Viner på AuZones årsmöte

AuZone hade årsmöte i veckan som gick, och traditionen bjuder att lite smärtstillande intas innan förhandlingarna vidtar. Medlemmen S. stod för vininköpen och K. för maten, med visst bestånd från J., och de hade i år fått en ökad budget jämfört med föregående år eftersom föreningens kassa tillät detta. Det mesta av detta hamnade på vinerna, som blev inte mindre än 11 till antalet. Det blev därför lite av ”lilla julafton” för årsmötesdeltagarna.

Två av de vita och ett av de röda vinerna serverades blint, de övriga öppet.

AuZone ÅM 20130123

Arlewood Sauvignon Blanc Semillion 2010
Margret River, Western Australia. Årgång 2013 består av 55% Sauvignon Blanc och 45% Sémillion. (2010:an lanserades på SB i november 2011 för 119 kr.)

Doften är blommig och rökig med citrus, fläder, nässlor. Torr smak, relativt fruktig med citrus, nässlor, hög syra, eftersmak med mineral, citrus och nässlor. Ung, 88 p.

Detta vin serverades blint. Typisk Sauvignon Blanc-stil, och jag lutade åt Loire medan andra var mer inne på Bordeaux eftersom de tolkade röktonen som fat. Tja, i alla fall en sval del av Australien…

Schloss Saarstein Riesling Alte Reben 2011
Mosel, 187 kr på SB.

Doft med persika, honung och lite parfym. Torr smak med citrus, bra koncentration, mineral, hög syra och eftersmak med grapefrukt. Ung, 89 p.

Detta vin serverades blint. Typisk Riesling-doft av relativt druvmogen karaktär och djup, ”doftar lite sött”, men fortfarande med bra syra och friskhet i smaken, så jag gissade på Pfalz eller Alsace.

Rüdesheim Berg Rottland Rieling Erstes Gewächs 2011, Künstler
Rheingau, 331 kr i BS på SB.

Doft med citrus, mineral, aningen gult äpple, lite honung, lite persika och elegans. Smak med bra koncentration, citrus, mineral, hög syra och lång grapefruktseftersmak. Relativt ung, tillgänglig nu, 92(+) p.

Hoppsan, har Künstler vingårdar även på Rüdesheimer Berg? Denna nyhet hade gått mig spårlöst förbi; allt från dem brukade ju komma från hembyn Hochheim. Ett riktigt bra vin, som har elegansen från ett bra Rüdesheim-läge men ändå mycket Künstlers typiskt rätt fruktiga och tillgängliga stil.

Jag begriper mig för övrigt inte på importörer (Nigab i detta fall) som i artikelnamnet inte skriver ut att ett vin är en Erstes Gewächs utan bara kallar det ”Riesling Trocken”. OK, alla vet inte att Erstes Gewächs är den högsta nivån av torra viner, men de som faktiskt vet misstänker nog att vinnamnet som det anges i BS syftar på ett vin av ”mellanklass” snarare än det bästa torra vinet från den här vingården.

Deidesheimer Langenmorgen Riesling Grosses Gewächs 2011, Von Winning
Pfalz, 291 kr i BS på SB.

Rökig doft med antydan till ”spontanjäsningstoner” (alltså svaveldoft), mineral och persika. En ”stram doft”. Smak med bra koncentration, citrus, tydlig mineralton, hög syra och lång eftersmak med mineral. Ung, 91+ p

Samma kommentar om Grosses Gewächs (på etiketten står det bara ”GG”), toppklassen för torra viner i de flesta tyska regioner, som för ovanstående vin, men denne importör heter Intermondi.

Olivier Leflaive Meursault 2009
Bourgogne, druvsort Chardonnay. 351 kr (men aktuell årgång anges vara 2010).

Doft med gult äpple, lite gula plommon, lite citrus, aningen honung, välintegrerad fatton. Smak med citrus, gult äpple, mineral, bra koncentration, hög syra och eftersmak med citrus och mineral. Klart bra syra och mineralton för en 09. Ung, 91(+) p

Förvisso är Olivier Leflaive en bra producent, men det här vinet är klart bättre än jag förväntar mig av en by-Meursault, och har den lite varma/mogna årgångens fördelar (bra koncentration och djup frukt) utan att verka ha drabbats av dess typiska nackdelar (lite mindre av syra, friskhet, mineralton och balans)!

Cave de Tain Crozes-Hermitage 2010
Norra Rhône, druvsort Syrah. 101 kr på SB.

Doft med viol, kryddnejlika och mörka körsbär. Smak med björnbär, medelkoncentrerad, viol, hög syra, medeltannin. 87 p

Bilden lånad från AuZine.

Barbare Grenache Syrah Mourvèdre 2009
Tekirdağ, Turkiet. Druvsorter 50% Syrah, 25% Grenache och 25% Mourvedre. (Ordningen på etiketten enligt ovan.) 129 kr som privatimport från Vinnovativa via SB.

Doft med mörka körsbär, lite viol, diskret blommighet. Smak med bra koncentration, lite sötfruktig, björnbär, en del tannin. Relativt ung, 88(+) p

Detta vin serverades blint. Jag tänkte på Syrah, men vinet kändes lite ”varmare” än norra Rhône utan att gå hela vägen till Nya världen. Andra var inne på Grenache och södra Rhône. Tja, en Syrah-dominerad blend med Grenache från en något varmare del av Europa, och ett samarbetsprojekt med sydrhônaren Xavier. Då var vi kanske inte helt galet ute trots allt. Kanske var det de övertydliga australierna som fick detta vin att framstå som riktigt europeiskt och närmast franskt. Kul vin!

Baksidan. Bilden lånad från AuZine.

Vinet kommer från provinsen Tekirdağ i Turkiet, som ligger i regionen Östra Thrakien, som helt enkelt är den del av Turkiet som ligger i Europa, d.v.s. som sträcker sig från gränsen till Grekland till Bosporen. Tekirdağ ligger på kusten mot Marmarasjön. (Andra delar av Thrakien ligger i Bulgarien och Grekland.)

Tahbilk Shiraz Museum Release 2006
Goulburn Valley, Victoria, Australien. 157 kr i BS hos SB.

Doft med björnbär, sötaktig doft, vanilj, lite blommig, en del kryddnejlika. Smak med björnbär, lite sötma, bra koncentration, relativt välintegrerade medeltanniner. Relativt ung, 89 p.

Bredvid de franska vinerna framstår det här vinet – på gott och ont – som så australiskt att man nästan stämmer upp i Walzing Matilda, trots att det brukar vara Shiraz från South Australia (t.ex. Barossa) snarare än Victoria som mest ger detta typiska intryck. Ännu mer tydligt australisk än nedanstående Cab. ”Museum release” betyder att vinet sålts med extra ålder. Jag har bara sett australiska firmor använda det begreppet i denna lite lustiga innebörd, för inte förknippar man ett museum med lagring av saker avsedda för senare försäljning?

Wynns Coonawarra Estate Cabernet Sauvignon 2008
Coonawarra, South Australia. 151 kr i BS på SB.

Doft med svarta vinbär, aningen vanilj, lite sötaktigt intryck, kryddton, lätt animalisk. Smak med svarta vinbär, jordgubbar och lite alkoholeldighet. Relativt ung, 88 p.

Domaine Faiveley Nuits-Saint-Georges 2010
Bourgogne, druvsort Pinot Noir. 380 kr i BS på SB. På webbplatsen anges fortfarande 2009, men det var 2010 som levererades.

Ljusröd färg. Doft med jordgubbar, mineral, diskret krydd- och fatton, lätt blommighet och elegans. Smaken är medelfyllig(-) men med bra aromkoncentration, jordgubbar, tydlig mineralton, lätt kryddig, relativt lätta tanniner och en lång mineralisk eftersmak. Klart elegant, ung, 90(+) p.

Inte alls en typisk Nuits-Saint-Georges-stil, eftersom den byn brukar ge lite rustika viner och det här är otroligt polerat och elegant för ett byvin från en négociant. Visar väldigt tydligt på Faiveleys makeover från en producent med mycket tuffa viner med tidskrävande tanniner till en polerad stil där mineral och elegans står i fokus. Årgången 2010 har för all del hjälpt till här. Jag gillar helt klart det här vinet och dess stil, men vill man ha tuffa viner tycker man nog det här är blask.

Louis Jadot Morey-Saint-Denis 2007
Bourgogne, druvsort Pinot Noir. 327 kr på SB.

Ljusröd färg med blek kant. Doft med mogna jordgubbar, mognadston med dragning åt multnande jordgubbar, lätt animalisk, tydlig kryddton, lite undervegetation. Medelfyllig(+), smak med mogna jordgubbar, körsbär, bra koncentration, tydligt kryddig, medeltanniner. Trevligt vin men lite ”ruffig” karaktär, och kanske en tydlig Pinot Noir-stil snarare än solklar bourgogne. Relativt drickfärdig, 89 p.

Bra kraft för att vara ett vin på bynivå från 2007, som inte är någon toppårgång, men som har fördelen att vara snabbmognande. Hade nog trott att man var tvungen att vara uppe i premier cru för att en négociant-MSD skulle ha den här tyngden i den här årgången. Det är mycket lustigt att ett vin från MSD är kraftigare och framstår som betydligt ruffigare än föregående vin för NSG, för så brukar inte vara fallet.

Vinerna föll helt klart på läppen och maten passade därtill, så ett stort till till S., K. och J. för arrangemanget!

AuZine har skrivit om arrangemanget här.

Annons
Detta inlägg publicerades i Australien, AuZone, Bourgogne, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Grenache, Mosel, Pfalz, Pinot Noir, Rhône, Rheingau, Riesling, Sauvignon Blanc, Syrah, Turkiet. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Viner på AuZones årsmöte

  1. Swedish skriver:

    Tittade ni på korken på Jadot? På de flaskor jag har öppnat har det stått MSD 1er Cru och om jag har fattat storyn rätt (är inte 100 på den) så har dom hällt i 1er cru i flaskan. Så ni var nog på rätt spår…:-)

  2. vintomas skriver:

    Vi var så bortskämda att S. skötte all vinhantering, så jag såg aldrig när de öppnades. Om det var en nedklassad MSD 1er cru skulle det ju onekligen förklara den kraftiga karaktären. Även en blind höna träffar ibland ett och annat korn. 🙂

  3. Pingback: Mixed AGM wines including four French, three Aussies, three Germans, and one Turk | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s