Domaine Labet med Caviste – chablislik Chardonnay från Jura

Provningar av lådorna från nätvinhandlaren Caviste har blivit ett återkommande inslag på denna blogg. Nu var det dock tre månader sedan senast jag skrev om en Caviste-låda, eftersom ”Caviste-Martin” tagit lite vinterlov och jag var upptagen med annat när förra lådan presenterades. Under säsong lanserar Caviste en blandlåda om sex flaskor något oftare än en gång i månaden. De sex flaskorna fördelas på två eller tre viner, och de säljs på distans från Frankrike. (Fullt lagligt sedan Rosengrendomen, och Caviste betalar svensk alkoholskatt och moms.) Det som gjort dessa lådor populära är att Martin har varit klart konsekvent med vinernas stil, trots att de kommer från klart olika franska vinregioner. Vinerna brukar genomgående vara lite åt det strama och eleganta hållet för sin region, och dessutom vara riktigt bra för sitt pris.

Den här gången går turen till Jura i bergstrakterna i östra Frankrike. Det är en liten vinregion som periodvis varit helt bortglömd på våra breddgrader men som på senare år fått ökad uppmärksamhet i framför allt ”vinnördskretsar” i bl.a. Sverige. Anledningen till det är att regionen kan erbjuda högst originella viner som bygger på en kombination av en del ovanliga druvsorter och udda vinmakningstekniker, och dessutom en del naturvinsproducenter. I samband med en provning av Juraviner i höstas skrev jag en längre profil om Jura för den som är intresserad av en översikt av regionen.

Men – Cavistes låda med tre olika viner från Domaine Labet, alla Chardonnay, står för mig ärligt talat inte mycket för dessa ”udda” aspekter av Jura. Vi pratar här istället om klassisk svalklimats-Chardonnay som påminner inte så lite om om viner från Chablis. Jura-influensen finns där i form av jordmån som passar för att odla Chardonnay och ett svalt klimat på lite höjd som ger viner med hög syra. Det sistnämnda är något som går igen i så gott som alla viner från Jura, men som kanske inte är det första man tänker på hos de mer ”udda” vinerna.

Domaine Labet har 13,5 ha vingårdar och Chardonnay dominerar stort, med 8,7 ha eller 66%. 3 ha av vingårdarna är ekologiskt certifierade sedan 2013, och resten är på väg att certifieras. I den vita delen av sortimentet finns både viner som är framställda utan oxidation (vins blancs ouillés) och de som är framställda under jästtäcke med oxidation (vins de voile). Caviste-lådan kommer denna gång helt från vins blancs ouillés-sortimentet, vilket är förklaringen till att de påminner mer om ”vanlig” Chardonnay. Ouillé betyder helt enkelt ”upptoppad/uppfylld” och syftar på fyllnivån i de ekfat som vinet framställs på. I fallet Domaine Labet rör det sig om ekfat med 4-12 års ålder som hålls helt påfyllda. Alain Labet började med denna stil av viner 1992, och sedan 2012 är det hans barn Julien, Charline och Romain som driver domänen.

Lådans nummer är CAV0027, lådan släpps till försäljning idag, och priset är 990 kr för sex flaskor.

Domaine Labet 20140312

Cuvée Fleurs 2012
Côtes du Jura, druvsort Chardonnay, 15 månader på gamla ekfat. Taxerad med 135 kr/flaska av lådans pris.

Doft av äpplen – gula och gröna, aningen persika, en del parfymton, knappt någon fatton kännbar. Medelfyllig smak med gröna äpplen, citrus (framför allt citron), tydlig syra med en del mineral med lite dragning åt det stålhårda hållet, mycket frisk eftersmak. Ung och frisk, kan utvecklas, 88(+) p.

Typisk ”allmän svalklimats-Chardonnay” i stilen, fatinslaget mycket väl dolt. Vi fick även prova från en flaska som öppnats 24 timmar tidigare. Den flaskan hade lite mer gult äpple i doften och lite mer avrundad smak, och jag tyckte den framstod som lite mer chablislik. Skillnaden var dock mycket liten och även den bedömde jag med 88(+) p.

Använd det här vinet som du skulle använda en ”by-chablis”, t.ex. som aperitif eller till skaldjur.

Cuvée Fleurs 2011
Côtes du Jura, druvsort Chardonnay, 15 månader på gamla ekfat. Ingår inte i lådan, enbart provad som referens.

Doft av ljus frukt med vit persika, gröna och gula äpplen, mineral, aningen utvecklade toner med lera och mandel. Smaken är medelfyllig, en hel del gröna äpplen, mineral och hög syra. Fortfarande rätt ung, 88 p.

Mindre mogna frukttoner i doften än i 2012:an, stramare och mer chablislik, framför allt i smaken, och en aning utvecklade toner. 2011:an ger lite svalare intryck.

Fleur de Chardonnay 2011
Côtes du Jura, druvsort Chardonnay, 12 månader på gamla ekfat. Taxerad med 165 kr/flaska av lådans pris.

Doft av mogna gula äpplen, antydan till honung, mycket diskreta mognadstoner, klassisk Chardonnay-doft. Smaken är medelfyllig(+) med gula äpplen, hög syra, mineral, lätt kryddig. Fyllig, matig, kan utvecklas mer, 89(+) p.

Av de tre vinerna, ligger detta närmast Chardonnays mittfåra. Stilmässigt skulle jag närmast vilja jämföra det med en Chablis Premier Cru från en producent som använder en del ek och gärna gör sina viner lite fylligare än genomsnittet. Använd det som du skulle använda en relativt kraftig Chablis Premier Cru, till fisk eller skaldjur med såser, till vitt kött eller till ostar. Eller för all del på egen hand.

Les Varrons 2010
Côtes du Jura, druvsort Chardonnay, 22 månader på gamla ekfat. Taxerad med 195 kr/flaska av lådans pris.

Doft med mogna gula äpplen med en del bokna gula äpplen och lite hasselnötter, en del citrus, lite parfymton och elegans. Tydliga utvecklade toner, inte alldeles olik en mogen Chablis eller Champagne blanc de blancs. Smaken är medelfyllig(+) med grönt och lite gult äpple, hög syra och mineral, samt grapefrukt som ligger kvar i eftersmaken. Smaken yngre än doften, 89(+) p.

Här kom en liten diskret påminnelse om de oxidationstoner som finns i mer traditionella Juraviner, men den fanns bara i doften. Smaken däremot visar upp den tydliga syranivå som karaktäriserar många franska 2010:or, och ger ett svalare intryck än föregående 2011. Med tanke på att Juravinerna kan hantera betydligt mer oxidation än så här och med tanke på syranivån så lär den lilla oxidationstonen inte vara något bekymmer. Jag skulle nog fundera på att spara det här vinet ett tag, så smaken rundas av en smula och blir lite mer kryddig, men utvecklingen lär gå långsamt. I princip kan det användas som det föregående vinet, men med sitt inslag av bokna äpplen och nötter passar det förmodligen ännu bättre till lagrade ostar och till maträtter (fisk, vitt kött) med lite svampinslag.

Jag provade vinerna dagen igår. Möjligen kunde jag ha dragit isär poängen lite mer, men vinerna skilde sig faktiskt mer åt i stil än kvalitet. Som sagt, den som gillar Chablis lär gilla de här vinerna.

AuZine, representerat av Johan T., har skrivit om vinerna. Så har även Vinarskallen. Uppdatering: även Winepunker har nu skrivit. Dock såldes lådorna slut första dagen.

Detta inlägg publicerades i Chardonnay, Jura, Nätvinhandel. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Domaine Labet med Caviste – chablislik Chardonnay från Jura

  1. Pingback: Domaine Labet – a Jura-producer with some Chablis-like Chardonnays | Tomas's wine blog

  2. Pingback: Jura-Chardonnay från Domaine Labet med Caviste | Vintomas blogg

  3. Pingback: Chardonnay från Domaine Labet i Jura med Caviste | Vintomas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s