Lästips från Helsingborg, Göteborg och bunkern i Bryssel

Jag tänkte bjuda på tre lästips.

Magnus Ericsson, vinskribent på Helsingborgs Dagblad där han skriver nätspalten/bloggen Uppkorkat, har under rubriken ”Bäst 2013 – året i backspegeln” reflekterat över vinåret 2013 på ett bra sätt.

Lars Jonsson, vinintresserad livsmedelskemist i Göteborg, driver sedan tidigare sajten vininfo.nu, som fokuserar på vinfakta av naturvetenskaplig karaktär. Sajten har precis fått en syster i bloggformat, vininfo.wordpress.comDet senaste inlägget nämner den senaste internationella sammanställningen av statistik över druvsorter, som lades upp som en diger gratisbok på nätet för ungefär en månad sedan. Här kan man ladda ner den om man är en kvalificerad kalenderbitare. Inlägget listar de 20 mest odlade druvsorterna år 2010, som är de senaste sammanställda data. Den största nyheten är kanske att Spaniens Airen (som är okänd för de flesta vindrickare och mycket användes till brandy snarare än för druvsortsviner) inte längre är världens mest odlade druvsort, utan att den nu petats ner till tredje plats av Cabernet Sauvignon och Merlot. Med tanke på Airens minskningstakt kan Tempranillo faktiskt redan ha gått om sedan statistiken sammanställdes, och Chardonnay och Syrah är nog också på väg dithän.

Det sista lästipset kommer från Bryssel, där nykterhetsivrarna och systembolagsvännerna i IOGT-NTO och deras ungdomsorganisation UNF håller sig med ett lobbyingkontor som bemannas av inte mindre än tre heltidare! Detta är ett säkert tecken om något på att man badar i pengar. Sagda kontor håller sig med en blogg som kallas EU-spaning, och man ska aldrig underskatta hur intressant det är att läsa vad de som tycker annorlunda än man själv håller på med. Det senaste inlägget andas lätt undergångsstämning, trots att ju alla åtta partier i riksdagen helt och hållet står för dagens statliga monopolpolitik som osar 1917 så det står härliga till. Detta understryks av att de inkluderat en så kallad Hitlervideo, ett klipp från filmen Undergången med annan textremsa, med temat Svensk alkoholpolitik 2014. Den var så pass kul att ta del av att jag inkluderar den här nedan. De har dock missat en poäng med en välformulerad Hitlervideo: det ska framgå vem som får raseriutbrottet eller åtminstone vilken krets av personer som träffas. Det gör det inte här, men eftersom det står att den är gjord ”med glimten i ögat” så kanske den är lite självironisk? Så ska vi gissa på IOGT-NTO:s ledningsgrupp? Eller kanske Systembolagets ledning? Alkoholpolitisk forum? Eller rentav den politiska ledningen på Socialdepartementet? Kul alla fall att IOGT-NTO tycks ha betalat licenspengar till Constantin Film för att få rätt att använda klippet. 🙂

 

 

Detta inlägg publicerades i Alkoholpolitik, Vinbloggosfären, Vinmarknaden. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Lästips från Helsingborg, Göteborg och bunkern i Bryssel

 1. Henrik skriver:

  IOGT-NTO måste ju rimligen ha något EU-organ som Hitler, oklart vilket då Rosengren-domen inte spelar någon roll, då villkoret att få behålla monopolet var att styra undan internethandlarna etc
  Jag har sällan sett något så totalt ologiskt och ogenomtänkt.
  Men det ingår väl i dealen när propaganda är det man sysslar med.
  Men det är ju lite märkligt att man har så otroligt dålig koll på det system man försöker påverka/måste verka i.
  Sverige har fått ett undantag. Det undantaget gäller på vissa villkor, efter Rosengren och Franzén. Maria Larsson är helt med på båten och vill precis samma sak som IOGT-NTO, men har ju hittills fått böja sig inför faktum.
  Om de hade nåt i skallen skulle de ju bara tiga ihjäl problemet istället för att fortsätta göra reklam för internethandeln … Gränshandeln står väl fortfarande för mycket mer import av alkohol än vad internethandeln gör?

  • vintomas skriver:

   Resandeinförsel (gränshandel) lär vara betydligt större och dessutom bestå av betydligt större andel sprit än den registrerade näthandeln som nästan uteslutande består av vin i mellanprisklass och övre prisklass. Ur ett historiskt perspektiv är det mycket bisarrt att den svenska nykterhetsrörelsen har hakat upp sig så mycket på vin på senare år. De hade knappast inte funnits om inte Sverige låg i brännvinsbältet. Endast protestantiska länder i brännvinsbältet har haft förutsättningar för framväxt av nykterhetsrörelse, alkoholförbud och alkoholmonopol. (Om vi nu begränsar oss till västvärlden och inte drar in länder Nordkorea och Saudiarabien.)

 2. Kul blandning av tips. Såg IOGT-NTOs video tidigare och räknade med att de som drabbas av raseriutbrottet är Sveriges befolkning. Vi som inte förstår vad som är bäst för oss och vi som väljer att handla via de förhatliga internethandlarna.. Vi är får helt enkelt, faller pladask för de kommersiella krafterna som vill tjäna pengar på oss. EU gav oss ju en gåva då Sverige fick behålla Systembolaget 🙂

  PS. Skriver detta samtidigt som Miljonlotteriets TV-reklam startade på TV4. Vinn 10 miljoner och bli lycklig. Spela på internet och bli ännu lyckligare. Allt överskott till IOGT-NTO. Ironin är stor. Avslutar kommentaren med ett favoritcitatet från IOGT-NTO som fälldes i samband med statliga spelutredning 2008 där statliga Svenska Spel föreslog få monopol på internetspel.

  — nog måste det finnas andra sätt att reglera den den av spelmarknaden som har framtiden för sig än att ge statens eget spelbolag monopol på den — Accents dåvarande chefredaktör Eva Åhlström

 3. vintomas skriver:

  Systembolaget är kanske en statlig gåva man bör uppskatta lika mycket som Radiotjänst i Kiruna? 🙂

 4. Mikael skriver:

  Lysande film. Om förbudsivrarna får den här självdistansen efter en tid nere i Bryssel är det väl investerade skattepengar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s