Systembolaget lättar upp med snapsvise-CD!

Jag måste säga att jag blev otroligt förvånad över det pressmeddelande som Systembolaget lade upp på sin hemsida idag. Kanske har IOGT-NTO rätt i alla fall, när de säger att ordförandebytet från Cecilia Schelin Seidegård till Kenneth Bengtsson är en signal om ett lite mer kundtillvänt Systembolag som tonar ner det politiska agerandet? Jag återger för enkelhets skull hela pressmeddelandet här:

Systembolaget lanserar en ansvarsfull CD med dryckesvisor och hälsoinformation

Inför påsken lanserar Systembolaget en CD med både dryckesvisor och information om alkohol och hälsa, som tagits fram på initiativ av Systembolagets avgående styrelseordförande Cecilia Schelin Seidegård. Något som är unikt med skivan är att det är Systembolagets styrelse och övriga ledning som själva står för sången. Skivan finns från idag i Systembolagets samtliga butiker, och finns dessutom tillgänglig för nedladdning i samband med köp på systembolaget.se.

Systembolaget har ensamrätt i Sverige på försäljning av alkohol i detaljhandelsledet. Syftet är att slå vakt om folkhälsan genom att alkohol säljs utan att styras av privata vinstintressen. Det ingår också i Systembolagets uppdrag att ge god service till sina kunder. Sedan länge ingår tips om hur man kombinerar mat och dryck i denna service, och på systembolaget.se finns många recept på maträtter som passar till olika drycker. Nu kommer Systembolaget att utöka sin service till att även omfatta dryckesvisor, eftersom det finns en stor efterfrågan på detta från kunderna. Initiativtagare till detta är Systembolagets avgående styrelseordförande Cecilia Schelin Seidegård.

– I samband med bolagsstämman 24 april lämnar jag ordförandeposten i Systembolaget efter sex mycket givande år, säger Cecilia Schelin Seidegård. Jag är framför allt glad över att allmänhetens förtroende för Systembolaget har ökat under denna tid. Grunden för detta är vår engagerade personal och det fantastiska jobb de utför i våra 426 butiker.

– För mig är det viktigt att lämna uppdraget på rätt sätt, påpekar Cecilia. Därför vill jag inte att debatten efter förra årets polisanmälningar av nätvinhandlare ska vara det bestående minnet av min ordförandetid, utan att Systembolagets fokus på kundnytta och service står i centrum. Med hjälp av en kreativitetskonsult tog vi därför fram idén att spela in dryckesvisor, där Systembolagets styrelse och den övriga ledningen står för sången. På så vis kan även ledningen hjälpa till med att göra nytta direkt för våra kunder, och samtidigt bli mer synliga på ett positivt och lättsamt sätt.

– Skivan finns nu i våra butiker, och kommer alltså att finnas tillgänglig i samband med påskhandeln, säger Cecilia. Vi kommer att dela ut den gratis till våra storkunder från och med idag. Påskhandeln är alltid viktig för oss.

– Det var ett fantastiskt kul arbete att spela in denna skiva, och det visade sig finnas oanade sångtalanger i styrelsen, berättar Cecilia Schelin Seidegård. De båda akademiskt profilerade styrelseledamöterna Carl B. Hamilton och Sven Andréasson visade att de snapsvisor som man lärt sig under studenttiden verkligen sitter kvar i bakhuvudet flera decennier senare. Inspelningarna utvecklade sig till en mycket jämn sångkamp mellan dessa representanter för Handels och ”Karro”, men jag tror ändå att det till slut visade sig att en bakgrund i Medicinska Föreningen gav en fördel. Vi andra skojade med Sven om att det måste ha varit läkarspriten som fällde avgörandet, men då log han bara hemlighetsfullt.

– Jag är särskilt glad över att vi också spelade in en sång gemensamt med Nätvinhandlarnas Branschorganisation, säger Cecilia Schelin Seidegård. I samband med diskussionerna om nätvinhandelns vara eller icke vara har det ju spridits många felaktiga uppfattningar om att det råder ett konfliktfyllt förhållande mellan oss. Systembolagets polisanmälan förra året syftade enbart till att vi skulle få klart för oss var gränserna för verksamheterna går. Nu vet vi att nätvinhandeln är fullt laglig, och då tror vi att det bästa är att samverka, för vi är ju alla kollegor. Vi ägnar oss ju alla åt att sälja alkohol till svenska konsumenter och vi drar in alkoholskatt och moms till staten.

– Den sång vi gemensamt valt är Riddarna av det runda bordet, avslöjar Cecilia. Ni vet, den där med ”drickom ur – ja, ja, ja” och ”drickom ur, ty vårt vin är gott”! Med tanke på hur många verser den har, så finns det alla möjligheter att både dricka något ur Systembolagets sortiment till den, och något lika gott från en nätvinhandlare.

Systembolagets skiva innehåller dock inte bara dryckesvisor, utan även information om alkohol och hälsa, för att uppfylla Systembolagets uppdrag att slå vakt om folkhälsan.

– Att sälja med ansvar och samtidigt ge god service är det viktigaste för oss, säger Magdalena Gerger, vd för Systembolaget. Vi har därför lagt till intalad information om alkohol och hälsa mellan varje dryckesvisa. De som står för texterna är medlemmarna av Alkoholpolitiskt forum och flera av landets främsta alkoholforskare och alkoholpolitiska debattörer under ledning av Sven Andréasson, som alltså har hjälpt till med både sång och prat på skivan.

– Sven är en riktig mångsysslare, avslöjar Magdalena Gerger.

– Några av våra kunder kanske kommer att tycka att det är märkligt att vi både spelar in dryckesvisor och samtidigt lägger till varningar om alkoholens skadeverkningar, säger Cecilia Schelin Seidegård.

– Nej, det tror jag inte alls, flikar vd Magdalena Gerger in. Att sälja alkoholdrycker i obegränsad mängd i över 400 butiker men samtidigt avråda från att man dricker dem, det är ju Systembolaget i ett nötskal, påpekar Magdalena, varefter både Cecilia och Magdalena utbrister i ett långt och hjärtligt skratt.

Förutom dryckesvisorna där Systembolagets styrelse och ledning sjunger, och informationen om alkohol och hälsa, ingår två andra sånger på skivan. Båda dessa är nyinspelade remixer av poplåtar som uppskattats särskilt av Systembolagets ledning. Den ena av dessa är Bag in da Box med DJ Tune feat. Orremannen från 2008, en sång som både Cecilia Schelin Seidegård och Magdalena Gerger gillar.

– Oj, vad jag skrattade första gången jag hörde den, säger Cecilia Schelin Seidegård.

– När vi i ledningen är ute och praktiserar i våra butiker brukar vi alltid sjunga den när det inte finns några kunder inom hörhåll, flikar Magdalena Gerger in. Det är alltid lika kul att gå och hoppa runt i butiken och göra samma rörelser som de gör i videon till låten. Det är ju trots allt mest bag-in-box i våra butiker så man känner verkligen att den passar!

Den andra sången gavs ut 2004 på en singel som såldes till förmån för IOGT-NTO:s sommarläger för barn. Det är ingen mindre än Mikael ”Prinsen” Trolin som nu har sjungit in en ny version av Man kan ragga brudar utan sprit, även denna gång med rappande av Systembolagets tidigare vd Gabriel Romanus.

– Det här är en sång i absolut toppklass, som märkligt nog nästan helt har glömts bort, säger Cecilia Schelin Seidegård. Vi är glada att kunna återlansera den i ny version lagom till 10-årsjubileet av den ursprungliga singeln. ”Prinsen” rockar!

Skivan finns tillgänglig i Systembolagets samtliga butiker från och med idag, och ingår utan kostnad vid alla köp över 1 000 kronor. I butiken erbjuds ett val mellan en CD och ett USB-minne med dryckesvisorna i mp3-format. Vid beställning av drycker för hemleverans på systembolaget.se ingår gratis nedladdning av skivan oavsett köpets storlek.

Annonser
Det här inlägget postades i Alkoholpolitik. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Systembolaget lättar upp med snapsvise-CD!

  1. Bisty skriver:

    Jag har hört att det ska finnas en begränsad utgåva som dessutom innehåller videoklipp från styrelsens vistelser på Domaine Rabiega under åren.

  2. Ulrik skriver:

    Synd att de är ett enda långt plågsamt aprilskämt resten av året. Också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s