vara Joyau de Chardonnay 1989 i flaskan, blanc de blanc-varianten av Joyau de France, eftersom den finns på Boizels webbplats i just denna årgång. Men på flaskan står det Joyau de France och inget annat, och jag kollade noga efter orden ”Chardonnay” eller ”blanc de blancs” utan att hitta något. (Pressmeddelandet med druvsammansättningen hittade jag först när jag skrev ihop detta.) Det slutliga svaret på om det var en ren Chardonnay eller en Pinot Noir/Chardonnay-blandning fick man ju när man provade, då det entydigt visade sig att… hrmpf, host, ja, nu går vi över på nästa vin…
Röda viner
Albert Bichot Santenay 2010
Bourgogne, Pinot Noir. 149 kr
Relativt ljusröd färg, lite blåton. Doften är rätt trevlig med klart sötaktig doft av körsbär och blandsaft med lite antydan till godisessens. Smak med hallon, lite safttoner, medelkoncentrerad frukt, bra syra, lite transbärsbett med lätt beska i mitten, aningen tanniner och kryddton, lite fruktsöt eftersmak som dock avslutar uppfriskande syrligt. Lättdrucken och okomplicerad, men lite generisk svalklimat-Pinot i stilen utan särskilt tydlig bourgognekaraktär. 83 p.
Hade nog förväntat mig mer av en 2010, även i den här prisklassen.
Louis Jadot Beaune Clos des Couchereaux Premier Cru 2011
Bourgogne, Pinot Noir. 265 kr (Finns även på halvflaska för 149 kr.)
Ljusröd färg. Doft av relativt mogna hallon med lite körsbär och lätt örtig ton, viss kryddton med fatantydan. Hallon och lingon, medelkoncentrerad, hög syra, medeltanniner som gör sig rätt påminda, aningen beska med lingon- och transbärsintryck och lätt kryddighet, lite tranbärstonad eftersmak. Ung, bör nog få mogna, 86(+) p.
Klart mer burgundisk än föregående. Kommer att vara långlivad även om den kanske verkar relativt lätt, och den kommer nog att att mjukna lite i framtoningen innan den eventuellt går in i tunneln, d.v.s. 1-2 år kan göra detta vin gott. På listan stod det 2010, och stilen gjorde mig då lite förvånad, men när det visade sig vara 2011 föll pusselbitarna på plats, för de flesta röda 2011:or är just nu rätt hårda i framtoningen. Det är en rätt bra årgång som på den röda sidan är rätt lik 2008 i stilen, om det säger något, medan de flesta 2009 och 2010 var mer tillgängliga och lättgillade direkt efter släpp.
Montelciego Gran Reserva 2004
Rioja, 169 kr.
Mellanröd färg, bleknad kant. Doft med mogna jordgubbar, plommon, kryddton, tydligt utvecklad ton med en del läder, dock med en liten, liten anstrykning av lösningsmedel och möjligen någon liten orenhet, men i grunden trevlig. Smak av mogna röda bär med hallon och röda vinbär, rätt bra koncentration, tydligt syrligt bärintryck, bra syra, medeltanniner, lätt beska, bärsyrlig eftersmak. 87 p.
Ovanligt bärig för Rioja Gran Reserva, på sätt och vis åt det klassiska hållet (med sina något nedfilade tanniner) men inte helgjutet i den stilen, men för all del OK.
Castillo Ygay Gran Reserva Especial 2005
Rioja, 499 kr.
Djupröd, något kompakt färg. Stor men lätt söt doft av björnbär, mörka körsbär, lite hallon, tydligt blommig, antydan till eukalyptus, lätt animaliska toner med väl integrerad fatton. Smak med rejäl koncentration, mogna mörka körsbär, björnbär, tydlig kryddton med medel(+)tanniner, lite animaliska toner, sötbärig eftersmak med bra syra och en del strävhet. Drickbar nu, kan definitivt lagras och nog vinna på det, 91 p.
Utmärkt och fin klass, men kanske mer Reserva-stil med sitt bärfokus om man ska tänka klassiskt (jag hittar inte lika mycket utvecklade toner som det finns i Systembolagets beskrivning), och den ger intryck av att komma från en söt årgång.
Casanova di Neri Rosso di Montalcino 2011
Toskana, Sangiovese. 219 kr.
Mellanröd, med lite bleknad kant. Doft av körsbär, lite jordgubbar och hallon, lite söt ton med godisanstrykning. Smak av körsbär, syrlig frukt, bra koncentration, hög syra, markerad beska, medeltanniner. Ung, men funkar nu om man gillar stilen (inkl. beskan), 88 p.
Lite snäll godisdoft men väldigt italiensk smak, nog lite för mycket beska för mig, men jag har varit något överseende i poängsättningen. Får kanske fler poäng av inbitna italienare.
Fattoi Brunello di Montalcino 2008
Toskana, Sangiovese. 199 kr.
Drygt mellanröd färg, med bleknad kant. Doft av körsbär, en del mogna jordgubbar, kryddton, rätt välintegrerad fatton, lätt blommighet, en del elegans. Smak av körsbär, tydlig syrlighet med en del beska, rätt bra koncentration, tydlig kryddighet, medel(+)tanniner, bärig eftersmak. Relativt ung, 90(+) p.
Bra klass för en Brunello på den här prisnivån. Antar att den bör beskrivas som halvmodern i stilen.
Ricasoli Casalferro 2010
IGT Toscana, 100 % Merlot. 319 kr.
Djupröd färg. Doft av mogna mörka körsbär, aningen björnbär, sötlakritston, lätt blommighet. Fruktigt intryck, mycket polerad och elegant. Smak av körsbär, tydlig syrlighet, rätt bra koncentration, lite sötaktig frukt bakom syran, medeltannin, lätt kryddig. Ung, funkar nu men kan utvecklas, 88 p.
Sötfruktig Merlot från Toskana är ärligt talat inte min kopp te.
Guidalberto 2011
IGT Toscana, 60 % Cabernet Sauvignon och 40 % Merlot. 295 kr.
Djupröd, relativt kompakt färg med lite purpur. Doft av mogna björnbär, lite tjära, kryddton med välintegrerade fat, lätt animalisk ton. Smak av mogna mörka körsbär, lite björnbär, tydlig syrlighet, bra koncentration, medel(+) tanniner, kryddton, eftersmak med syrliga mörka bär. Ung, funkar rätt bra nu, kan definitivt vinna på utveckling, 90(+) p.
Sassicaias lillebror Guidalberto är bra även i denna årgång. Cabernet Sauvignon-dominerade bordeauxblends från Toskana tycker jag oftast bättre om än de Merlot-dominerade, för de slår oftast inte över i lika mycket fruktsötma eller eldighet.
Domaine Garon Côte-Rôtie Les Triotes 2011
Norra Rhône, Syrah. 349 kr.
Doft av björnbär, blåbär, tydligt blommig med viol. Rena och eleganta, mycket klassiska toner. Smak av björnbär och blåbär, bra koncentration, tydlig syra, välintegrerade medel(+) tanniner, mycket rena toner, fruktig eftersmak. Ung, funkar nu, 92(+) p.
Klart elegant och polerad, snarast 2010-stil med sin syra och elegans, men en 2011 kommer kanske att ha en snabbare och kortare utvecklingsbana. För mig det bästa bland de röda vinerna. Jag hade aldrig hört talas om Domaine Garon förut, men detta vin var en mycket positiv bekantskap. Importören (Robert Rask Vinhandel) visade sig finnas bland de närvarande, och kunde efter provningen berätta att 2011 var första årgången som importerats till Sverige, och att Garon var en småodlare som tidigare sålt druvor till Guigal, men som numera gör egna viner. Sortimentet består av tre olika Côte-Rôtier. Den här, Les Triotes, är lite mer modern och tillgänglig än de andra två. La Sybarine (349 kr för 2011:an i beställningssortimentet) ska vara på ungefär samma nivå som Les Triotes tydligen lite mer klassisk i stilen, och även toppvinet Les Rochins (549 kr för 2011:an i tillfälliga sortimentet) ska även den vara i klassisk stil.
Chèze Côte-Rôtie Belle Demoiselle 2011
Norra Rhône, Syrah. 349 kr.
Doft av björnbär, animalisk ton med lite (positivt) skitigt intryck, kryddig. Smak av björnbär, bra koncentration, tydlig kryddighet, medel(+)tanniner som är relativt väl integrerade, koncentrerat bärig eftersmak med kryddton och en del strävhet. Ung, funkar någorlunda nu, 90(+) p.
Tuff stil, bra vin, och kanske mer traditionellt, men det saknar renheten och elegansen hos föregående vin.
Pingback: Mixed wines – “December news” | Tomas's wine blog