Röda portugiser med AuZone

Tidigare under hösten – två månader före den ödesdigra 2-3-matchen mot Portugal som beseglade Sveriges öde inför fotbolls-VM – höll AuZone en provning med temat ”Portugal – revansch i rött”. Ordvalet ”revansch” hade således inget med fotboll att göra, utan syftade på en kurs/provningsserie med portugisiska viner som AuZone höll vintern 2009/2010, då de ”vanliga” vinerna – d.v.s. inte de klassiska och mycket uppskattade starkvinerna – enligt uppgift inte imponerade alltför mycket på många av deltagarna. Särskilt en provning med mogna/äldre röda viner bidrog till detta lite negativa omdöme. (Kursen gick när jag bodde i Bryssel, så jag var inte med själv, så jag vet inte om omdömet var rättvist eller ej.)

Provningsarrangören M.T., som gärna korkar upp röda portugiser till bättre köttbitar och en del annat, tyckte därför att det var dags för revansch, och drog ihop till denna provning. Deltagarantalet blev dock lite klent, så uppställningen bantades till fem viner.

Vad kan man då säga i sammanfattning om vinerna? Ja, i huvudsak bekräftade provningen min bild av de portugisiska rödvinerna:

  • Det finns många bra och solida viner, som presterar rimligt relativt sitt pris.
  • Det är dock inte så vanligt med viner som är i riktig toppklass, så att det här för mig blev en ”89-poängsprovning” ligger i linje med det. Så kanske är portugiser i mellanprisklass/övre mellanprisklass från pålitliga producenter de bästa köpen för den som inte har ett portugisiskt specialintresse?
  • Det finns många viner med eleganta toner och polerade tanniner, men det är inte så så sällan är de lite rustika i stilen, vilket inte behöver vara helt negativt för de som gillar att placera köttgrytor på bordet. För de som har franska referenser är vinerna lite Rhône-lika, dock kanske mer sydrhônare än nordrhônare. Om man ska jämföra med andra sidan av iberiska halvön, upplever jag portugiserna ofta som mindre polerade än moderna spanjorer.
  • Stilen kan variera ganska mycket, en del är tanninstinna och andra rätt polerade och konsumtionsanpassade redan som unga. Det är väl rätt tveksamt om de som är drickbara som unga verkligen har så mycket att vinna på att lagras.
  • För den som har sin referens i franska, ”internationella” och möjligen italienska druvsorter, är det mer eller mindre hopplöst att försöka identifiera någon druvsortskaraktär i vinerna. Det är inte så ofta ens meningsfullt, eftersom många bättre viner görs av blandningar av flera olika druvsorter, oftast blandplanteringar av gamla stockar. Ska jag säga något jag fått intryck av så är det väl att blandningar med mycket Tinta Roriz (= Tempranillo) ger mer eleganta viner, medan de med mycket Touriga Nacional ger mer tuffa och sträva viner.
  • Dão är en region som jag gärna skulle vilja utforska mer, för de få viner jag provat därifrån har ofta legat åt det eleganta hållet.

Jag tycker dock att man ska ge Portugal en eloge för att de i huvudsak håller fast vid sina inhemska druvsorter, samtidigt som de ändå moderniserat sin vinstil. Världen behöver ärligt talat inte mer varmklimatsodlad Merlot och Chardonnay (men kan möjligen stå ut med lite mer dito Syrah). Det är också viktigt att påpeka att många producenter fortfarande experimenterar med olika druvsorter och vinstilar, och att man kommit olika långt i olika regioner. Vinstilen och kvaliteten i Portugal är fortfarande i utveckling, och det är därför väl värt att då och då kolla in vinerna för att se om något nytt har hänt.

Bilden lånad från AuZine.

Det här var vinerna vi drack:

José de Sousa Mayor 2000, José Maria da Fonseca
Alentejo. Idag gäller: 58% Grand Noir, 22% Trincadeira, 20% Aragonez, och 11 månader i ny fransk ek.

Mellanröd, blekare kant. Tydligt utvecklad doft med stall, läder, mogna bär, stenig skifferton, lite oxidations- och dillton. Doftar som en klassisk Rioja, men av ett lite burdust slag. Smak av röda bär, syrlig, viss kryddton, medel(-) tanniner. 86 p?

2 bäst- och 3 sämströster (inklusive min sämströst).

Jag fick ett liten känsla av ”smygkork” (mild korkdefekt som just kan anas) av det här vinet, men det kan möjligen vara stilen som har toner som jag uppfattar som ”orena”. Med tanke på att det är producentens bästa, borde vinet nog kunnat prestera bättre kan man tycka. Arrangören hävdade att det här vinet uppvisat en konsekvent stil över ett antal flaskor. Mest gammaldags stil i uppställningen, men också äldst i uppställningen, så svårt att avgöra om det beror på vinmakningen eller lagringstiden.

Quinta Vale D. Maria 2004
Douro. Idag gäller: vingårdar med gamla stockar (genomsnitt 60 år) och blandade druvsorter inklusive Tinta Amarela, Rufete, Tinta Roriz, Tinta Francisca, Touriga Franca, Touriga Nacional, Sousão m.fl. 75% ny ek, och 25% fat med ett års användning. 14,5% alkohol. 2010:an kostar 379 kr.

Mellan- till djupröd, relativt kompakt färg, lite ljusare kant. Doft av mogna, lite söta och relativt mörka bär, skifferton eller liknande stenighet med intryck av stendamm, mycket lätt blommighet, lite gödselstack, stall och annan animalisk ton. Smak med rejäl koncentration, syrliga mörka bär inklusive björnbär och mörka körsbär, viss fruktsötma, relativt väl inbäddade medel(+)tanniner, bärig eftersmak med kryddton. Något ung men funkar nu, lite Rhône-känsla och rustik. 89 p.

1 bäst- och 1 sämströst.

Cedro do Noval 2006, Quinta do Noval
Douro. Idag gäller: Touriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga Franca och Syrah. 2009:an kostar 149 kr.

Djupröd färg. Doft av mogna söta röda bär och lite mörka bär, tydlig animalisk ton med köttsaft och stall, skifferton med intryck av stendamm, lakrits, en del gödselstack. Bra koncentration i smaken, syrliga mörka bär, mycket lätt fruktsötma, tjärtoner, medel+ tanniner som dämpas av bären, lätt beska. Något ung, men funkar nu till rustik mat, svårt att sia om hur den kommer att utvecklas. 88 p.

Varken bäst- eller sämströster.

Mer animaliska toner i doften än föregående vin, och mer rustik i smaken.

Quinta de Saes Tinto Reserva Estágio Prolongado 2006, Alvaro Castro
Dão. Idag gäller: 65% gamla stockar (som åtminstone lär inkludera Alfrocheiro, Jaen och Aragonez), och 35% Touriga Nacional och Tinta Roriz, 14 månader på fransk ek.

Djupröd färg. Doft av mogna söta relativt mörka bär och lite hallon, skifferton, blommighet med en del violpastill, aningen gödselstack. Smak med rejäl koncentration, syrliga mörka bär och lite röda bär, väl integrerade medel(+)tanniner. Relativt ung, men ska nog drickas i det tillståndet, 90 p.

3 bäströster (inklusive min) och 1 sämströst.

Doftmässigt relativt lik Quinta Vale D. Maria 2004, men lite yngre. Mest blommig doft i uppställningen.

Charme 2009, Niepoort
Douro. Tinta Roriz, Touriga Franca och andra druvsorter, i genomsnitt 70 år gamla stockar, inklusive en del mer än 100 år gamla, 14 månader i fransk ek. Nyinköpt för 517 kr från beställningssortimentet.

Djupröd färg. Doft av mogna mörka bär, kryddton, aningen tjära, relativt välintegrerade och snygga fat, diskret blommighet, lite doft av brynt smör och karamell. Smak med rejäl koncentration, syrliga mörka och röda bär, smörtonerna kommer igen, medel(+)tanniner. Relativt ung, vann lite på tid i glaset, kan nog utvecklas, 89(+) p.

1 bäst- och 2 sämströster.

Ärligt talat underpresterade det här vinet rätt rejält mot vad jag hade trott, när det avslöjades vad det var. Niepoorts viner brukar alltid imponera, och det här är ett av hans tre dyrare röda viner, och det av dem som skall vara mest elegant och i ”Bourgogne-stil”. (Batuta ska vara mer i Bordeaux-stil, och det gäller förmodligen även den återintroducerade Robustus.) Tonerna av karamell och brynt smör omöjliggör dock för mig att associera åt det hållet, oavsett hur frukten och tanninerna i övrigt ser ut. Hur kan detta komma sig – en för varm årgång? Jag har i alla fall aldrig varit med om någon flaskvariation som introducerar karamell- och smörtoner, så förmodligen är vinet så här. Hos Wine Anorak kan man läsa en profil över Niepoort och hans röda viner, och tidigare gånger har mina intryck gått betydligt mer i hans riktning, även om jag kanske inte brukar vara fullt så generös i poängsättningen som han är.

Som en fortsättning på provningen öppnade jag några dagar senare ett extravin i hemmets lugna vrå, i form av en några år äldre årgång av ett vin – Poeira – som jag provade 2009:an av på en nyhetsprovning med Munskänkarna några veckor tidigare.

Poeira 2005, Quinta do Poeira
Douro. Druvsorter Tinta Roriz (mer känd under sitt spanska namn Tempranillo), Touriga Franca, Touriga Nacional och Tinta Barroca, 16 månader på fransk ek, varav 1/3 ny ek (åtminstone är det receptet idag).

Djupröd färg. Doft av körsbär, hallon och lite likör av röda bär, lätt blommig och en aning stalltoner. Medelfyllig+, smak av körsbär, röda vinbär och jordgubbar, karaktär av relativt mogna bär men ändå med en tydlig syrlighet, en del kryddton, smidiga medelkraftiga tanniner som är väl integrerade i frukten, relativt lång och frisk eftersmak som domineras av syrliga bär. Känns fullt tillgänglig, men lär tåla lång ytterligare lagring, 90 p.

Ett vin i mycket modern stil, men i positiv bemärkelse: bra koncentration och fokus på frukt, tillgänglighet och smidiga tanniner, men inte överdriven fatkaraktär eller för mycket alkohol. Balanserat och elegant helt enkelt. I linje med den 2009 (finns fortfarande att köpa för 299 kr) som jag provade och gav 90 p, både kvalitets- och stilmässigt.

Eftersom provningen gick av stapeln i september, har föreningens egen blogg AuZine (mer exakt signaturen J.L., som för övrigt är iberiskt välkalibrerad i sitt vindrickande) redan för ett tag sedan skrivit om provningen.

Annonser
Det här inlägget postades i AuZone, Douro, Portugal. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Röda portugiser med AuZone

  1. Ping: Portuguese reds with AuZone | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s