22 januari är vinets dag!

Parad i samband med Confrérie des Chevaliers du Tastevins St Vincent-firande i Saint-Romain i Bourgogne (2008). Olika byar står värd för firandet olika år, och i år är det Saint-Aubin som gäller. Bild från Wikimedia Commons.

Svenska Vinakademien har utropat 22 januari till Vinets Dag, och har i detta fått understöd av Sommelierföreningen, Sommeliergillet, Vinskribenters förening och Munskänkarna. De har hakat på traditionen i vissa länder att högtidlighålla detta på Sankt Vincent dag, vilket beror på att han är vinmakarnas skyddshelgon. Den som undrar vilken Sankt Vincent som avses, eftersom det finns flera att välja på i det katolska helgonregistret, kanske har nytta att få reda på att det är Sankt Vincent av Zaragoza (vars himlafärd inträffade år 304) som vi pratar om.

Så vitt jag vet har just denne Sankt Vincent blivit vinmakarnas skyddshelgon därför att ”vin” ingår i hans namn (på franska likväl som på svenska) snarare än genom att han genomförde några vinrelaterade mirakel. Självklart är det ett katolskt helgon som är vinmakarnas skyddshelgon eftersom 1) de flesta vinregioner som vi idag betraktar som ”klassiska” ligger i traditionellt katolska trakter, 2) det är förhållandevis ont om protestantiska helgon, och 3) protestantismen är mer förknippad med nykterhetsrörelsen än med produktionen och avnjutandet av den ädlaste jordbruksprodukten av dem alla.

Lars Torstensson (en av akademiledamöterna) har skrivit om dagen både i god tid i december och härom dagen. Dagen har fått en Facebook-sida, så det är bara att gilla på!

Hur högtidlighåller man då lämpligen vinets dag? Jo, självklart genom att dricka ett gott vin och tänka fromma tankar om en god vinkultur! Omvandlat till konkreta råd anpassade till svenska förhållanden gäller då som ett minimum att vinet inte bör vara förpackat i en kartong, och inte bör ha någon kändis på etiketten. Har man dessutom möjlighet att dricka ett vin som inte är köpt på Systembolaget tycker jag att man bör ta den chansen, dagen till ära. Ett monopol som skapats genom influenser från protestantiska förbudsivrare passar ju inte riktigt ihop med att högtidlighålla ett katolskt helgon. 😉 Sankt Vincent själv var verksam i Aragonien i vad som idag är nordöstra Spanien, om man vill göra ett vinval från hans hemtrakter.

Jag ska titta in i vinkällaren i morgon, och tror att det finns goda möjligheter att jag hittar en flaska som uppfyller åtminstone några av dessa villkor. À notre saint et à votre santé!

Man kan också läsa om dagen på forumet finewines.se, på Magnus Reuterdals vinblogg och ganska utförligt på bloggen Ljuva Druvor.

Det här inlägget postades i Vin och religion, Vinbloggosfären. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till 22 januari är vinets dag!

  1. Mattias skriver:

    Det enda jag inte gillar med ”Vinets dag” är efter lite eftertanke kopplingen till religion. Min invändning är alltså att ge religionen uppmärksamhet, vilket jag avskyr mer än Systembolaget som känns som ett fromt lamm i jämförelse.

    Låt oss fira denna dag utan inblandning av religiösa helgon 😀

  2. Ping: Vad dricker du på vinets dag? | Hwar Fjortonde Dag | DinVinguide.se

  3. Ping: Mitt vin på vinets dag: Organza 2007, vit rioja från Sierra Cantabria | Vintomas blogg

  4. Ping: A white Rioja on Saint Vincent’s day | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s