Alsaceviner från Gustave Lorentz

Gustave Lorentz är en stor Alsaceproducent med lång historia som finns i Bergheim. På Per Warfvinges webbplats hittar man både byprofil och producentprofil. 33 hektar egna vingårdar (varav 13,5 ha grand cru – 12 ha Altenberg de Bergheim och 1,5 ha Kanzlerberg) täcker dock bara 20% av produktionen, och 80% görs på druvor som köps in från småodlare i Bergheim-trakten. En nyhet är att de egna vingårdarna är ekologiskt certifierade från 2012.

Vinerna är av god kvalitet, och de svenska priserna på basnivån är hederliga relativt kvaliteten i flaskan. De viner jag provade hade genomgående bra syra och vad gäller frågan om sötma så var Rieslingvinerna var helt torra. Några Gewurztraminer och Pinot Gris var trots allt inte helt torra, så det vore nog bra om Gustave Lorentz införde någon slags sötmaskala på etiketten, vilket de inte har idag. Vissa av vinerna hade skruvkapsyl eller syntetkork.

Gustave Lorentz importeras av Bibendum.

Alsacedagen 20140127 Gustave Lorentz

Pinot Blanc Réserve 2012
89 kr inkl. moms i Bibendums restaurangsortiment.

Fruktig, torr, 83 p.

Riesling Réserve 2012
89 kr på SB. Finns även på halvflaska och magnum.

Helt torr smak, persika, en del mineral, 85 p.

Stilmässigt är detta en rätt klassisk, torr Alsaceriesling och priset är rimligt relativt kvaliteten. Det är dock inte en Riesling i den extremt strama och syrastinna skolan. Jag har noterat att det här vinet är rätt vanligt på Munskänkarnas kurser och prov, och även 2012:an tycker jag passar i rollen som ”typvin”.

Riesling Evidence Vieilles Vignes 2012
Ekologiskt odlat. 109 kr inkl. moms till restaurang.

Doft av äpple och stenig mineralton. Smaken är helt torr och mycket stenig, rätt bra koncentration. Stram och klassisk! Har potential för utveckling, 87(+) p.

Riesling Burg 2010
109 kr inkl. moms till restaurang.

Doft av persika och äpple. Smaken är torr och äpplig med aningen mogna frukttoner, mineral och bra syra. 87 p

Pinot Gris Réserve 2012
2010:an finns i BS för 104 kr.

Doft med äpple, lite rök och aningen aprikos. Smaken är fruktig och nästan helt torr, med toner av äpple och aprikos, bra syra. 87 p

Pinot Gris Schofweg 2007
Har ett inslag (20-25%?) av botrytiserade druvor. 179 kr inkl. moms till restaurang.

Doft av torkad aprikos, kryddton, botrytis, honung och lite utvecklade toner. Halvtorr smak med honung och torkade aprikoser. Smaken är just halvtorr, och inte så söt som doften indikerar. 88 p

En anmärkning: det verkar som olika producenter inte kan enas om hur vingårdens namn ska stavas. Gustave Lorentz skriver Schofweg med ett f, medan bl.a. Marcel Deiss skriver Schoffweg med två f.

Gewurztraminer Réserve 2012
2011:an finns på SB för 99 kr.

Doft med honung, kryddton och litchi. Smaken är relativt torr med äpple, persika och medelhög syra. 87 p

Riesling Grand Cru Altenberg de Bergheim Vieilles Vignes 2007
279 kr i BS.

Doft med mogen persika, äpple, mineral med skiffer och petroleumton. Smaken är helt torr med äpple, persika, tydlig och stenig mineralton, hög syra. 89 p

Pinot Gris Grand Cru Altenberg de Bergheim 2007
279 kr i BS.

Doft av ungsbakat äpple, torkad frukt, kryddighet och utvecklade toner. Smak som drar något åt det halvtorra hållet, med honung, tydlig kryddton och bra syra. 89 p

Pinot Gris Grand Cru Altenberg de Bergheim Vendanges Tardives 2007
228 kr för 50 cl i BS.

Doft med honung, torkad frukt, kryddton och lite svamp. Smak med typisk VT-sötma, honung, torkad frukt, medel+ syranivå och rätt bra koncentration, 89 p.

Annonser
Det här inlägget postades i Alsace, Gewürztraminer, Pinot Blanc, Pinot Gris, Riesling. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Alsaceviner från Gustave Lorentz

  1. Ping: Alsace wines from Gustave Lorentz | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s