Pierre Sparr på Alsacevindagen – producent med fruktig stil och praktisk sötmaskala på etiketten

Pierre Sparr, som man på plats hittar i Sigolsheim, provade jag också på Alsacedagen. I fallet Sparr köps de allra flesta druvorna köps in, för deras egna vingårdar omfattar 15 ha och de utnyttjar hela 130 ha vingårdar som ägs av andra. Totalt sett är Pierre Sparr därför en rätt stor producent.

Vad gäller kvalitet och stil skulle jag idag klassa Pierre Sparr som en mellanklassproducent med fruktiga viner och varierande restsötma. Deras Pinot Gris och Gewürztraminer har ofta påtaglig restsötma, även på nivån ”basviner”. Data på deras webbplats tyder däremot på att Riesling oftast är torr eller nästan torr här, men det är inget jag vågar upphöja till en allmän regel för producenten.

När en producent håller en varierande grad av sötma, är det ju mycket praktiskt om man kan förutsäga hur söta vinerna är innan man öppnar en flaska, inte minst om man har tänkt matcha vinet med mat. Trevligt nog har en del Alsaceproducenter under senare år enats om en gemensam skala från 1-9 som sätts ut på baksidesetiketten. Pierre Sparr är en av dem, och om jag förstod deras representant på Alsacedagen rätt var de först med skalan. (Jag har inte hittat den informationen på nätet, och på deras webbplats hittar jag ingen information alls om skalan.) Schlumberger och Michel Fonné är exempel på två andra producenter som använder samma skala. På bilden nedan framgår hur skalan ser ut. Skalan täcker in torra, nästan torra och rejält söta viner, d.v.s. även sent skördade vintyper som Vendange Tardive och Sélection des Grains Nobles klassificeras. Så är man ute efter torrt eller så gott som torrt är det i första hand 1-2 som gäller.

Pierre Sparr skala Alsacedagen 20140127

Lägg märke till sötmaskalan strax ovanför mitten av etiketten, lite under Pierre Sparr-logon. Skalan går från 1-9 där 1 är helt torr och 9 är riktigt söt, och ett vinglas markerar var på skalan vinet i flaskan befinner sig. Till vänster finns Riesling Sélection 2012, som ligger på 1 på skalan, och till höger finns Pinot Gris Réserve 2012, som ligger på 4 på skalan. Samma skala används numera av flera olika Alsace-producenter.

Lägger jag ihop den här provningen med några färska omdömen jag läst på nätet, så har jag intrycket att Pierre Sparrs viner har blivit bättre de senaste åren. Ärligt talat har jag några år tillbaka provat några viner som jag inte alls blev imponerad av, men de fyra viner som fanns med här var helt OK. Mina intryck:

Alsace One Edelzwicker 2012
Blandning av Muscat, Riesling och Pinot Gris. (Sammansättningen har inte varit den samma i tidigare årgångar.) På sötmaskalan: 1 = helt torr. 111 kr i BS, om än tillfälligt slut och med 2008 som årtalsangivelse.

Doft med persika och parfym. Smaken är torr (i stort sett helt torr) men är fruktig med persika och medelhög syra. Rätt parfymerad för en Edelzwicker – inslaget av Muscat märks. Relativ ung. 85 p?

Nu kan ju stilen hos en Edelzwicker variera, eftersom de alltid är druvblandade viner och får innehålla allehanda olika Alsacedruvor. Ofta brukar de dock innehålla rätt mycket av de mer allmänt fruktiga men något neutrala druvsorterna som Sylvaner, Pinot Blanc och Auxerrois. Det här är stilmässigt mer en ”smygmuscat” än en helt representativ Edelzwicker, och det är för all del inget fel med det.

Riesling Sélection 2012
På sötmaskalan: 1 = helt torr

Doft av persika, moget gult äpple och diskret parfymton. Smaken är helt torr med bra mineral, rätt bra koncentration, citrus, äpple och bra syra. Ung, 87(+) p.

Rieslingen är faktiskt mindre parfymerad än Edelzwickern!

Pinot Gris Réserve 2012
På sötmaskalan: 4 = halvtorr med någorlunda tydlig sötma. 131 kr hos Systembolaget.

Doft med mogen gul frukt, persika och lite aprikos. Smak med lite sötma (”halvtorr minus”), fruktig, rätt bra koncentration, medel+ syranivå. 86 p. Tveklöst bättre än en del andra releaser av det här vinet under de senaste åren.

En kommentar: Systembolagets 2:a för sötma i klockcirkeln betraktar jag som direkt missvisande, och ger ett intryck av att det här vinet skulle vara klart torrare än det faktiskt är. 4 på Alsaceskalan 1-9 borde inte ge 2 på SB-skalan 1-12, utan minst 4 borde det bli. 11 g/l restsocker (SB:s uppgift) framstår som en märkligt låg angivelse med tanke på hur det smakar och inplaceringen på Alsaceskalan.

Gewurztraminer Sélection 2012
På sötmaskalan: 4 = halvtorr med någorlunda tydlig sötma

Fruktig doft med litchi, parfym och rosor. Smaken har lite sötma och är ”halvtorr (-)”, parfymerad, med gult äpple, lite tropisk frukt, ej så koncentrerad, mycket diskret kryddton, medel(-) syra. Inte särskilt kryddig för att vara en Gewürztraminer, mer i fruktig stil. 85 p

Anmärkning: det finns en Gewurztraminer Réserve 2008 i beställningssortimentet för 151 kr. Det vinet bör vara storasyster till vinet ovan, för ”Sélection” är basnivån i Pierre Sparrs sortiment, och ”Réserve” är den högre nivån. Med tanke på årgången rör det sig förmodligen om en restpost, för Pierre Sparr är inte en producent som säljer sina viner med ålder.

Pierre Sparr importeras av Winepartners. Jag hittar ingen information om att det skulle finnas ytterligare Pierre Sparr-viner i något restaurangsortiment eller liknande, och inte ens de två i BS finns nämnda på importörens webbplats.

Detta inlägg publicerades i Alsace, Gewürztraminer, Pinot Gris, Riesling. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Pierre Sparr på Alsacevindagen – producent med fruktig stil och praktisk sötmaskala på etiketten

  1. Pingback: Pierre Sparr – an Alsace producer with a fruity style and a practical sweetness scale on the label | Tomas's wine blog

  2. Pingback: Jules Muller på Alsacedagen, och en Riesling från Trapet | Vintomas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s