Domaine Weinbach – en av topproducenterna i Alsace

Domaine Weinbach. Bilden länkad från Flickr, uppladdare där var Michal Osmenda.

Domaine Weinbach är en av de bästa producenterna i Alsace, och finns i byn Kaysersberg (Wikipedia-artikel). Kaysersberg är för övrigt födelseort för fredspristagaren och den välgörande missionerande läkaren Albert Schweitzer. Bakom Weinbach står familjen Faller, som ägt domänen sedan 1898, idag bestående av trenne damer i form av mamma Colette – som numera bör vara något till åren kommen – och de två systrarna Catherine och Laurence. På deras etiketter står producentnamnet som ”Domaine Weinbach – Colette Faller et ses filles” där det sistnämnda betyder ”och hennes döttrar”.

Bild på vingårdar alldeles utanför Domaine Weinbach. Domänen ligger till vänster utanför bild och den branta vingården i bakgrunden är Schlossberg. Bilden länkad från Wikimedia Commons, ursprungligen från Flickr där den laddades upp av Michal Osmenda.

Vingårdsinnehavet omfattar 23,5 ha, genomgående i mycket bra vingårdar, inklusive grand cru-innehav i Schlossberg (i kommunen Kientzheim), Furstentum (i Kientzheim och Sigolsheim) och Mambourg (i Sigolsheim). Dessutom har de två bra vingårdar som ligger direkt nedanför varsin grand cru-vingård. Den ena av dessa är monopol-vingården Clos des Capucins på 5 ha som ligger nedanför Schlossberg. Weinbachs anläggning ligger direkt bredvid denna vingård. Den andra av dessa är Altenbourg, som ligger alldeles nedanför Furstentum.

Bara för att domänen och vingårdarna ligger i sammanlagt tre olika kommuner ska man inte tro att de är särskilt utspridda. Det är bara runt 3 km från den ena änden av vingårdsinnehavet till den andra, och byarna Kaysersberg, Kientzheim och Sigolsheim ligger på rad med korta avstånd mellan. Kientzheims kommun sträcker sig ända till kanten av bebyggelsen i byn Kaysersberg, vilket är förklaringen att de vingårdar man ser på andra sidan vägen från Weinbach ligger i Kientzheim trots att Weinbachs adress är Kaysersberg.

Vinstilen hos Domaine Weinbach är koncentrerad och fruktig, och i många av de bättre vinerna finns en viss restsötma. Sedan 1998 tillämpar de biodynamisk odling. Kombinationen av koncentration, fruktig stil, viss restsötma och välkänd producent placerar på sätt och viss Weinbach i samma läger som Zind-Humbrecht och Marcel Deiss – tre biodynamiska producenter i toppklass som framställer Alsaceviner med inslag av ”extra allt”. Av dessa tre skulle jag dock säga att Weinbach har den mest ”normala” stilen, utan alltför stora stilvariationer mellan årgångarna.

Weinbach gör många olika cuvéer på olika kvalitetsnivåer och använder dessutom olika ”cuvéenamn” beroende på druvsort, och kombinerar både vingårdsnamn plus cuvéenamn i vissa fall. Namngivningen kan därför vara något svår att begripa sig på. Här är mitt försök att reda ut namngivningen:

  • Basnivån – som hos Weinbach ligger högt i kvalitet – heter Réserve (Muscat, Pinot Blanc, Pinot Noir, Sylvaner) eller Cuvée Théo (Gewurztraminer och Riesling). Druvorna växer huvudsakligen i Clos des Capucins, i vissa fall kompletterade med druvor från Altenbourg eller Schlossberg.
  • Det enda vingårdsbetecknade vinet som inte dessutom har något extra cuvéenamn är en Riesling Grand Cru Schlossberg, som kommer från övre delen av vingården och normalt bör vara Weinbachs stramaste vin.
  • Cuvée Sainte Catherine är en beteckning på senare skördade viner som ensamt (utan vingårdsbeteckning) används på Pinot Gris och Riesling. I fallet Riesling finns det också en Grand Cru Schlossberg Cuvée Sainte Catherine och i vissa årgångar en Grand Cru Schlossberg Cuvée Sainte Catherine L’Inédit, som är i en ännu rikare stil. (Även den Riesling som inte har vingårdsnamn utsatt görs av druvor från Schlossberg.) Namnet har de fått för att druvorna ofta skördas runt Sainte Catherines dag, 25 november, men man kan ju också notera att det finns en Catherine i familjen. Weinbach betecknar alla dessa viner som torra men i rik stil, men i några av dem kan ha en del restsötma.
  • Cuvée Laurence är en beteckning som används för mer koncentrerade viner än de ovanstående, på Gewurztraminer och Pinot Gris. För båda druvsorterna används beteckningarna dels ensamt, utan vingårdsbeteckning, och dels tillsammans med vingårdsbeteckningar: Altenbourg Cuvée Laurence för både Gewurztraminer och Pinot Gris och så finns det en Gewurztraminer Grand Cru Furstentum Cuvée Laurence. (Cuvée Laurence utan vingårdsnamn kommer också från Altenbourg.) Man bör förvänta sig tydlig restsötma hos dessa viner, och de kan i viss fall påminna ganska mycket om en Vendange Tardive.
  • För tydligt söta viner finns de vanliga beteckningarna Vendanges Tardives och Sélection des Grains Nobles och dessutom används ibland Quintessence des Grains Nobles för extra koncentrerade varianter.

Alsacedagen 20140127 Weinbach

Jag provade dessa viner på Alsacevindagen i slutet av januari, och det var Catherine Faller själv som hällde upp dem.

Pinot Gris Cuvée Sainte Catherine 2011
Doft med moget gult äpple, antydan till aprikos, lite mineral och kryddton. Smaken har lite restsötma (uppskattar den till 2-3 på Alsaceskalan 1-9) och rejäl koncentration, bra kryddton, äpple, lite aprikos och bra syra. 90 p

Gewurztraminer Cuvée Théo 2012
2009:an finns i BS för 355 kr.
Doft av vit persika, litchi och diskret parfymton. Smaken har lite restsötma (uppskattar den till 2-3), mineral och medelhög syra. Rätt bra balans för en Gewurztraminer. 88 p

Riesling Grand Cru Schlossberg 2012
Finns hos SB för 351 kr, och 2010:an finns i BS för 355 kr.
Doft med moget gult äpple, rök och lite mineral. Torr smak, rejäl koncentration, mineral, hög syra, lite kryddig. 90 p

Riesling Grand Cru Schlossberg Cuvée Sainte Catherine 2011
Doft med moget gult äpple, persika och lite honung. Torr smak, rejäl koncentration, mycket mineral, bra syra. 91 p

Observera att det också finns en Riesling Sainte Catherine, utan Schlossberg i namnet. 2011:an av det vinet finns på SB för 401 kr (ej provat). För den som vill bli förvirrad: även det vinet görs alltså på druvor från Schlossberg… 🙂

Gewurztraminer Grand Cru Furstentum 2011
Doft av parfym och litchi. Smaken är halvtorr (uppskattar den till 3-4) med rejäl koncentration, honung, kryddton och medel(-) syranivå. 90 p

Pinot Gris Grand Cru Schlossberg Vendanges Tardives 2011
Doft av ungsbakat äpple, lite honung och kryddton. Smaken är VT(+)-söt (uppskattar den till 6-7 på skalan 1-9) med rejäl koncentration, kryddton och fin syra. 91 p

Gewurztraminer Quintessence des Grains Nobles (Altenbourg) 2010
Doft med tydlig honungston, kryddor, diskret parfymton med elegans. Smaken är typiskt Sélection des Grains Nobles-söt med rejäl koncentration, honung i massor, torkad frukt, kryddton, medelhög syra. Riktigt bra syra för en Gewurztraminer. Funkar nu, kan utvecklas, 94 p.

Catherine Faller karaktäriserade själv det sista vinet som ”liquid tarte tatin”, och vem är jag att säga emot, även om jag inte brukar hitta lika mycket honung i tatin-recept som jag hittade i det här vinet. 🙂

Prime Wine är svensk importör, och så vitt jag kan se är restaurangsortimentet samma som de viner som finns i Systembolaget inklusive beställningssortimentet, dock skiljer årgångarna i vissa fall.

Detta inlägg publicerades i Alsace, Gewürztraminer, Pinot Gris, Riesling. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Domaine Weinbach – en av topproducenterna i Alsace

  1. Pingback: Domaine Weinbach – one of the top Alsace producers | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s