Georges Descombes 2012:or – seriös Beaujolais från Caviste

Det är dags för en ny lansering från den utmärkta nätvinhandlaren Caviste i form av 2012:orna från Georges Descombes under beteckningen CAV0029. Vinerna kommer från Beaujolais och druvsorten är alltså Gamay. 2011:orna från Descombes dök upp i maj förra året under beteckningen CAV0016, och jag skrev om dem då. I det inlägget står det lite mer om Beaujolais, så vill man läsa det får man klicka sig dit.

Innehållet i CAV0029 är rätt likt det i förra årets låda CAV0016: ett vin från var och en av Beaujolais-appellationerna Brouilly, Morgon och Régnie, varav ett från unga stockar (utan ek) och två från äldre stockar (med ek). Skillnaden är att det i år är Brouillyn som kommer från unga stockar, medan Morgonen kommer från äldre stockar. Förra året var det tvärtom.

Priset för lådan, som innehåller två flaskor av varje vin, d.v.s. sex flaskor totalt, är 990 kr. Beaujolais är som bekant billigt.

Descombes 20140507

Brouilly-flaskan till vänster har den etikettdesign som gäller för  alla Descombes-viner på unga stockar. De två övriga – Régnie och Morgon – har den etikettdesign som gäller för viner på gamla stockar, Villes Vignes.

De tre vinerna provades i ordning efter stigande lagringsduglighet. De provade vinerna hade stått öppna sedan morgonen, de två Vieilles Vignes hade dekanterats i tre timmar och hällts tillbaka på flaskan.

Brouilly 2012
Taxerad till 135 kr/st av lådans pris.

Doft av körsbär, lätt lakritston, lite blommig, mycket lätt örtig. Rätt bra fruktton i doften. Smak med körsbär, lite blåbär, bra och tydlig syra; en kombination av frisk och stram, närmast lite tuff framtoning på grund av syran. Känns relativt ung, 87 p?

Det här är det vin i lådan som är minst avsett för lagring. Jag tror dock att det är en bra idé att köra det via karaff om man serverar det i år.

Régnie Vieilles Vignes 2012
Taxerad till 175 kr/st av lådans pris.

Doft av körsbär, mycket lätt lakritston, relativt blommig. Smak av körsbär, bra koncentration, mineral, en del tannin, tydlig syra. Rätt tydlig syra, relativt stram, känns rätt ung och kan nog utvecklas. 88(+) p?

Ge gärna det här vinet några år i källaren. Tycker man om strama viner kan man säkert servera den i år, men ge den då någon timme i karaff först. Bör drickas före Morgon.

Morgon Vieilles Vignes 2012
Taxerad till 185 kr/st av lådans pris.

Doft av körsbär, en del lakritston, lite kryddig, mycket lätt örtig, antydan till fat. Smak av körsbär, bra koncentration, tydlig syra, kryddton, en del tannin, och tanninrik eftersmak. Känns ung, kan utvecklas, lite svårbedömd i nuläget så jag sätter det försiktiga omdömet ”87+ p?”.

Bör helt klart lagras, och bör ges längre lagring än Régnie-vinet. Både 2011 och 2010 (också syrarik årgång) verkade unga, så jag gissar att 3-5 år kan vara en lämplig period att lagra det är vinet. Glöms en flaska bort till 10-årsdagen 2022 är det nog heller inget problem.

I sammanfattning har de här 2012:orna har fina fruktaromer i doften, i några fall med en lätt antydan till örtiga toner, men har tydligare syra än 2011:orna. De är därför i något svalare och stramare stil än 2011:orna som var lite mer ”saftiga”. Jag skulle därför betrakta dem som lite mer lagringskandidater än 2011:orna. Årgången 2012 gav en liten skörd, neråt hälften av det normala i fallet Descombes.

Efter en diskussion med Martin konstaterade jag att 2012 tydligen är en årgång där man inte kan generalisera över hela Frankrike avseende stil och kvalitet på det sätt som man mer eller mindre kunde göra i årgångarna 2009, 2010 och 2011. (Det tydligaste tecknet är kanske att Bordeaux och Bourgogne inte riktigt går i takt i årgången; Bourgogne anses bättre.) Beaujolais verkar ha en svalare stil än hjärtlandet av Bourgogne, längre norrut, där 2012:orna har rätt bra mognad. Liten skörd i årgång 2012 verkar de två områdena dock ha gemensamt.

Ska man säga något om Descombes stil, så är det att vinerna är klart ”seriösa”. Nu är många Beaujolais cru (alltså de med bynamn utsatt, t.ex. Morgon) idag klart seriösa vad gäller fruktkoncentration, aromer och mer eller mindre ”burgundisk” karaktär, och befriade från Beaujolais Noveau-lika aromer av skumbananer. Dock är det många av de producenter som blivit poppis under de senaste åren som gör viner i en stil där det oftast passar bra att dricka senaste årgången. Georges Descombes viner är lite mer i en stil som passar för lagring än dessa, i alla fall gäller det Vieilles Vignes-vinerna.

Några 2011:or och 2010:or från Descombes

Som referens fick vi prova några viner från 2011 och 2010, varav två ingick i förra årets låda. Inget av dessa viner ingår alltså i den låda som säljs nu.

Morgon 2011 (den enklare, ej Vieilles Vignes)

Doft av blåbär, mogna körsbär, mörk bärton, rökig ton, något örtig. Saftig smak med körsbär, lite blåbär, bra syra, en del mineral. Frisk stil med viss struktur, kan absolut drickas nu, men lär även tåla att lagra i flera år till. 88 p. (Ser att jag förra året gav vinet 87 p och uppfattade frukttonerna som lite mer röda och mindre mörka än nu.)

Morgon Vieilles Vignes 2011

Doften är rökig med lite animaliska toner, körsbär och lakrits. Här finns också toner som ger vinet ett klart burgundiskt intryck med ”Pinot-känsla” och komplexitet. Saftig smak med körsbär, en del tannin, tydlig mineralton och bra syra. Relativt ung, kan utvecklas mer, 89(+) p.

Här var det tydlig skillnad mellan vinet på unga stockar och det på äldre stockar+fat från samma appellation (Morgon) och samma årgång. Här slog verkligen Pinot-likheten till, och det skadar ju aldrig – tycker jag i alla fall. Om samma sak händer med 2012:an med lagring finns det en ”uppsida” för poängen.

Régnie Vieilles Vignes 2011

Doft med körsbär, lite animaliska toner, lätt blommig, lite lakrits, lätt rökig. En viss likhet med Morgon VV 2011, för även här fanns burgundiska vibbar. Saftig smak med mineral, körsbär, bra syra, aningen tannin, och tydlig mineralton i eftersmaken. Relativt ung, 89(+) p. (Ser att jag förra året också lade märke till tydliga mineraltoner och gav vinet 89 (+) p.)

Framstår som lite mindre lagringskrävande än Morgon VV, precis som är fallet med 2012:orna.

Morgon Vieilles Vignes 2010

Doft med körsbär och röda bär, lite köttsaft och andra animaliska toner, mineral, lite utvecklad karaktär. Smak med körsbär, röda bär, tydlig syra, mineral och en del tannin. Fortfarande relativt ung, 88(+) p.

Framstår som stramare och mindre saftig än 2011:orna. Även om det finns tydliga utvecklade toner i doften skulle jag säga att 2010 bör lagras längre än 2011.

Descombes baksida 20140507

”Vår Cuvée Vieilles Vignes (cuvée gamla stockar) görs på de bästa druvorna som försiktigt skördas för hand. Efter lagring på ekfat sker buteljering utan filtrering eller klarning. Lagras svalare än 14°C.”

Några avslutande ord om Descombes flaskor och etiketter. Etiketterna med delvis röd text och lite ”skrivstilsutseende” på texten sitter på de viner som framställs av unga stockar, och är stilmässigt ståltanksviner utan ekfat. Etiketterna som är svartvita och med ”normala tryckbokstäver” sitter på de viner som framställs av gamla stockar, vieilles vignes, och här används ekfat. Detta faktum får man bekräftat på en baksidesetikett om man vänder på flaskan. Denna baksidesetiketten finns alltså inte på vinerna från unga stockar. I förra årets låda fanns med ett vin med oval etikett (Brouilly), vilket också betyder gamla stockar. Däremot spelar det ingen roll om flaskorna har normal folie eller vaxkapsel. Descombes förser tydligen vieilles vignes-flaskorna med vax ibland, och ibland inte, utan att det beror på hur bra vinet i flaskan är.

Detta inlägg publicerades i 2012, Beaujolais, Gamay, Nätvinhandel. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Georges Descombes 2012:or – seriös Beaujolais från Caviste

  1. Pingback: 2012s from Georges Descombes – serious Beaujolais | Tomas's wine blog

  2. Pingback: Georges Descombes med Caviste, Beaujolais 2013/2014 | Vintomas blogg

  3. Pingback: Beaujolais 2014 från Georges Descombes med Caviste | Vintomas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s