Robert Parker twittrar sina vinförutsägelser för 2014

Robert Parker (2005), bild från Wikimedia Commons. Ville använda en fri bild (man vågar ju inte annat när det rör sig om en vinadvokat) och då blev den lite gammal.

Den inflytelserike amerikanske vinkritikern Robert M. Parker, Jr., som grundade The Wine Advocate, twittrade nyligen sina 15 vinrelaterade förutsägelser för 2014 från sitt twitterkonto. För de som är nyfikna har jag här redigerat ihop dem till en lista. Jag har låtit bli att översätta dem, men har däremot lagt till egna kommentar till några av dem i kursiv stil.

1. More resistance to very expensive wines from mediocre vintages – think Europe 2011, 2012, and 2013.
Verkar rimligt. Men vi får väl se i vilken utsträckning bekymrade uttalanden från vinhandlare i traditionella köparländer över en primeur-handel med Bordeaux 2013 (under 2014) är en avspegling av minskat konsumentintresse för denna typ av handel. Det kan ju också vara ett sätt att försöka snacka ner priserna, så det finns en chans för vinhandeln att tjäna lite pengar på att köpa åt sig själv och sälja med en viss vinst när vinerna är buteljerade och levererade, vilket de i större utsträckning kunde göra förr, i ”bättre tider”.

2. California profits from two glorious years of quality and quantity – 2012 and 2013.

3. The undefined scam called ”natural” or ”authentic” wines will be exposed as a fraud – (most serious wines have no additives).
Jag har på något märkligt sätt lyckats inta en mittemellan-position vad gäller ”naturviner”, och jag har för all del inget emot att folk har en bestämd åsikt då och då. Jag kan, med utgångspunkt från den svenska debatten på området, förstå hur man om man uppskattar klassiska viner kan bli irriterad på en del uttalanden från de som propagerar för dessa viner. Däremot verkar det här kategoriska uttalandet lite som att hälla bensin på brasan. Har möjligen något särskilt sagts i USA som irriterat honom särskilt? Jag tolkar Parkers hårda uttalande som att vi kan förvänta att diskussionen om ”naturviner” och liknnade att fortsätta med starka åsiktsskillnader mellan olika vinkritiker och vindrickare. Jag påminner om att det fortsatt är tillåtet att dricka vin som man gillar, oavsett om de är normalsvavlade eller osvavlade, oavsett när i den astrologiska kalendern de är framställda och oavsett vad någon annan tycker om dem. (Fast om de är köpta från en nätvinhandlare är de förstås ett hot mot folkhälsan oavsett svavel eller ej, enligt Systembolaget och deras doadoa-kör.)

4. Argentina will continue to excel for malbecs and their crispy whites from Torrontes.

5. Spain, southern Italy and France will dominate for high quality wines under $20.

6. Pinot noir lovers will go bonkers over Oregon 2012s and California 2012s and 2013s.
Kanske i första hand amerikanska PN-älskare? Jag ser trots allt inte så mycket tecken på att USA-Pinot ökar i popularitet i Europa; snarare verkar svala delar av Australien vara lite av en bubblare.

7. Wine will continue to become less elitist and populists will rule the day over insufferable snobs.
Låter trevligt men jag är inte alldeles övertygad. Den långsiktiga trenden är väl snarast att vinmarknaden har blivit mer segmenterad, med allt högre priser hos ett antal ikonviner, vilket innebär att den övre delen av ”fine wines”-segementet är alltmer oåtkomligt för någorlunda normalavlönade eller bara något välavlönadem eller småförmögna vinälskare. ”Populisternas” värderingar styr väl redan över det varumärkesstyrda bulksortimentet (med undermåliga kändisviner som den senaste trenden), men när det gäller dyrare klassiska viner så tror jag inte att de som har råd med dem eller i övrigt får möjlighet att prova dem tänker inta något annat än en ”snobbig attityd”. Vi får väl nöja oss med att hoppas att de låter bli att vara just olidliga snobbar, utan nöjer sig med att vara normalsnobbiga.

8. Wine fraud will reach into the sanctus santorum of several auction houses which will be found to have turned a blind eye to red flags.
Han har nog rätt om hur stort problemet är, i alla fall när det gäller de dyrare samlarvinerna och äldre årgångar. Jag hoppas att han rätt om konsekvenserna för de auktionshus som medvetet har ignorerat problete, för de har i så fall förtjänat detta.

9. The Coravin wine preservation system will profoundly change the way we drink rare and limited production gems.
Det är en intressant uppfinning, men kommer den verkligen att ha så stor effekt i närtid? Jag känner mig tveksam. Decanters artikel om Coravin. Jancis Robinson skriver om ämnet.

10. The government will finally require all wine labels to reveal caloric and ingredients.
I den här delen av världen gäller i försts hand gemensam EU-lagstiftning, och den ändras förmodligen inte så snabbt, men kanske har han rätt vad gäller färdriktningen.

11. Wine bloggers will continue to complain about their failure to monetize their sites and earn respect 🙂
Man behöver således inte ta det man läser på denna blogg på alltför mycket allvar, och det är fortsatt gratis att läsa. 🙂

12. Eastern & mid-Atlantic wineries will pick up consumers support based on the strength of 2012 & 2013, & consumers seeking new ”experiences”.

13. More BYO high quality bistros & trattorias will burst on the scene in response to over-priced, excessive mark-ups at other restaurants.
Skulle mycket gärna vilja se BYO-restauranger i Sverige också, men det kräver en annan alkoholpolitik, vilket ser rätt utsiktslöst i landet med EU:s mest konsumentfientliga alkoholpolitik och där inte ett enda riksdagsparti förespråkar den inställning till vin som gäller i den politiska mitten i 26 av 28 EU-länder. 

14. Expect more mobile food trucks-featuring Korean, Mexican, South American, and Asian fusion offerings.
Inget vin här vad jag kan se?

15. Look for Prosecco and Cava sparkling wine sales to erode some of the profit and glamour from Champagne.
Det är nog möjligt att bättre varianter av Prosecco (men varför då inte Franciacorta och flera andra spumante framställda med traditionell metod?) och Cava kan börja uppnå bredare acceptans som fullgoda alternativ till enklare Champagne. Detta kan kanske minska lönsamhet och volym hos en del volymproducenter av standardchampagne och de som framställer champagne av mer tveksam kvalitet (och de är färre än förr, och syns inte alltid till i Sverige), Men jag ser inte någon trend att glamouren och statusen hos Champagne skulle minskas p.g.a. detta, eftersom jag inte har sett några tendenser till att den långsiktiga trenden – ökad efterfrågan på Champagne – har brutits.

Annonser
Det här inlägget postades i Vinmarknaden. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Robert Parker twittrar sina vinförutsägelser för 2014

  1. Ingvar Johansson skriver:

    Tycker det låter som rätt trötta spådomar, mycket har ju faktiskt redan hänt. RP förutspår det redan inträffade. Mitt intryck är att den mannen sett sina bästa dagar. Läste en annan rolig kommentar till vinvärldens svår på Zaida http://www.blogsvin.dk/2014/01/parkers-pissefede-profetier.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s