Riesling från Österrike med AuZone

Denna vinter håller vinklubben AuZone en kurs om Österrike omfattande fyra tillfällen med ungefär en månad mellan. Det är helt enkelt ett antal vanliga torsdagsprovningar som knyts ihop av ett tema, och även de mera rastlösa medlemmarna tvingas då acceptera att det kan bli lite genomgång före provningen. På grund av stort intresse för Österrikes röda viner hos initiativtagaren blev upplägget två röda tillfällen och två vita, eller weiß-rot-weiß-rot, d.v.s. ungefär som den österrikiska flaggan. Det första tillfället genomfördes i slutet av november och hade temat Riesling.

Vad kan man då säga om Riesling i Österrike? 2009 fanns det 1 863 hektar av druvsorten, vilket bara utgjorde 4% av totalt 45 900 ha. (Siffrorna kommer härifrån.) Detta innebär att Riesling bara var den femte mest odlade gröna druvsorten, efter i tur och ordning Grüner Veltliner, Welschriesling, Müller-Thurgau och Weißburgunder. Rieslingarealen har dock ökat med 13,4% på 10 år, samtidigt som nästan alla andra vitvinsdruvor minskar i Österrike, framför allt eftersom rödvinsdruvorna ökar, men i någon mån därför att den totala vingårdsarealen har sjunkit något.

Förmodligen framstår siffran 4% som förvånansvärt låg för många svenska vitvinsdrickare, som kanske i första hand förknippar Österrike med Grüner Veltliner och Riesling. I Tyskland är andelen Riesling i vingårdarna 22% (med 79% i Rheingau och 60% i Mosel!) och i Alsace också 22%. Anledningen till att Österrike är förhållandevis känt för rieslingviner är att andelen Riesling är betydligt högre än landsgenomsnittet i de regioner som är mest kända för sina torra viner. I Kamptal är andelen Riesling 9%, i Kremstal 10% och i Wachau 16%. Även Wien ligger högt med 14%. Här kan man hitta del av anledningen till att Riesling fick en hel lektion för sig själv på kursen. En annan anledning är att Riesling generellt är populärt i AuZone.

Ska man försöka jämföra österrikisk Riesling med tysk Riesling i ett brett penseldrag så är normalt sett druvmognaden högre i Österrike, vilket innebär att frukttonerna ofta kan gå mer mot bl.a. persika och i vissa fall få lite ton av tropisk frukt, syran är något lägre, och blommigheten eller parfymtonerna är mer dämpade. Halvtorra viner är extremt ovanliga, utan nästan alla viner är torra, och så finns det små mängder av rejält söta viner.

På låg- till medelhög prisnivå är vinerna ofta välpresterande relativt sitt pris, bland de billigare vinerna är de ofta mer pålitliga än de tyska vinerna och mer konsekventa i stil än de från Alsace. Så på den här nivån har jag normalt inga problem med dem, och kan även rekommendera dem. På den högre prisnivån, och då pratar vi särskilt om Smaragd från Wachau (den högsta kvalitetsnivån därifrån), är ofta vinerna extremt koncentrerade, ”tunga” och ibland förhållandevis kryddiga för att vara Riesling. Tyvärr finns det i mitt tycke en tendens på den här nivån att vinerna ibland har för mycket och för kännbar alkohol, så de blir lite obalanserande, p.g.a. väl hög druvmognad. Det gäller inte alltid, men lite väl ofta, och även hos en del producenter med stor ”name recognition”. Jag måste erkänna att jag successivt har tappat det mesta intresset för Riesling Smaragd. Det här är ju dessutom de viner som många anser vara de bästa torra vita österrikarna, och där priserna kan vara rätt höga. Jag tycker att Smaragdstilen ofta kan funka bättre för den pepprigare Grüner Veltliner än för Riesling. Sedan förekommer det att det faktiskt är svårare än man tror att skilja på Riesling i österrikisk tappning och Grüner Veltliner.

Intressant nog tyckte en av våra mest österrikiska provningsdeltagare att österrikisk Riesling inte har alltför mycket att vinna på någon längre lagring, och att Grüner Veltliner ofta är mer lagringsduglig. Lagring i några år lär inte vara något problem, men denna rekommendation innebär att de inte bör lagras lika länge som kusinerna från Tyskland.

Huvudflighten bestod av åtta viner serverade blint, varav ett vin visade sig vara Grüner Veltliner och ett vin var från Tyskland. Dessutom fanns en Chardonnay med som teorivin före huvudflighten och ett sött vin + ett torrt (och biodynamiskt) dök upp efteråt, för att i någon mån täcka in några viner som annars skulle försvinna i den grova uppdelningen.

Österrike Riesling 20131121

Riesling Smaragd Kellerberg 1998, Domäne Wachau

Wachau. Finns fortfarande att köpa för det nyhöjda priset 231 kr hos Systembolaget.

Gyllengul färg. Typisk mogen doft med honung, gula äpplen med bakad karaktär, lite mandel, undervegetation och den ålderston som tyskarna kallar ”firne”. (Rätt lik den typiska doften hos en gammal snarare än bara mogen, och då menar jag 25+ år, halvtorr tysk Riesling.) Klart torr smak, lite ”stickig” citruston med grapefrukt inklusive rätt tydlig beska, hög syra, lite kort eftersmak. Spännande doft men lite kort och ogin smak, vinner inte på att bli äldre. 83 p

0 bäst- och 5 sämströster, inklusive min.

Den här flaskan var sämre än den jag hade provat några veckor tidigare. Jag har ett litet minne av att det brukar vara en hel del flaskvariation när Domäne Wachau släpper äldre viner till den svenska marknaden, vilket förekommer med jämna mellanrum.

Kremser Pfarrleithen Riesling Spätlese 2001, Winzer Krems
Kremstal. Ströflaskor för 151 kr finns kvar hos Systembolaget.

Mellangul. Doft av mogen gul frukt, lite citrus, aningen tropisk frukt, lite honung, rätt tydlig rökton, lite petroleum. Smak med en viss restsötma, men ändå rätt torr, rätt oljig och generös munkänsla, citrus, hög syra, mycket lätt beska, citrusdominerad eftersmak. Kraftig och citrusfräsch framtoning med viss utveckling. Funkar nu men kan lagras mer. 90 p

0 bäst- och 2 sämströster. Uppenbarligen var jag mer positiv till det här vinet än de flesta andra.

Loibner Oberhauser Riesling 2007, FX Pichler
Wachau. (2008:an fanns tidigare att köpa för 295 kr hos SB.)

Mellangul färg. Doft av mogen frukt, citrus, mycket lätt rökig, aningen blommig, rätt tydlig muscatton med doft av vindruvor. Smaken är klart torr, med äpple, lätt beska, lite oljig med stenig mineralton och medelhög syra. Bra men avvikande. 88 p

1 bäst- och 2 sämströster.

Här var jag och flera andra helt övertygade om att vi hade fått en Gelber Muskateller i glaset, för det fanns både muscatton i doften och lägre syra i smaken, och den avvek från de övriga vinerna.

Zöbinger Heiligenstein Riesling Lyra 2007, Bründlmayer
Kamptal

Ljusgul färg. Doft av citrus, och specifikt citron, äpple, stenig mineralton, lite petroleum, lätt blommig, elegant. Torr smak, lätt beska, citrus, stenig mineralton, hög syra, relativt lång och grapefruktsdominerad eftersmak. 89 p

1 bäströst.

Renner Grüner Veltliner 2008, Schloss Gobelsburg
Kamptal. (2011:an finns för 250 kr hos Roberson Wine.)

Relativt gyllengul färg. Doft av mogen gul frukt, citrus inklusive citrusskal, tropisk frukt, lätt rök, lite blommig, eventuellt också lite botrytis. Smak med bra koncentration, mogen citrus, lite tropisk frukt, medel+ syra, lite ojlig och ett litet inslag av beska. Matig, kunde dock vara friskare, beskan drar ner lite. 88 p

1 bäst- och 5 sämströster.

Möjligen blev det här vinet lite orättvist behandlat. Lite beska, ofta i form av grapefruktstoner, är ett rätt normalt inslag i en Grüner Veltliner, även om det är ett mindre attraktivt drag i en Riesling.

Achleiten Smaragd Riesling 2008, Prager
Wachau (Årgång 2000 finns för 695 kr hos Roberson Wine.)

Relativt gyllengul färg. Doft av mogen frukt, citrus, lite citrusskal, lätt blommig, mycket lätt örtton, tydlig botrytis; för mig en Auslese-lik doft. Smak med bra koncentration, citrus, stenig mineralton, lätt beska, kryddton, hög syra. Matig, lite stramare smak än föregående vin men även här stör beskan en aning. 90 p.

4 bäströster, delad förstaplats.

Von der Fels Riesling 2009, Keller
Rheinhessen, Tyskland. (Ströposter av 2011:an finns för 239 kr hos SB.)

Ljusgul färg. Doft av citrus, äpple, lite fläder, en del mineral, relativt elegant. Smaken är torr med fruktig attack, citrus, bra syra och mycket lätt beska. Fruktig, ung. 90 p.

4 bäst- och 1 sämströster.

Här tyckte flera av oss just att det var lite tysk stil, så även blindprovande hönor hittar ibland ett korn.

Kammerner Gaisberg Riesling 2009, Schloss Gobelsburg
Kamptal. Finns i beställningssortimentet för 197 kr.

Ljusgul färg. Doft av citrus, lite fläder, lätt rökig mineralton, elegans. Smaken är torr, med mineral, citrus, hög syra, lätt beska. Eftersmak med citrus, mineral och aningen beska. Lite ung, men visar upp fin elegans. 90+ p.

4 bäströster inklusive min, delad förstaplats.

De här tre vinerna ingick inte i huvudflighten:

Bilden lånad från AuZine.

Juris Altenberg Chardonnay 2007, Axel Stiegelmar
Gols, Burgenland.

Blekgul färg. Doft av mogen gul frukt, citrus, lite honung, lite mineral, mycket lätt blommig. Smak av gul frukt, lite beska, rätt bra syra, aningen oljig, rätt bra koncentration. 88 p

Kanske var det förväntningarna inför kvällen som spelade in, men doften på det här vinet var rätt Riesling-likt, även om smaken inte var det.

Kremser Grüner Veltliner Auslese halbtrocken 1997, Winzer Krems
Kremstal. Halvflaska. Ströflaskor finns kvar för 79 kr/37,5 cl hos SB.

Gyllengul färg. Mycket diskret doft, lite gult äpple. Smaken är halvtorr-, oljig, med mineraltoner, kryddor och medelhög syra. 85 p

”Förvånansvärt torr för en Auslese” skrev jag, för det var först när jag skrev ihop detta blogginlägg som jag fick klart för mig att det var en Auslese halbtrocken!

Vom Stein Federspiel Riesling 2006, Nikolaihof
Wachau. Biodynamisk odling.

Doft med svartvinbärsblad, aningen citrus, lite parfym och blommighet, lite mineral. Torr smak som är rätt mineraldriven, hög syra. 87 p

AuZones egen blogg AuZine har precis också rapporterat mycket kort om provningen.

Den som är intresserad av österrikiska viner bör för övrigt spana in nätvinhandlaren Handlavin.se, som är specialiserad på just Österrike, om än med ett annat sortiment än de som fanns med på den här provningen.

Detta inlägg på engelska hittar man här.

Annonser
Det här inlägget postades i AuZone, Österrike, Riesling. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s