Champagne Mailly – ett av Champagnes bästa kooperativ

Champagne Maillys anläggning i skymningen. Bilden lånad från deras webbplats.

Champagne Mailly är ett av Champagnes absolut bästa kooperativ och ligger i byn Mailly-Champagne. Ja, ”Champagne” är en del av byns namn och kooperativet och byn skiljer sig namnmässigt enbart åt genom den ordning som de två orden står. Mailly-Champagne, byn alltså, är en av Champagnes 17 grand cru-klassificerade byar och finns på nordsidan av Montagne de Reims, med den grand cru-klassificerade byn Verzenzy som granne till öster och den premier cru-klassificerade byn Ludes som granne till väster.

Maillys geografiska läge och grannbyar framgår av kartan nedan, som jag lånat från Wikimedia Commons. Den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna.

Mailly 20131006 Tomas och Pinot

Jag och en Pinot Noir-klase i en vingård alldeles väster om byn. (Jag till höger och Pinot Noir till vänster.)

Pinot Noir dominerar stort, totalt 89% i byn och 75% i kooperativets vingårdar, men då det till stor del handlar om nordsluttningar så blir det inte riktigt lika kraftig och vinös karaktär på Pinot Noir härifrån som den som kommer från sydsluttningar i bl.a. Aÿ och Mareuil-sur-Aÿ. Å andra sidan kan man då få mer friskhet och elegans utan att blanda in alltför mycket Chardonnay. När jag säger att champagnerna härifrån blir mindre kraftiga än de från sydsluttningarna betyder det absolut inte att vinerna är ”lättviktiga” jämfört med en genomsnittschampagne på druvor från hela regionen – här finns absolut de röda bär och kryddtoner som ska finnas i Pinot-dominerad champagne och den tyngd och koncentration som ska finnas i en grand cru.

Kooperativet grundades 1929 och har 80 medlemmar som sammanlagt har 70 hektar vingårdar av byns totalt 282 hektar, eller 28% av byns vingårdar. 70 ha grand cru hos en tillverkare är faktiskt väldigt mycket. Det är många halvkända champagnehus som totalt sett har klart mindre egna vingårdar än så. Jag kan på rak arm inte komma på att någon av de andra 16 grand cru-byarna har något självständigt bykooperativ som är lika stort. Flera andra bykooperativ i grand cru-byar är medlemmar av Union Champagne, som säljer egna champagner under namnet De Saint Gall, men också förser de stora husen med råvara. Vid sidan av Champagne Mailly är det just Union Champagne/De Saint Gall som räknas som ett kooperativ i toppklass…

Mailly 20131006 Pinot Noir-klasar

Pinot Noir-klasar alldeles väster om Mailly-Champagne, vid vägen, 6 oktober 2013. De här klasarna såg ut att vara fullmogna, och skörd pågick i många vingårdar dessa dagar. Jag hoppas att de skördade snart, för begynnande angrepp från mögelsvamp syntes på många klasar, vilket inte var så förvånande eftersom det var fuktigt väder.

Champagne Mailly har en mycket modern anläggning i utkanten av byn, med stora glasytor i butiken och provningsrummet. Den ligger längs genomfartsvägen D26 vid infarten från Ludes-hållet, samma håll man kommer från om man kommer från korsningen D9/D26, och är omöjlig att missa även om man inte kör med GPS. Även om själva Mailly är en liten och sömnig by, har kooperativet öppet sju dagar i veckan för provning och köp. Det är bara att droppa in under öppettiderna, ingen bokning krävs. De tar dock betalt för att man provar (vilket efterskänks om man sedan köper en rimlig mängd), men det är nog nödvändigt om man är väl synlig, har generösa öppettider och erbjuder provning av hela sortimentet utan bokning. Ett besök rekommenderas för den som har vägarna förbi, med undantag för renodlade gratisdrickare.

Urvalet av champagner från Mailly som säljs i Sverige (åtminstone via Systembolaget) har tyvärr minskat under senare år. Deras utmärkta Blanc de Noirs fanns tidigare i butik, men är nu förpassad till beställningssortimentet. Deras prestigecuvée Les Échansons fanns tidigare i beställningssortimentet men har försvunnit helt ur SB-sortimentet. Jag vet inte om de kvarvarande vinerna – som bara är två – är restposter på väg ut från importören Scandinavian Wine & Food, eller om de avsiktligt har minskat urvalet. Det skulle dock inte förvåna mig om Mailly-skumporna gör comeback i Svea rike, för de är bra och dessutom har Richard Juhlin höjt dem från *** till **** i sin senaste bok (den från 2013), och sådant brukar vara ett fungerande försäljningsargument i kalla Norden. Priserna är också fullt rimliga relativt kvaliteten.

Mitt senaste besök var i oktober 2013 och då provade jag följande champagner hos dem:

Mailly Brut Réserve NV
75% Pinot Noir och 25% Chardonnay

Äpple, lite päron, rätt bra syra, lätt beska. Relativt drickfärdig, 86 p.

L’Intemporelle 2007
60% Pinot Noir och 40% Chardonnay

Doft av gult äpple, vita blommor, relativt elegant. Smak med bra syra, grönt och gult äpple, tydlig mineralton. Relativt ung, 89(+) p.

Visar upp klart mer Chardonnay-ton än de övriga vinerna, och gjort i en stil som mer betonar elegansen. För att markera detta säljs vinet i en genomskinlig flaska.

Mailly Blanc de Noirs Vieilles Vignes NV
100% Pinot Noir. 320 kr i Systembolagets beställningssortiment.

Doft av gula och röda äpplen. Smak av rött äpple, lite kryddig, rätt bra syra. Mycket äpplig, relativt matig stil. 88 p

Helt klart ett steg upp från deras vanliga Brut Réserve, det är tydligt att bättre Pinot Noir används till detta vin.

Mailly Millésime 2006
75% Pinot Noir och 25% Chardonnay

Doft av moget äpple och lite äppelmos. Smak av gult äpple, tydlig mineralton, bra syra. Relativt ung, 89(+) p.

För övrigt är Mailly en av få producenter som säljer årgångschampagne på halvflaskor.

Les Échansons 2004
75% Pinot Noir och 25% Chardonnay

Doft av gult äpple, smörkola, lätt blommig, relativt elegant. Smak av grönt och gult äpple, bra koncentration, tydlig mineralton, bra syra. Relativt ung, 90+ p.

Det bästa vin de hade på sin lista vid besöket. Årgång 2002 hade just sålt slut.

Mailly Rosé NV
90% Pinot Noir och 10% Chardonnay

Blekrosa färg. Lite smultron, röda äpplen, en del mineral, bra syra, lätt beska. Inte så stor koncentration, relativt drickfärdig, 85 p.

Mailly 20131006 Bisty visar

En framtida vingårdsägare i Mailly-Champagne förevisar markerna strax väster om byn.

Annonser
Det här inlägget postades i Champagne, Pinot Noir. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Champagne Mailly – ett av Champagnes bästa kooperativ

 1. Ping: Champagne Mailly – one of the very best cooperatives in Champagne | Tomas's wine blog

 2. Ping: Mailly med Franska vinlistan | Vintomas blogg

 3. Ping: Champagne Mailly – tre bonusnoteringar: L’Intemporelle 2008 i vitt och rosé samt Les Échansons 2004 | Vintomas blogg

 4. Johan skriver:

  Tack för en mycket bra blogg och rekommendationer. Är just på väg till Mailly. Senast vi var där var -86 då vi plockade druvor för L’Anglais (någon du känner till?) och Michel Decotte. Denna gång blir det inget plockande, bara inköp så tack för tipsen.
  /Johan

  • vintomas skriver:

   Kul att höra! Känner inte till L’Anglais, var det en småodlare? -86 var rätt länge sedan, jag gissar att det måste varit före några odlarchampagner alls såldes i Sverige? 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s