Nya champagner från Raphaël & Vincent Bérêche

När jag var i Champagne för knappa två veckor sedan stötte jag på champagner från en på sätt och vis ny producent, men som hade ett bekant namn: Raphaël & Vincent Bérêche. Den vanliga champagneproducenten Bérêche, som får anses vara en av den nya generationens småodlare, heter formellt Champagne Bérèche et Fils, och är en domän som framställer champagne av egna druvor. R&V Bérêche är namnet för den nystartade négociantverksamheten, där de framställer champagner på inköpt druvmaterial. De har alltså valt att köra detta under ett lite annat namn, för att inte behöva byta ”status” på hela verksamheten från odlare till négociant.

Det uppgavs att Bérêches syfte med négociantverksamheten inte var att producera mer av varje vin – ett vanligt syfte när framgångsrika småodlare börjar komplettera produktionen med druvor eller basviner inköpta från grannarna – utan att komplettera sortimentet med champagner som får sin karaktär av andra byar och vingårdar än deras egna.

Vinerna hade stilren etikett med ett kortfattat namn, och såldes med förvånansvärt hög ålder för att vara nyintroducerade och framställda av en småodlare, och genomgående i en mycket torr stil. De presenterades i en vinbutik i Epernay där det brukar vara en liten provning varje lördag, och de föll mig helt klart i smaken. Upplagan är så liten så jag vet inte hur lätta de kommer att vara att få tag på, men jag ser dem som värda att slå till på om man väl hittar dem.

R&V Bérêche 20140208

Côte NV
Chardonnay från Avize (grand cru) och Grauves (premier cru). 62 månader på jästfällningen, dosage 2 g/l. Ordinarie butikspris € 41.

Frisk doft, grönt äpple, lite citrus och mineral. Frisk och mycket torr smak med grönt äpple – Granny Smith – citrus, bra koncentration med renhet i aromerna, bra syra. Ung, frisk och i bra, modern småodlarstil. 88 p.

R&V Bérêche Côte 2002Côte 2002 Grand Cru
Chardonnay från Cramant (grand cru-by). Degorgerad november 2013, dosage 2 g/l. 2000 flaskor. € 60.

Doft med grönt och gult äpple, lite persika, lite rök, eventuellt en antydan till fattoner. Smak med gult och grönt äpple, klart bra koncentration, hög syra, fin gräddig karaktär, mineral och grönäpplig eftersmak. Helt klart Cramant-karaktär, relativt ung, 90(+) p.

På både den här och övriga viner med byursprung finns en relieftryckt ”bykod” på tre bokstäver i övre högra hörnet framsidan, som är så diskret att den är lätt att missa. ”CRM” står det på detta vin. På baksidesetiketten står ursprunget tydligare utskrivet.

R&V Bérêche Montagne 2004Montagne 2004 Premier Cru
Chardonnay från Trépail (premier cru). Degorgerad december 2013, dosage 4 g/l. 773 flaskor. € 50.

Doft med äpple och antydan till cider, kryddton och en del mineral. Mycket torr smak med mycket tydlig mineralton av ”mineralvattenskaraktär” och med stenighet, grönt äpple, hög syra, eftersmak med mineral. Ung, 90 p.

Trépail är byn på Montagne de Reims som avviker genom att Chardonnay dominerar här. När vi kommenterade att stilen var någon lik Léclapart – men ändå inte så extremt cider- eller äppelskrottsbetonad – kommenterade handlaren att han trodde att druvmaterialet mycket väl kunde komma från David Léclapart. Tydligen hade han förr sålt minde mängder till ett litet champagnehus som sedan hade upphört, och gissningen var att de druvorna sedermera köpts av Bérêche.

R&V Bérêche Vallée 2002Vallée 2002 Grand Cru
60% Pinot Noir och 40% Chardonnay från Aÿ (grand cru). Degorgerad december 2013, dosage 2 g/l. 1680 flaskor.

Doft med rött och gult äpple, lite kryddton, aningen honung och viss utveckling. Smak med rejäl koncentration, gult och rött äpple, antydan till bokna äpplen, lite persika, hög syra och eftersmak med lite gröna äpplen. Relativt fullt utvecklad, 91 p.

Detta inlägg publicerades i Champagne, Chardonnay, Pinot Noir. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Nya champagner från Raphaël & Vincent Bérêche

  1. Intressant. Osäker om Leclapart säljer druvor, Han hade ett kontrakt med Duval Leroy och deras Authentic Trepail var gjorda på druvpr från David Leclapart. Då kontraktet gick ut så utökade han sin produktion. Men han kanske släpper en del druvor ändå. Ska passa på och fråga nästa gång jag är där.

  2. vintomas skriver:

    Namnet på det lilla champagnehus som hade upphört nämndes, men jag minns det tyvärr inte, och kände inte igen namnet. Duval-Leroy var det inte, eftersom de finns kvar. Med en batch på 773 flaskor är det ju mikroskopiska mängder vi pratar om (druvor från ca 0,1 ha) och, som sagt, handlaren trodde att det kunde röra sig om Léclapart, men det var inte som stod på etiketten.

  3. Pingback: New Champagnes from Raphaël & Vincent Bérêche | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s