Spätburgunder från Kloster Eberbach – unga viner och auktionsviner från vårauktionen 2013

Klassificeringssystemet beskrivet på tyska. Bilden lånad från Kloster Eberbachs webbplats.

I samband med auktionen på Kloster Eberbach i mars 2013 så tittade jag även in i butiken och provade några Spätburgunder (Pinot Noir) under deras vanliga sortiment. Deras nuvarande sortimentsmodell har jag förklarat i mitten av det här inlägget. ”Cabinetkeller” (oftast med ett ”aus dem…” framför) är torra toppviner på Grosses Gewächs-nivå. ”Crescentia” är viner på den näst bästa nivån. På den röda sidan kommer många av deras viner från vingården Assmannshäuser Höllenberg, och de återfinns på både ”Cabinetkeller”- och ”Crescentia”-nivån. Dessutom fanns det en Höllenberg som bara var Spätburgunder trocken och som inte stod som ”Crescentia” i prislistan, vilket faller lite utanför sortimentsmodellen (vingårdsvin men ej Crecentia).

Assmannshäuser Höllenberg, Rheingaus mest kända och Staatsweingüters bästa Spätburgunder-vingård, är ursprunget för många av de provade vinerna.

För att möjliggöra en jämförelse har jag tagit med provningsnoteringarna från de röda vinerna på auktionen, samt den enda rosén, i samma inlägg. Rieslingvinerna har jag redan skrivit om i ett tidigare inlägg.

En tydlig slutsats är att 2011 är en riktigt bra årgång för Spätburgunder, åtminstone från den här producenten. Jag skulle säga att årgången är i stort sett lika bra som 2009, som är den bästa årgång jag hade provat från den här adressen.

Kloster Eberbach 20130302 P-plats vingårdsnamn

På muren på P-platsen utanför butiken finns vingårdsnamnen listade. Höllenberg fick jag inte med, för där fanns en bil parkerad, men den här ”sektionen” var tom.

Viner provade i butiken

Kloster Eberbach Spätburgunder trocken 2010
€ 9,50 i butiken på plats.
Doft av körsbär, kryddor, lite tjära och aningen ek. Relativt mörk Pinot Noir-doft. Smaken är medelfyllig med körsbär, hög syra, medel(-)tanniner. Aningen ”kantig” men bra koncentration. Ung, 86 p

Assmannshäuser Höllenberg Spätburgunder trocken 2011
€ 15,40
Doft med jordgubbar, lite körsbär, lätt blommig, lite mineral, elegant Pinot Noir-doft. Smak med lite fruktsöt attack, jordgubbar, kryddor, medeltannin, bra syra, lätt beska. Trevlig balans, lite syrlig stil. Ung, 87+ p

Sötare doft än föregående vin, och lite ljusare frukttoner.

Kloster Eberbach ”Crescentia” Pinot Noir trocken 2011
€ 14,20
Doft med mogna jordgubbar, lite sötaktig doft, en del ektoner av typen ”ekplanka”. Kraftig smak, men inte perfekt balans, lätt sötaktig attack, mogna jordgubbar, medel(+)tanniner, lätt eldig. Ung, 87(+) p

Hos Kloster Eberbach brukar de viner som heter ”Pinot Noir” och sakna vingårdsbeteckning ha en tydligare ekfatston än de som heter ”Spätburgunder” och kommer från Höllenberg. Undantaget är möjligen den enklaste ”Pinot Noir”, som mest utmärks av att den inkluderar druvor från allehanda mindre vingårdar som de äger. Förr hade de ett icke vingårdsbetecknat rött vin som hette Pinot Noir ”R”, som var riktigt hårt ekat och som jag vill minnas var ungefär lika dyrt som det dyraste vinet från Höllenberg. Det tycks ha försvunnit ur sortimentet.

Assmannshäuser Höllenberg ”Crescentia” Spätburgunder Spätlese trocken 2011
€ 17,40
Doft med mogna jordgubbar och körsbär, kryddor, ekfat, lite blommig. Smak med fruktsöt attack, mogna jordgubbar, medeltanniner, bra syra, lätt eldig eftersmak. Ung, 88(+) p

Mörkare doft än det föregående Höllenberg- vinet.

Assmannshäuser Höllenberg ”aus dem Cabinetkeller” Spätburgunder trocken 2009
€ 22/halvflaska. Provad från halvflaska
Doft med riktigt mogna jordgubbar, en del ek, tydliga animaliska toner. Smak med lite fruktsöt attack, mogna jordgubbar, lite andra röda bär, medel+ tanniner, bra syra, mineral. Relativt ung men med lite tecken på utveckling, 89+ p.

Lite eldigare och med mer tannin än de föregående.

Det här vinet har såvitt jag förstår ersatt deras tidigare Auslese trocken. I likhet med andra VDP-tillverkare är deras torra toppvin numera formellt ett Qualitätswein trocken. (Dock använder de inte Grosses Gewächs/Erstes Gewächs på det röda vinet, till skillnad mot de torra vita toppvinerna.)

Kloster Eberbach 20130302 publik

Auktionsviner

En blandning av specialvarianter av unga viner, och äldre viner. Två av dem (Beerenauslese och Trockenbeerenauslese) är söta viner.

Assmannshäuser Höllenberg Frühburgunder trocken (Goldkapsel) 2011
Doft av körsbär, lätt blom- och tjärton, lite kryddig, aningen ek. Smak med körsbär, lätt fruktsötma, relativt hög syra, lätt beska, medel- tanniner. Ung! 87+ p

Assmannshäuser Höllenberg ”Crescentia” Spätburgunder trocken (Goldkapsel) 2011
Producerad i stora fat.
Doft av körsbär, lite mogna jordgubbar, kryddtoner, lite örter och animaliska toner, fat. Doft med ”normal och bra” Pinot Noir-ton. Smak med bra koncentration, lite fruktsöt attack, kryddtoner, mogna körsbär och andra bär, medeltanniner, bra syra, kryddig eftersmak. Bra balans, ung, 89(+) p

Assmannshäuser Höllenberg Spätburgunder Auslese trocken Mauerwein  2003
De Spätburgunder som betecknas ”Mauerwein” görs på mer mogna druvor från de rankor som växer närmast stenmurarna i den terasserade vingården Höllenberg.
Färg med bleknad kant. Doft med en del oxidationstoner, röda och mörka bär, lite animaliska toner, kryddtoner, ekfat. Smaken har en söt och eldig attack, med röda bär, mineral och skiffer, relativt hög syra, medeltanniner, viss beska. Håller ej riktigt ihop på ett idealiskt sätt och har för tydlig alkohol. Vinner ej på ytterligare lagring, 88 p?

Detta Mauerwein har gjorts i liten mängd i många årgångar och säljs rätt dyrt. Det är oftast ett imponerande vin på mycket mogna druvor, men det är inte alltid det framstår som helt balanserat; jag har provat flera årgångar. Det här vinet är stilmässigt betydligt längre från en röd bourgogne än övriga viner. För mig brukar deras Spätlese trocken-viner, både den vanliga varianten och auktionsvarianten (d.v.s. vinet ovan) vara betydligt mer balanserade. Just det här smakprovet gör mig extra fundersam kring hur Mauerwein-varianterna tål lagring, för den tungt ekade röda 2003:a som serverades dagen innan (Kloster Eberbach Pinot Noir ”R” 2003, då deras dyraste ”vanliga” röda vin, ej auktionsvin) hade inte de oxidationstoner jag hittar här. Jag har däremot märkt att många på auktionsprovningarna uppskattar det klart mer än jag, och det är klart intressant att prova, eftersom det representerar en extremstil av Spätburgunder/Pinot Noir.

Assmannshäuser Höllenberg Spätburgunder Beerenauslese 2003
En mycket ovanlig vintyp för Rheingau eftersom det är framställt på druvor som soltorkat i vingården. Halvflaska.
Doft med torkade röda bär inklusive hallon och körsbär, mineral, blommig/parfymerad, kryddton, lite starkvinsdoft, elegant. Söt smak (typisk Beerenauslese), tydligt kryddig, torkade röda bär, medeltanniner, viss beska. Lätt eldig, en del starkvinskänsla. Lite udda, men bra spänst. 89 p

Assmannshäuser Höllenberg 1963 och 1953

Assmannshäuser Höllenberg 1963 glasAssmannshäuser Höllenberg Spätburgunder Cabinet 1963
Färgen är orange med lite bärnsten i kanten. Doften är tydligt rökig med malt, röda bär, lite torkad frukt, lätt animalisk. Smaken är relativt torr, ej så koncentrerad, med röda bär, lite äpple, aningen tannin, viss beska, relativt mineralisk munkänsla. Drickbar, men för gammal. 84 p?

Det här vinet är helt annorlunda än 1953:an. De gånger jag provat 1960- och 1970-talarna härifrån har de aldrig varit riktigt imponerande.

Assmannshäuser Höllenberg 1953 glasAssmannshäuser Höllenberg Spätburgunder Natur 1953
Orangefärg med bärnsten. Doft med mogna röda bär, gula äpplen, lite torkade bär, kryddtoner, tydlig rökton. Smak med lite söt attack, rejäl koncentration, röda bär, gula äpplen, torkad frukt, relativt hög syra, kryddig, en del tannin, mineral. 88 p?

Provade det också på middagen kvällen innan (även om beteckningen var lite annorlunda på den vinlistan) och gav det då 89 p? Det här vinet är kraftigare och spänstigare än 1963:an. Det är också bättre än något jag provat från 1960- och 1970-talet härifrån, och det presterade dessutom rätt konsekvent jämfört med dagen innan!

Assmannshäuser Höllenberg Spätburgunder Weißherbst Trockenbeerenauslese 1989
Weißherbst = rosévin. Halvflaska.
Bärnstensfärg. Doft med torkad frukt, bakade äpplen, lite röda bär, tydlig kryddton, lite petroleum? Söt smak, ”Beerenauslese(+)”, tydligt kryddig, torkade bär, bakade äpplen, relativt hög syra. 91 p

Annons
Detta inlägg publicerades i 2011, Frühburgunder, Pinot Noir, Rheingau och märktes . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Spätburgunder från Kloster Eberbach – unga viner och auktionsviner från vårauktionen 2013

 1. Mattias skriver:

  Låter som många intressanta viner men generellt inga toppviner med tanke på dina poäng. Brukar själv hitta mycket malörtsliknande toner (samt pepparliknande och lagerbladsaktiga) i tysk pinot, vilket inte verkar vara fallet här. Är det måhända så att dessa spätburgunders är lite mer fruktdrivna och ”easy going”?

  Tack för trevlig läsning!

  • vintomas skriver:

   Det finns Spätburgunder-producenter som är bättre, i Ahr och i Baden, men vinerna är bra. Jag är generellt snål i min poängsättning och tillämpar samma skala för alla viner, d.v.s. bedömer tysk Spätburgunder på samma skala som vinerna från Bourgogne. Mellanklass-vinerna från bra tyska producenter är oftast bra köp, och normalt ”mer vin för pengarna” än motsvarande prisklass i Bourgogne. (Tyvärr verkar det oftare vara de enklaste vi ser i svensk distribution.) Toppvinerna drar mer iväg i pris, och har ibland lite speciell stil avseende på druvmognad eller ekanvändning, även om jag har känslan att dessa excesser har minskat en del.

   • Mattias skriver:

    Tack för förtydligandet 🙂

    Du skrev:

    ”Toppvinerna drar mer iväg i pris, och har ibland lite speciell stil avseende på druvmognad eller ekanvändning, även om jag har känslan att dessa excesser har minskat en del.”

    Hur skulle du beskriva att uttrycket brukar vara generellt? Mest för att jag är nyfiken och saknar bred erfarenhet av olika stilar av pinot.

 2. vintomas skriver:

  Typisk tysk Spätburgunder, när den är ”typisk tysk” snarare än bara ”typisk Pinot Noir”: kombination av ganska hög druvmognad (ibland lite torkade röda bär och lite intryck av sötma i smaken) och ”svalt” intryck av bl.a. undervegetation, normalt lite mindre blommig/parfymerad än vinerna i Bourgogne, ofta en ljus färg, ibland rätt mycket tanniner, och ibland lite väl mycket ek. Men i mellanregistret tycker jag som sagt ofta att de kan vara rätt bra.

  • Mattias skriver:

   Ah, tack för det. Låter dessutom rimligt och ganska överensstämmande med min känsla. Jag gillar möjligen stilen lite mer än du, dock.

 3. Pingback: Spätburgunder from Kloster Eberbach – young wines and auction wines from the 2013 spring auction | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s