Handla på vingården är en nätvinhandlare med fokus på Frankrike och ett intressant koncept som jag beskrivit tidigare: man kan prova de flesta av deras viner hemma genom att för 99 kr (inklusive frakt) köpa en provningsbox med tre rör á 6 cl som innehåller tre olika viner från en och samma producent. De 99 kr dras sedan av om man köper något från dem. På så sätt behöver man inte lite på någon annans smak än sin egen.
Förra gången jag provade viner från dem beskrev jag konceptet, rören och mitt intryck av dem mer i detalj. Jag påminner bara om att eftersom vinerna är förpackade under inertgas i rören – vilket är en förutsättning för att de ska anlända i felfritt skick – bör man ge dem viss tid och generöst snurrande i provningsglasen för att de ska ”vakna upp” och visa sig från sin rätta sida. Jag föreslår minst 15 minuter.
Den här gången provade jag tre olika viner från tre olika producenter, d.v.s. ingen av deras normala 99 kr-provningsboxar utan ett utvalt rör från tre olika boxar. Handla på vingården säljer flera olika viner från respektive producent. En av producenterna, Domaine Rouge Garance, är januari månads nyhet medan de övriga två har hängt med i några månader. Hittills tillkommer typiskt en ny provningsbox och en ny producent varje månad. Rören var ett gratis varuprov.
Château Puech-Haut Préstige rouge 2011
AOC Coteaux du Languedoc – Saint Drézéry i Languedoc. 60% Grenache och 40% Syrah. 166 kr/flaska.
Doft av björnbär, körsbär, aningen söta bärtoner, en del lakrits, lite animaliska toner, rätt blommig med viol. Drygt medelfyllig, körsbär, påtagligt syrlighet från attacken till eftersmaken, lakritstoner, medeltanniner och en lätt alkoholeldig karaktär rakt igenom. Känns relativt ungt nu, 87(+) p.
Rätt mycket Syrah-karaktär i den trevliga doften, men ”Languedoc-värmen” och inslaget av Grenache märks i eldigheten så vinet är inte alls likt en typisk Rhône-Syrah. På sätt och vis ett lite paradoxalt vin med både alkoholeldighet (varm karaktär) och mycket tydlig syra (sval karaktär). Även om den alls inte är extrem i det här fallet ger alkoholeldighet hos mig som bekant poängavdrag snarare än tillägg, men i det här fallet ger syran ändå ett rätt friskt intryck. Det lilla plustecknet förklaras av att jag faktiskt tror att det här vinet, tack vare sin friska syra, kan bli lite mer balanserat om lite mer kryddtoner kan få utvecklas med 1-3 års lagring. Gillar man lite eldighet dricker man med fördel redan nu.
Domaine Rouge Garance Les Saintpierre 2011
AOC Côtes du Rhône-Villages, södra Rhône. 90% Syrah (gamla stockar) och 10% Mourvèdre. 159 kr/flaska. (2010:an finns i beställningssortimentet hos Systembolaget för 191 kr.)
Doft med riktigt mörk bärton av björnbär, tydliga toner av tjära och rök, en del mineralton med drag av stenkross, en antydan till gröna toner och lätt blommighet med viol. Medelfyllig(+), björnbär och andra mörka bär, tjära och kryddtoner, bra syra, mycket lätt eldighet med fruktsötma, påtagliga och relativt kraftiga tanniner av rätt rivig karaktär som ligger kvar länge i eftersmaken, där också lite bärsötma friskar upp. Ung, tanninälskare dricker nu medan övriga lagrar, 89+ p.
Mörk och tuff doft, ovanligt ”mörk” Syrah-doft för att vara en sydrhônare. Den tuffa karaktären går igen i eftersmaken, och sammantaget går det här vinet nog mer i en typisk Mourvèdre-riktning (bortsett från att jag inte hittar några ”hästiga” dofter). Det måste vara de gamla Syrah-stockarna som ger det intrycket. Den som gillar grabbiga och småtuffa tanniner lär absolut gilla det här vinet och gärna sluka det nu med en köttbit som inte är onödigt liten. Lär tåla riktigt lång lagring, jag vågar gissa på 10-15 år i en bra källare.
Château de Cérons 2007
AOC Cérons, Bordeaux. 80% Sémillon, 18% Sauvignon Blanc och 2% Muscadelle, 18 månader på fat. 179 kr/flaska.
Mellangul färg med lite gyllenton. Doft med tydligt inslag av tropisk frukt – passionsfrukt och ananas, torkade aprikoser, en del citrus, påtaglig botrytiston med lite fudgeintryck och viss kryddton. Söt smak, oljig känsla, torkade aprikoser, lite bakade äpplen, honung, rätt bra syra, en del mineralintryck. 88 p.
Cérons är en av de appellationer i trakterna runt Sauternes som framställer söta viner i samma stil som Sauternes själv. 2007 är en toppårgång i Sauternes. Jag hade inte kunnat avgöra blint att det här vinet inte var från Sauternes, det ligger på i stort sett samma sötmanivå som dessa (jag gissar ca 100 g/l här), och det höjer sig helt klart över den nivå som de ”enklare Sauternes-kopiorna” från t.ex. Graves Supèrieures håller.
Beklagligt nog verkar söta viner vara något av det svåraste i vinvärlden att sälja idag, oavsett kvalitet. Om man vet att de söta vinerna oftast är de dyraste att producera och att skördeuttagen (mängd vin per hektar) är lägre än för andra vintyperna kan man inte annat än att tycka extra synd om producenterna. Ibland undrar jag om det bara är jag som gillar dem, trots att de är så smaskiga? Har folk helt slutat äta foie gras, blåmögelost, canelés och andra godsaker som passar lysande till just viner i Sauternes-stil? Sätt i så fall igång och ät det igen och drick passande sött därtill!!!
Att handla från en registrerad nätvinhandlare av denna sort är fullständigt lagligt (sedan Rosengrendomen 2007) och inga extra kostnader tillkommer eftersom handlaren betalar in svensk alkoholskatt.
Pingback: Three French wines tasted from WIT tubes – two red and one sweet | Tomas's wine blog