Bollinger R.D. 2002, två Egly-Ouriet och Cuvée Orpale 1995

Bollinger RD 2002 etikettHäromveckan var jag med och provade den nysläppta årgången 2002 av Bollinger R.D., den sendegorgerade versionen av Bollingers årgångsvin, inför lanseringen på Systembolaget 1 april. Det var importören Arvid Nordqvist som bjöd in, tillsammans med två representanter till Bollinger. Eftersom jag gick som representant för BKWine får man klicka sig vidare till artikeln på den sajten för att läsa mina anteckningar om 2002:an och mina reflektioner kring R.D. i allmänhet.

Roland Eriksson, som var med på samma provning, skrev en allmän bakgrund om Bollinger och sina intryck av R.D. 2002. Vi landade båda på omdömet 94 p, för den som sätter vikt vid poäng. Trots likhet i poängsättning, efternamn och BKWine-skrivande är vi – så vitt jag vet – inte släkt.

Eftersom det är så trist med inlägg som bara innehåller en länk så passar jag på att ta med några anteckningar om tre ströchampagner provade vid olika tillfällen under februari.

Vi börjar med två viner från Egly-Ouriet, den förmodligen mest namnkunniga småodlaren i genren tydligt fatinfluerad och kraftig Pinot Noir-dominerad champagne. Fast det första vinet nedan är Egly-Ouriets enda Pinot Meunier. I båda fallen var fattonen mer väl integrerad än hur jag ibland uppfattat att det kan vara hos Egly-Ouriet, det kan beror på att båda vinerna är från toppårgångar och att båda dracks till mat.

Egly-Ouriet Les Vignes de Vrigny
100% Pinot Meunier från gamla stockar, vinifierad i ekfat. Degorgerad i maj 2013 efter 46 månader på jästfällningen, så vinet lades på flaska i juli 2009. Då borde basårgången vara den ypperliga 2008.

Gyllengul färg. Doft av mogen gul frukt, honung och kryddton. Bra koncentration i smaken. Har lite fatton, men den är väldigt lite kännbar jämfört med stilen på många andra Egly-Ouriet-viner. 89 p

Jag vill minnas att minst en i sällskapet utnämnde detta till den bästa Pinot Meunier han någonsin druckit. Vi drack den till en lunch på Le Jardin i Reims, backfickan till Les Crayères **.

Egly-Ouriet Millésime 2002
Ca 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay, vinifierad i ekfat varav 25% nya. (Missade att kolla degorgeringsdatum, men de andra jag sett har varit degorgerade i mitten av 2012.)

Ljus gyllengul färg. Kraftig doft av mogna röda äpplen, lite persika och mogna päron med aningen ton av konserverad frukt, honung, kryddton, relativt diskret och välintegrerad fatton. Smak med rejäl koncentration, gula och röda äpplen, lite persika, kryddton, honung, bra syra och mineral. Mycket ”punch”! Relativt tillgänglig nu, men kan nog utvecklas. 93(+) p.

Egly-2002:an drack vi till en middag på Bistrot Le 7 i Épernay, även detta en bakficka, till Les Berceaux *. Ett stort tack till M. som tog in skumpan!

Cuvée Orpale 1995
De Saint Galls prestige-blanc de blancs, 100% Chardonnay

Ljust gyllengul färg, bra mousse. Doft med mogna gula äpplen, lite torkad gul frukt, en del mineral, utvecklade toner med rostade hasselnötter och kakao, och antydan till vit choklad. Smak med rejäl fruktkoncentration, mogen gul frukt inklusive gula äpplen med rätt fruktsöt attack, en del kryddtoner, bra och balanserad syra, mycket lätt beska. 90 p.

Fin utveckling, men inte särskilt stram för en blanc de blancs, och förvånansvärt mogna frukttoner. Stilen ligger rätt nära den som 2002:an – som finns att köpa idag, bl.a. på SB – visade upp när jag provade den i höstas, eftersom den också var ”o-stram” för en prestige-blanc de blancs. Dock var 2002:an bättre (92 p). Den utmärkta 1998:an, som fortfarande finns att dragga upp från BS, minns jag däremot som stramare än 1995 och 2002.

Annonser
Det här inlägget postades i Champagne, Chardonnay, Pinot Meunier, Pinot Noir. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Bollinger R.D. 2002, två Egly-Ouriet och Cuvée Orpale 1995

 1. Ping: The new 2002 Bollinger R.D., two Egly-Ouriet, and 1995 Cuvée Orpale | Tomas's wine blog

 2. Mats skriver:

  Hej Tomas och tack för dina insiktsfulla inlägg. En fråga angående Bollinger RD 02 VS Bollinger Grande Anee 02. Förutom dosage, vad skiljer de båda vinrerna smak och doftmässigt om man provar de tillsammans idag. Du kanske till och med har gjort den uppställningen nyligen?

  Mats

  • vintomas skriver:

   Jag funderade på att jag skulle korka upp en Grande Année 02 från ”lagret” som förberedelse inför den här provningen, men det blev inte av. Det var nog ungefär ett år sedan jag provade GA 02:an senast, så jag har inte 100% koll på var den befinner sig i utvecklingsfasen. Förmodligen är GA lite mer utvecklad eftersom den har legat längre tid på korken. Gillar man utvecklade toner (och inte är allergisk mot några gram mer dosage) är det inte uteslutet att GA 02 just nu kan uppfattas som ännu lite bättre. Däremot bör RD 02 toppa lite högre med längre tid på jästen, vilket möjligen gör den lite fylligare. Lägre dosage kan göra att mineraltonerna kommer fram lite mer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s