Besök hos Château Pavie Macquin i Saint-Émilion med provning av andra Thienpont-2009:or

Pavie Macquin 20130519 nr 1Nu har jag inte skrivit något om Bordeaux på ett tag, så det kan väl vara dags att plocka fram lite ytterligare anteckningar från 2013 års Bordeauxbesök innan året är alldeles slut. Under Le Week-end des Grands Crus i maj i år besökte jag (i sällskap med K. och A.) tre producenter under den besöksdag som ingår i helgen, alla på högra stranden i Bordeaux. Jag har tidigare skrivit om besöket vid Château Le Bon Pasteur i Pomerol. Det blev också två besök i Saint-Émilion, det bättre av de två var vid Château Pavie Macquin, som även är begåvad med en artikel i Wikipedia. I den senaste klassificeringen av Saint-Émilion befordrades Pavie Macquin till näst högsta nivån, Premier Grand Cru Classé B. Mer om vad detta betyder sist i inlägget, efter provningsnoteringarna.

I Pavie Macquins namn kommer Macquin-delen från monsieur Albert Macquin (1852-1911) som var lokal pionjär i Saint-Émilion vad gäller att ympa vinrankorna på amerikanska vinstockar för att inte drabbas av vinlusen. Pavie-delen är ett namn på den platå där Pavie Macquin ligger, ostsydost om själva orten Saint-Émilion på ett avstånd av sådär 300 meter från stadsmuren. Just på den större platån runt orten Saint-Émilion (inte bara den lilla del som heter Pavie) ligger de flesta toppegendomarna i appellationen, beroende på att det där finns en jordmån rik på kalksten, på sina håll upplandad med lite lera. Dessa jordar är gynnsammea för odling av de Merlot/Cabernert Franc-blandningar som är karaktäristiska för appellationen. Enklare Saint-Émilioner odlas på grus uppblandat endera med silt och lera eller med sand, som man hittar ner mot staden Libourne och floden Dordogne.

Grannar söderut, på samma platå, är Château Pavie och Château Pavie-Decesse. Dessa två egendomar har samma ägare. Åt väster hittar man Troplong Mondot och åt norr Trottevieille. Alla tre Pavie-egendomarna är klassficerade, Pavie på högsta och Pavie-Decesse på tredje högsta nivån.

Pavie Macquin 20130519 nr 2

Äldre byggnad påbyggd med ett provningsrum med mycket glasfönster, enbart ingången syns på denna sida. Utsikten var mycket imponerande.

Pavie Macquin omfattar 15 hektar som är odlade med 80% Merlot, 18% Cabernet Franc och 2% Cabernet Sauvignon. Egendomen leds sedan 1994 av Nicolas Thienpont och Stéphane Derenoncourt anlitades som vinmakare 1990 (och började först senare vinmakarkonsulta på bredden och längden). Pavie Macquin är en egendom som uppenbarligen inte hade ett så stort namn förr i tiden, men som successivt höjt sig från 1990-talet, med 2006 års uppklassning som något av en bekräftelse att de kommit på den nivån som deras läge borde motivera. Thienpont äger ett antal andra lite enklare egendomar i trakten, men är inte ägare till Pavie Macquin. Det är istället flera barnbarn och barnbarnsbarn till ovan nämnda Albert Macquin som gemensamt äger egendomen, men de tar inte del av egendomens vardagliga skötsel. Utifrån märker man ingen skillnad p.g.a. detta, utan Pavie Macquin sköts som en del av Thienpont-gruppen. Så vid vårt besök så var det ”team Thienpont” som tog emot för rundvisning, med Cyrille Thienpont (son till Nicolas Thienpont) i spetsen. De passade på att samtidigt presentera ett antal andra Thienpont-viner. I och med att alla de röda vinerna var av årgång 2009 fick vi en ganska tydlig jämförelse mellan de olika egendomarnas stil. Ett mycket trevligt initiativ!

Ska jag sammanfatta intrycket av de röda vinerna, är det att de alla var i välgjord men tydligt ”modern” stil. Aromerna är ungefär som man förväntar sig vid en tydlig dominans av Merlot, och det inslag av Cabernet Franc som finns ”talar” inte lika tydligt som i en del andra Saint-Émilion. Flera av vinerna var klart tillgängliga redan nu, mer tillgängliga än genomsnittet för Bordeaux av denna ålder, och det lär vara ett avsiktligt val i vinmakningen. I och för sig lär årgångskaraktären hos 2009 med mycket fruktkoncentration och lite mer fruktsötma än vanligt, bidra till att vinerna framstår som extra moderna och är mer tillgängliga. Serveringsordningen var väl vald, och motsvarade successivt mer tanniner och högre poäng.

Inga Pavie Macquin finns att köpa på Systembolaget för närvarande (men å andra sidan några årgångar av den dyrare grannen Pavie). Roberson Wine säljer däremot 2010:an.

Pavie Macquin 20130519 flaskor

De röda viner som vi fick prova. Flaskorna är uppställda från höger till vänster.

Château Puygueraud 2009
Francs-Côtes de Bordeaux, vingården har 55% Merlot, 25% Cabernet Franc, 15% Cabernet Sauvignon och 5% Malbec (men Cabernet Sauvignon verkar inte användas i vinet från och med årgång 2005).

Doft av röda och mörka bär, lite sötaktig ton, kryddor, lite fat, lätt örtig. Smak av sötaktiga röda bär, bra fruktkoncentration, medeltanniner, lite kryddton, lite mint, alkoholen något kännbar. 85 p.

Ett vin i lättdrucken och modern stil, på sätt och vis ambitiöst och välgjort men med lite för kännbar alkohol för min smak. (Typiska svenska amaronedrickare skulle å andra sidan nog inte ha något att invända mot vinets balans.)

Puygueraud 2006 och 2010 (den årgången provade jag tidigare i höstas, finns även på magnum) finns att köpa hos Roberson.

Château La Prade 2009
Francs-Côtes de Bordeaux, 90% Merlot och 10% Cabernet Franc.

Doft av söta röda bär, lite mint, lätt blommig. Smak av söta röda bär, bra fruktkoncentration, relativt mjuka medeltanniner, lätt beska och en del tanniner. Tillgänglig, men kan utvecklas, 87 p.

Även detta vin är lättillgängligt och i rätt snäll merlotstil, men har mer polerad stil än Puygueraud.

Château Berliquet 2009
Saint-Émilion Grand Cru Classé, 70% Merlot, 25% Cabernet Franc och 5% Cabernet Sauvignon.

Doft av mogna röda och mörka bär, en del kryddton, välintegrerade fat, lätt blommig. Smak av röda bär, bra fruktkoncentration, lätt fruktsötma, välpolerade medel(+)tanniner med sammetskänsla, en del tannin i eftersmak. Relativt tillgänglig nu, modern stil, 88 p.

Seriös och modern framtoning, relativt elegant stil. Även om vinet är drickbart nu, är det lite mindre lättillgängligt än La Prade och något mer passande för lagring.

Château Larcis Ducasse 2009
Saint-Émilion Grand Cru Classé, i vingården 78% Merlot och 22% Cabernet Franc.

Doft av mogna röda bär, lite antydan till torkade bär, milda kryddtoner, lite grafit, en del fat. Smak av mogna röda bär, bra koncentration, viss fruktsötma, antydan till alkohol, medel+ tanniner, kryddig, sträv eftersmak. Relativt ung, klart sträv i nuläget, 89+ p.

Mer koncentrerad än Berliquet men lite rödare bärtoner, har mer tanniner och gjort i en mer lagringsduglig, eller egentligen lagringskrävande stil.

Château Pavie Macquin 2009
Saint-Émilion Premier Grand Cru Classé B, i vingården 80% Merlot, 18% Cabernet Franc och 2% Cabernet Sauvignon.

Doft av röda och mörka bär, lite sötaktigt intryck, en del mineralton och mint, kryddtoner och välintegrerade fat, lätt blommig, klart elegant. Smak av röda bär med lite mörka bär, inklusive en del tranbär, rejäl koncentration, viss fruktsötma, kryddtoner, relativt väl integrerade medel+ tanniner av lite polerad stil, lång eftersmak. Ung, men viss tillgänglighet, 91+ p.

Lite mörkare bärtoner än Larcis Ducasse, och bär upp årgångens fruktsötma bättre, d.v.s. mer balanserad.

Château Pavie Macquin 2000
Saint-Émilion Grand Cru Classé (2000 var före uppflyttningen), i vingården 80% Merlot, 18% Cabernet Franc och 2% Cabernet Sauvignon.

Doft av röda och lite mörka bär, lite sötmaintryck, kryddor, en del stall, tydligt utveckling. Smak av mogna röda bär och en del tranbär, fruktsötma, rejäl koncentration, polerade medel+ tanniner, kryddor, fruktig och sötbärig eftersmak med lite tanniner. Modern stil med mycket söta och röda bär, fullt utvecklad, klart trevlig.

Ja, här skrev jag tydligen inte ner någon poäng, men det finns ju de som anser att sådant ändå inte behövs, så här ges en möjlighet att se om provningsnoteringen är begriplig ändå. Jag gissar dock att siffran jag inte skrev ner var sådär 91-92.

Château Les Charmes Godard Blanc 2010
Francs-Côtes de Bordeaux, druvsammansättning 70% Sémillon, 15% Muscadelle och 15% Sauvignon Gris.

Doft med citrus, moget äpple, fläder, lite blommig. Medelfyllig smak, fläder, citrus, bra syra, frisk stil. 85 p.

Lite lätt i stilen, inte så tydliga fat- eller kryddtoner som jag hade förväntat mig, men frisk.

Pavie Macquin 20130519 fat

Kanske inte direkt en liten fatkällare (den befann sig i och för sig ovan jord, men ”fatlagringsutrymme” låter lite väl könlöst så jag kallar det ändå för en källare), men jämfört med de stora slotten på vänstra stranden märker man även här att skalan är lite mindre hos de kända slotten på högra stranden.

Några ord om Saint-Émilion-klassificeringen

Eftersom jag nämnde Pavie Macquins omklassificering 2006 är det nog på sin plats att jag nämner några ord om Saint-Émilion-klassificeringen. För att göra livet mer komplicerat för bordeauxkonsumenterna så är de tre Bordeaux-klassificeringarna, som täcker olika delar av regionen, uppbyggda på olika sätt och använder olika men delvis överlappande terminologi. De tre är 1855 års klassificering (Médoc plus Château Haut-Brion respektive Sauternes), Graves-klassificeringen och Saint-Émilion-klassificieringen.

Saint-Émilion-klassificeringen som i sin första utgåva publicerades 1955 är den enda av de tre som regelbundet uppdateras, ungefär vart tionde år. Den senaste versionen är från 2012, och anledningen till att det gick snabbare än tio år från 2006 är att en omfattande juridisk cirkus med överklaganden, upphävning av resultaten och en interimistisk upphävning av upphävningen (eller något i den stilen) utspelade sig. Resultatet blev att klassificeringen var tvungen att göras om i förväg. Den specialintresserade kan läsa Wikipedia-artikeln för en översikt av det minst sagt farsartade händelseförloppet.

Klassificeringen består av tre nivåer för de egendomar som bedöms värdiga att tas upp i klassificeringen: Premier grand cru classé A, Premier grand cru classé B och Grand cru classé. Men för att ytterligare komplicera livet finns två nivåer inbyggda i själva Saint-Émilion-appellationen: Saint-Émilion Grand Cru och Saint-Émilion. Notera att ”Grand Cru”-delen här är en del av själva appellationens namn, och inte är en del av klassificeringen. I Saint-Émilion är alltså ”classé” det viktiga nyckelordet, inte ”grand cru”. Står det bara Saint-Émilion Grand Cru på etiketten, utan någon angivelse av ”classé” är det alltså inte en ”cru classé” utan bara ett oklassificerad egendom som ligger i en viss del av appellationen. Faktum är att endast en mindre del av Saint-Émilion-appellationen kvalificerar inte för att kallas Grand Cru. Det hela är alltså som gjort för förvirring. I sammanfattning finns det alltså fem nivåer om man lägger ihop appellationens två nivåer och klassificeringens tre. Uppifrån och ner har vi alltså:

  • Saint-Émilion Premier Grand Cru Classé A (”1A”) – sedan gammalt ligger Ausone och Cheval Blanc på den här nivån, och sedan 2012 återfinns även Château l’Angélus och Château Pavie här.
  • Saint-Émilion Premier Grand Cru Classé B (”1B”) – f.n. 14 egendomar inklusive Pavie Macquin. Räkna med att etiketten ofta anger att det är en ”Premier Grand Cru Classé” utan angivelse av B:et.
  • Saint-Émilion Grand Cru Classé  – f.n. 63 egendomar inklusive Pavie Decesse. Den lägsta nivån som är en del av klassificeringen. Notera att ordet ”Classé” ingår i beteckningen och alltid finns med på etiketten! Ej att förväxla med nivån nedan.
  • Saint-Émilion Grand Cru. Oklassificerade egendomar från den bättre delen av Saint-Émilion-appellationen. Notera avsaknaden ”Classé” i beteckningen! Ej att förväxla med nivån ovan.
  • Saint-Émilion. Oklassificerade egendomar från den mindre bra delen av Saint-Émilion-appellationen.

Vid omklassificeringarna måste slotten skicka in de 10 senaste årgångarna för bedömning, och 15 årgångar om de vill bedömas för de högsta nivåerna, så om man kvalitetslyfter sig från en blygsam nivå får man vänta ett tag innan man kan räkna med en högre klassning.

Annonser
Det här inlägget postades i 2009, Bordeaux, Merlot, Sémillon, Vinklassificering. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Besök hos Château Pavie Macquin i Saint-Émilion med provning av andra Thienpont-2009:or

  1. Ping: Visit at Château Pavie Macquin in Saint-Émilion with tasting of some other Thienpont 2009s | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s