Clos Puy Arnaud med Caviste

Clos Puy Arnaud 20131212Den senaste lådan från Caviste lanserades under torsdagen och innehåller röd Bordeaux från Castillon-trakten i form av Clos Puy Arnaud, som drivs av Thierry Valette. Egendomens förstavin heter Clos Puy Arnaud och andravinet Cuvée Pervenche. För omväxlings skull blir det alltså en provningsnotering en halv dag efter lådan har släppts.

Castillon är en del av Côtes de Bordeaux och ligger öster om Saint-Émilion, i den del av Bordeaux som kallas högra stranden, där Merlot dominerar men där inslaget av Cabernet Franc ofta spelar en stor roll för att ge vinerna karaktär.

Lådans nummer är CAV0025 och priset är 1290 kr för sex flaskor. Förra gången Clos Puy Arnaud såldes var drygt ett år sedan, i oktober 2012, i CAV0010. Recension av den lådan finns här. Skillnaden mellan förra lådan och den här är att den innehåller två olika viner, medan förra årets låda innehöll tre. Det enklaste vinet från förra gången (det förmodat ”beaujolais-stilade” La Cuvée Bistrot de Puy Arnaud) finns inte med i år, utan enbart de två bättre, vilket förklarar prisskillnaden. Båda vinerna är två årgångar yngre än sist, och båda är riktigt bra.

Cuvée Pervenche Puy Arnaud 2012
Castillon Côtes de Bordeaux, druvsorter är 80% Merlot och 20% Cabernet Franc. Taxerad med 155 kr/st av lådans pris.

Doft av mogna mörka körsbär, mörka plommon, kryddor, lite örter, fatton, aningen vanilj. Smak av mogna mörka körsbär, andra mörka bär, rejäl fruktsyra och syrligt intryck, väl inbäddade medelkraftiga tanniner. Ung, men drickbar nu, 87(+) p.

2012 verkar ha aningen mörkare aromer än 2010, som fanns i förra årets låda, och är kanske lite mer drickbar nu. Jag håller dem på ungefär samma nivå, vilket bådar positivt för årgång 2012, som jag hittills inte sett så mycket av på den röda sidan. Trots att jag faktiskt noterade rätt likartade aromer som i 2010:an  (då jag skrev ”Klassisk ung Bordeaux-doft”) var mitt första doftintryck av 2012:an faktiskt att den var förvånansvärt Syrah-lik!

Clos Puy Arnaud 2010
Castillon Côtes de Bordeaux, druvsorter är 65% Merlot, 30% Cabernet Franc och 5% Cabernet Sauvignon. Taxerad med 275 kr/st av lådans pris.

Doft mogna svarta vinbär, aningen björnbär och mörka plommon, toner av solmogna bär, lite tjära, mycket lätt stallton, fat med aningen vanilj. Smaken är medelfyllig+, mogna svarta vinbär och mörka plommon, bra fruktkoncentration, tydlig fruktsyra med syrligt bärintryck, medel(+) tanniner som är väl inbäddade i mitten och kommer fram mer i eftersmaken. Eftersmaken visar också upp mogna bär och lite fatton. Ung, men ändå rätt drickbar nu p.g.a. sin syrliga och friska smak. Det skulle dock inte skada att lagra vinet för att integrera fattonen bättre, 89(+) p.

Det här vinet visar upp rätt typisk 2010-karaktär med en kombination av tydlig druvmognad, frisk syra och rena toner. Förra året tyckte jag 2008:an var lite sluten och svårbedömd, och funderade på om den redan gått in i tunneln, men något sådant gällde inte i år; det här vinet var helt och hållet ett utropstecken.

Båda vinerna har bra drickbarhet tack vare friska syra, som i det unga tillståndet lättar upp tanninintrycket. De är kanske inte genomklassiska bordeauxer om man har sina referensramar från vänstra strandens Cabernet Sauvignon-dominerade viner, men de är riktigt bra viner.

Annonser
Det här inlägget postades i Bordeaux, Merlot, Nätvinhandel. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Clos Puy Arnaud med Caviste

  1. Ping: Clos Puy Arnaud, modern right bank Bordeaux from Castillon | Tomas's wine blog

  2. Ping: Clos Puy Arnaud 2015/2016 med Caviste | Vintomas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s