Champagnetips för den som är sent ute

Så här inför nyåret tänkte jag ge lite champagnetips för den som är sent ute. Med det menar jag den som är hänvisad till champagner som finns direkt på hyllan i Systembolagets butiker, och hade tänkt sig att köpa något till nyår.

Men innan jag kommer till själva tipsen vill jag bara påpeka att man helst inte bör vara så sent ute med inköpen därför att…

 • Det finns bra saker i Systembolagets beställningssortiment, d.v.s. sådant som hålls i lager av importörer.
 • Det finns bra saker att köpa från nätvinhandlare, och vissa av dem säljer dessutom i form av ”kampanjer”, d.v.s. man måste passa på vid vissa tillfällen.
 • Nästan all champagne, inklusive årgångslös ”standardchampagne”, blir bättre av lagring. En del dyrare årgångschampagne bör absolut få lagring för att komma till sin fulla rätt.

Så det finns alltså all anledning att köpa och lagra upp några flaskor. Dels för att ha rätt saker liggande, och dels eftersom 1-2 års extra lagring ofta är alldeles utmärkt. Även om man saknar vinkyl eller vinkällare, ska det mycket till för att man ska lyckas förstöra flaskor genom 1-2 års lagring under halvbra förhållanden. Se bara till att undvika lagring på något varmt ställe (>30°C) i extrem sommarhetta, men kanske finns det någon del av huset eller lägenheten där det aldrig blir så varmt? Ett tips till den som lagrar årgångslös standardchampagne, förresten. Sätt en liten lapp på flaskan när den är köpt, så riskerar du inte att blanda ihop flera olika inköp.

Jag upprepar också en ofta utfärdad rekommendation: spara inte den bästa champagnen till tolvslaget. Det behöver ju inte vara något direkt dåligt som serveras då, men vid det tillfället har ju smaklökarna ofta fått jobba ett tag, ibland avnjuts denna ändå i kyla och vind utomhus – då man ändå inte har de bästa förutsättningar att uppfatta finare nyanser – och enstaka gäster kanske ändå inte är 100% fokuserade vid denna tidpunkt.

Jag har inte provat alla dessa i aktuell release, utan går i någon mån på erfarenheter av producenten i största allmänhet och hur årgångarna är, samt vad andra personer som jag litar på har tyckt om dem.

Urvalet är begränsat till de som kostar max 500 kr på helflaska, och jag har sorterat bort några som i princip är slutsålda. De som ligger i listans högre prisurval (framför allt 400-500 kr) är för det mesta bättre och lite kraftigare än de billigare, annars hade de inte fått vara med. Jag har alltså tillämpat lite av ett prisvärdestänkande.

Champagner som finns i sortimentet kan saknas från min lista av två skäl: endera tycker jag inte att de håller måttet (i alla fall inte på sin prisnivå, listan hade varit längre om en del kända storhuschampagner hade varit 100 kr billigare), eller så har jag bara lite vag uppfattning om vad de går för.

Tips per kategori:

Blanc de blancs

100% Chardonnay, brukar vara mycket strama champagner att använda som aperitif eller till skaldjursrätter av det mer naturella slaget. Gillar du chablis bäst bland ickebubblande viner är det förmodligen i den här kategorin du ska söka.

Pierre Péters Cuvée de Réserve295 kr
Brukar vara en vettig årgångslös blanc de blancs. Det är dock ett lite bättre vin i magnumflaskorna.

Palmer Blanc de Blancs 2007294 kr (lite ung)
Blanc de Blancs-versionen av Palmer brukar vara lite bättre än den ”vanliga”, och kanske prestera ännu lite bättre relativt sitt pris. (2007 är dock inte en lika bra årgång som 2008.)

Diebolt-Vallois Prestige Brut, 359 kr
En bra producent, det här vinet är deras ”ett steg upp”-blanc de blancs, och brukar hålla lite högre klass än de enklaste blanc de blancerna, och ibland ha en aning utvecklade aromer (men det senare kan variera mellan releaserna). Står att det ligger i beställningssortimentet (vet inte om det är på väg in eller ut), men finns i två butiker i Stockholm och en i Göteborg.

Larmandier-Bernier Terre de Vertus Premier Cru 2008485 kr (ung)
En blanc de blancs från toppårgången 2008, från en bra producent som alltid gör knastertorr champagne. Lär därför vara ung och riktigt torr, men ha bra substans.

Champagne på blandade druvsorter, stram eller normal stil

I den här kategorin hittar vi de vanliga ”standardchampagnerna”. De kan användas som aperitif, till skaldjur, och till annan lättare mat. De dyrare årgångsvarianterna funkar bra även med lite kraftigare mat. Har du ingen aning om vilken stil du gillar, men brukar gilla champagne är det lämpligen i denna kategori du väljer.

André Clouet Grande Réserve259 kr
Gjord på 100% Pinot Noir brukar den ge rätt äppligt och fruktigt intryck, och vara rätt fyllig för sitt pris, men också framstå som mindre torr och stram. Retroetiketten lämnar ingen oberörd, antingen gillar man den eller så avskyr man den.

Palmer & Co 2008, 269 kr (ung)
Palmer brukar vara bra för priset, och just nu är det en toppårgång som finns på 75 cl-flaska (2008 är den bästa champagneårgången sedan 2002). Den lär därför vara lite ung och stram. Notera dock att det är en helt annan årgång som gäller på magnum (2000), så där kan man förvänta sig betydligt mer utveckling.

André Clouet Millésime 2008349 kr (ung)
Toppårgång, bör vara rätt ung och både ha viss fyllighet och stramhet.

Jacquesson Cuvée No 736369 kr (lite ung)
Ett mycket bra hus, som fungerar som en småodlare i toppklass. 736:an är huvudsakligen gjord på toppårgången 2008. En champagne med bra substans som ändå är stram och torr. Är man i grunden blanc de blancs-fantast men letar under denna rubrik är det här ett bra val. Har halkat över i beställningssortimentet, men finns fortfarande i två butiker i Stockholm.

Pol Roger Brut Réserve379 kr
Alltid en mycket bra champagne bland ”standardskumporna”, med klassiska brödiga toner. Ett av de mest pålitliga valen för att få något i klassisk stil.

Louis Roederer Brut Premier379 kr
En bra champagne som ofta ligger mer åt det fruktiga än brödiga hållet (jämfört med bl.a. Pol Roger). Senast jag provade den härom månaden var den dock stramare än vanligt.

Charles Heidsieck Brut Réserve459 kr
Det klart bästa av Heidsieck-husen, vars ”enklaste” champagne har mycket brödiga och klassiska toner. Förmodligen mest av dessa toner i någon av storhusens ”standardchampagne”, men så kostar den också lite extra än de flesta andra.

Pol Roger Vintage 2004, 479 kr (lite ung)
Pol Roger gör alltid bra årgångschampagner, men de är ofta i lite stram och närmast grönäpplig stil.

Bruno Paillard Assemblage 2004, 485 kr (lite ung)
Bruno Paillard brukar vara ett pålitligt hus.

Louis Roederer Vintage 2007, 449 kr (lite ung)
Årgångsskumporna från Roederer är alltid bra.

Henriot 2006, 499 kr (lite ung)
Ett pålitligt hus med klassisk champagnestil, som brukar ha viss utveckling redan när de släpps men ändå vara långlivade. Chardonnay-inslaget brukat alltid prata tydligt i en Henriot.

Champagne på blandade druvsorter, fylligare stil

I den här kategorin hittar vi champagner som endera är gjorda nästan helt på rödvinsdruvor, eller som har ett inslag av fat. Visst funkar de som en kraftigare aperitif, eller till skaldjur, men det här är champagner som man gärna tar till mat. Är du i grunden en rödvinsfantast som tycker att många champagner är lite för slanka bör du söka här, eller bland de tre sista årgångschampagnerna under föregående rubrik.

Bollinger Special Cuvée, 399 kr
Med mycket Pinot Noir och lite fatbehandling är ”Bolly” oftast lite kraftigare och matigare än de övriga ”standardchampagnerna” från kända stora hus.

Vilmart Cellier d’Or 2008489 kr (ung)
En i grunden rätt kraftig champagne med fatinslag, som i nuläget är rätt ung och lite stramare än den kommer att vara när den är klar. (Finns lite restposter kvar.)

Rosé

Listan blir kort eftersom jag är lite skeptisk till många av de roséer som ligger i sortimentet.

Gosset Grande Rosé Brut, 459 kr
Brukar ha mycket fina och klassiska toner.

Roederer Rosé 2008, 495 kr (Lite ung)
En bra producent och en toppårgång i kombination. Lär dock vara lite ung. (Tyvärr bara ströflaskor kvar.)

Bloggen Champagne och mat:s inlägg om samma ämne. (Det är ”Elvis” som bloggar där.)
Länk till forumet finewines.se tråd i samma ämne.

Hoppas nyårsafton blir trevlig oavsett vad du väljer för bubbel!

Detta inlägg publicerades i Champagne. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Champagnetips för den som är sent ute

 1. Elvis skriver:

  Bra tips men jag håller inte med om André Clouet Grande Reserve, det finns många bättre budgetskumpor, bl.a. Palmer som du nämner.

  Årgångs-André Clouet har inte varit särskilt bra de senaste årgångarna men jag har inte provat 2008:an så det är möjligt att den är bra.

  • vintomas skriver:

   Jag vet att en del har varit tveksamma till standard-André Clouet, men jag har aldrig blivit besviken under de senaste åren, och det är ändå en skumpa jag provat rätt regelbundet. (Undrar om de hade en svacka några år tidigare, för jag har hört flera som säger att de inte gillar den men ändå inte provat under senare år?) Hittar heller inget annat Pinot-dominerat att rekommendera – givet att det ska finnas i butik – med mindre än att man går upp till Bollinger, och då är det trots allt +140 kr vi pratar om.

   Jag håller med om att kvaliteten på årgångsvarianten har varit varierande, men toppårgångarna har varit bra (bl.a. 2002) och därför vågar jag rekommendera 2008:an.

   • Elvis skriver:

    Jag kan erkänna attt jag inte provat Grande Réserve på ett par år. Däremot tycker jag att André Clouet Silver Brut är jättebra och den kostar bara ett par tior mer än Grande Réserve. Jag ser nu att den dessutom har letat sig in i ordinarie sortimentet. Den borde jag ha tipsat om i min egen blogg!

 2. vintomas skriver:

  Elvis tipsar alltså om André Clouet Silver Brut Nature, 295 kr, som är den extra torra varianten (därför ”Brut Nature”) som jag har för mig har en annan druvsammansättning som också innehåller Chardonnay. Brut Nature-skumpor tycker jag man ska köpa om man vet att man tycker att vanlig torr Brut-märkt skumpa är ”för söt”, annars inte, för en del av de som inte dricker champagne så ofta tycker faktiskt att dessa varianter är plågsamt torra. (Riktigt vana champagnedrickare tänkte jag ändå inte var i behov av ett sådant här inlägg med ”i sista minuten”-tips, eftersom de säkert redan skaffat sig personliga favoriter och ett litet lager.)

  • Elvis skriver:

   Silver innehåller precis som Grande Réserve 100% Pinot Noir men jag tror att den innehåller mer reservviner och kanske också bättre druvmaterial (om det tvistar de lärde). Men visst, den är väldigt torr.

 3. Pingback: Champagnetips inför nyår | Vintomas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s