Preiss-Henny på Alsacevindagen

I måndags genomfördes den årliga Alsacevindagen, som har både en branschdel på eftermiddagen och en kortare konsumentdel på kvällen. 35 producenter fanns representerade på Operaterrassen, vissa av dem med eget folk på plats och andra representerades enbart av sina importörer, och totalt hade de tagit ca 300 viner med sig. Endast vinprovare iförda superhjältetrikåer lär klara av att prova så många viner på en eftermiddag, och dessutom ta anteckningar om dem. En sådan utstyrsel saknas tyvärr i min garderob, så jag tvingades göra ett urval. Jag valde då att prova igenom hela eller i stort sett hela sortimentet hos de producenter jag provade något från, och då blev det nio stycken.

Under kommande tid kan ni därför se fram emot en serie av inlägg med Alsaceviner och tillhörande korta producentprofiler. Viktigt där tycker jag är att ange respektive producents profil avseende vinstil och då särskilt restsötma, eftersom detta kan variera rätt mycket i Alsacevinerna och ibland orsakar överraskningar när man öppnar en flaska från en producent som man inte har 100%-ig koll på. Vissa producenter har på senare år infört en skala på baksidesetiketten som indikerar vinets restsötma; jag anger om respektive producent använder den skalan.

En av de jag provade var Preiss-Henny, en producent i byn Mittelwihr (byprofil på Per Warfvinges Alsacewebbplatsallmän Wikipedia-artikel) som i och för sig är en négociant (vinhus som även köper in druvor), men som till tre fjärdedelar försörjs med druvor från sina egna vingårdar, d.v.s. de är ”nästan en domän”. Deras stil är klart traditionell, vilket innebär att stilen är i linje med deras ”retroetiketter”, och av god klass. De är också ”retro” genom att följa négocianttraditionen att 1) inte sätta ut vingårdsbeteckningar på de bästa vinerna, trots att de kommer från grand cru-vingårdar (huvudsakligen Mittelwihrs stolthet Mandelberg om jag förstår rätt), och 2) släppa de bästa vinerna först när de har några års ålder.

Vinerna från Preiss-Henny är strama och är helt torra, självfallet med undantag för de sent skördade viner som ska vara söta och har beteckningarna Vendange Tardive och Sélection des Grains Nobles på etiketten. Att även Pinot Gris och Gewürztraminer av ”bättre klass” är torr, är idag inte alltför vanligt. För övrigt så föll deras olika Gewürztraminer mig särskilt i smaken, men så är också byn Mittelwihrs kända grand cru-vingård Mandelberg huvudsakligen planterad med denna druvsort. Preiss-Henny har ingen särskild indikering av vinernas restsötma, men det behövs egentligen inte eftersom de alltså ingår i den lilla gruppen av ”pålitligt torra” producenter.

Preiss-Henny har familjekoppling genom giftermål till familjen Beyer bakom Léon Beyer. I vinstil och väldigt mycket annat liknar Preiss-Henny och Léon Beyer varandra.

Alsacedagen 20140127 Preiss-Henny

Torra viner

Riesling Réserve 2012

Doft med diskret parfymton, mineral och äpple. Smaken är tydligt torr med äpple och mineral. 86 p

Riesling Cuvée Marcel Preiss 2007

Doft med äpple, tydlig mineralton och petroleum. Smaken är tydligt torr med äpple, lite persika och stenig mineralton. 88 p

Pinot Gris Réserve 2009
141 kr i Systembolagets beställningssortiment.

Doft med äpple och lite aprikos. Smaken är torr, med bra fruktkoncentration och bra syra. 87 p

I likhet med den vanligare förekommande Gewürztraminern är även denna Pinot Gris alltså helt torr.

Pinot Gris Cuvée Marcel Preiss 2008
Framställd med lite fatinfluens

Doft med kryddton, rök och lite utvecklade toner. Torr smak, rätt tydliga kryddtoner, äpple inklusive bakat äpple och bra syra. 88 p

Gewurztraminer Réserve 2012
121 kr i Systembolagets ordinarie sortiment.

Doft med litchi, honung, kryddton och gul frukt. Torr smak med gult äpple, lite honung, kryddton och medelhög syra. 87 p

Det här är väl den enda Gewürztraminern i Systembolagets ordinarie sortiment som verkligen är pålitligt torr. (Ytterligare några finns i beställningssortimentet.) Jag tycker den är väl värd sina 121 pix.

Gewurztraminer Cuvée Marcel Preiss 2008

Doft med honung, litchi, rosenblad; en rätt ”söt doft”. Smaken är torr med rejäl koncentration, gul frukt, honung, mineral och medelhög syra. Ett stramt och elegant vin. 90 p

Söta viner

Gewurztraminer Vendange Tardive 2007

Doft med litchi, parfym och honung. Smak med typisk sötma för en VT, rätt bra koncentration, honung och medelhög syra. 91 p

Gewurztraminer Sélection des Grains Nobles 1998

Doft med honung, blommor, citrus och lite parfymtoner. Söt smak med honung, rejäl koncentration och kryddtoner. 92 p

Endast två av dessa viner lagerförs så vitt jag förstår av den svenska importören Hermansson & Co, d.v.s. det finns inget restaurangsortiment vid sidan av de två som säljs via Systembolaget.

Annonser
Det här inlägget postades i Alsace, Gewürztraminer, Pinot Gris, Riesling. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Preiss-Henny på Alsacevindagen

  1. Ping: Preiss-Henny – an Alsace producer with a traditional and dry style | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s