Hatt et Söners instegsskumpa ”Grande Cuvée Brut”

I Bibeln (Tredje Mosebok, 25:e kapitlet) stadgas att vart 50:e år skall vara ett jubelår, då alla skulder efterskänks, israeler som sålt sig själva i slaveri friges och släktegendom som sålts återlämnas till de som ärvt den. För att i någon mån närma mig denna anda av efterskänkta skulder och generositet tänkte jag ge en champagneproducent en ny chans, efter att denne dömdes ut i en blindprovning hösten 2012. Vi pratar alltså om att enbart två årsskiften har passerats så det kan framstå som att jag är onödigt generös, men å andra sidan lever vi på gott och ont i en mer hektisk tid än när moseböckerna skrevs ner.

Champagneproducenten i fråga är svenskägda Hatt et Söner som begick debut på marknaden 2012 efter att ägarfamiljen hade tagit över småodlaren François Vallois i Bergères-les-Vertus i Côte des Blancs. Mot bakgrund att de tagit över en existerande producent så väckte prissättningen på deras prestigechampagne Le Grand-Père (då 2004:an), 899 kr, viss misstänksamhet från ett antal personer aktiva på forumet finewines.se. P.g.a. avsaknad av vanlig årgångschampagne låg misstanken låg nära till hands att man försökt ”göra en Armand de Brignac” och försett en existerande champagne med ny utsida och chockhöjt priset till en nivå som innehållet inte motiverade. För att göra en lång historia kort så togs därför ett initiativ till att testa Le Grand-Père 2004 mot några andra blanc de blancs 2004:or, och i denna blindprovning kom Hatt et Söner-vinet entydigt sist, trots att alla konkurrentviner var billigare. Därmed betraktade vi våra farhågor som besannade, och omdömet kunde inte bli annat än rätt sågspånsdoftande.

Även om jag efter denna provning tyckte mig ha på fötterna att döma ut Le Grand-Père och dess ohemula prissättning, så återstod det ju trots allt att prova övriga delar av sortimentet för att få en totalbild av Hatt et Söner. Min inställning är att bedömningen av en champagneproducent till stor del bör baseras på deras standardchampagne. Le Grand-Père-provningen inkluderade dock några kräsna finsmakare som nog tycker att livet är för kort för att dricka enklare champagner. 🙂

Nåväl, när jag i december fick se Hatt et Söners standard-blanc de blancs stående på en hylla i en systembolagsbutik där jag var för ett helt annat inköp så slog jag till på en flaska i syfte att kvalitetskontrollera den vid lämpligt tillfälle. Under de tre månader som gått sedan dess har detta vin först åkt ut ur ordinarie sortimentet och in i beställningssortimentet och sedan tillbaka in i ordinarie sortimentet, samt justerats ner en smula i pris. Det gäller att hänga med i svängarna.

En bidragande anledning till att jag ville prova denna skumpa var att två personer från den ”sågande” provningen hösten 2012 senare uttryckt sig mer positivt (eller åtminstone mindre negativt) om andra champagner från Hatt et Söner, endera i blogginlägg eller muntligen.

Hatt et Söner Grande Cuvée 20140309Hatt et Söner Grande Cuvée Brut NV
Blanc de blancs, 100% Chardonnay, enligt uppgift på webbplatsen minst 6 års lagring (vilket i så fall är mycket för en standardchampagne och är obetydligt mindre än deras prestigechampagne). F.n. 351 kr i SB:s ordinarie sortiment. Den som vill slå till på större mängder kan titta på Winefinder, där den kostar 339 kr/flaska i 6-pack.

Klargul färg, bra mousse. Doft av mogen gul frukt med gula äpplen, lite persika och tropisk frukt, rätt tydlig rökton och lite mineral. Torr, men ändå rätt fruksöt smak med gula äpplen och lite gröna äpplen, andra frukttoner i form av lite persika, melon och tropisk frukt, rätt bra fruktkoncentration, bra syra, lite mineralaromer och en lätt antydan till beska, fruktig eftersmak med gröna äpplen och lite mineral i avslutningen. Rätt fruktig och lättillgänglig stil för en blanc de blancs. Har nog inte så mycket att vinna på ytterligare lagring. 87 p.

Det här är inte alls en tokig champagne. Inte en utpräglad blanc de blancs-stil dock, det skulle faktiskt gå att gissa druvblandad champagne i detta fall. Många Côte de Blancs-småodlare kör en stil som har mer av gröna äpplen och citrus, högre syra, mer mineraltoner, och som är stramare. Inte för att det finns några uppenbara Pinot-toner här, men jag tycker ändå att den håller lite ”blend-stil”, så tänk på en Chardonnay-tung blandning snarare än en ren Chardonnay. Det är nog en rätt lättgillad champagne bland de som inte är renodlade blanc de blancs-drickare. Pris/kvalitetsmässigt är det väl inget fynd, men ändå ett OK köp med tanke på hur prisbilden ser ut i Sverige.

Namnet ”Grande Cuvée” känns dock lite överambitiöst eftersom det är samma som den vanligaste champagnen från Krug. För övrigt försluten med en kompositkork (Diamant), vilket jag inte alls är negativ till eftersom dessa korkar ska innebära att korkdefekt undvika, men jag undrar om livslängden är lika lång som för champagnekorkar med solida korkskivor. Fast tänker man bara spara flaskorna i högst några år (snarare än flera decennier) behöver man knappast bry sig om detta.

I sammanfattning: den som är nyfiken på Hatt et Söner kan prova deras vanliga blanc de blancs utan alltför stor risk att bli missnöjd, men bör fortsatt låta bli den överprissatta och underpresterande ”prestigechampagnen” Le Grand-Père.

Detta inlägg publicerades i Champagne, Chardonnay. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Hatt et Söners instegsskumpa ”Grande Cuvée Brut”

  1. Bisty skriver:

    Avseende lagringsduglighet…Här kommer en yrvaken lustighet från kontinenten. Producentnamnet bör väl uttalas på franska, va?

    Uttalet blir då ” ‘Att ”

    Som i ”en hâte” = i all brådska, omedelbart…

  2. Pingback: Byprofil: Bergères-lès-Vertus, en premier cru-by för Champagne i Côte des Blancs | Vintomas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s