Ny omgång champagne från Pehu-Simonet med Caviste

Den franskt inriktade nätvinhandlaren Caviste släppte på torsdagen en låda från Champagne Pehu-Simonet under numret CAV0030. Skrivjobb med ett annat inlägg gjorde att jag denna gång tyvärr inte hann lägga upp upp mina intryck före Cavistes släpp. I skrivande stund är lådan trots allt inte slutsåld.

Det är andra året i rad som Martin gör ett släpp från Pehu-Simonet, och det är samma cuvéer som ingår i årets låda som i förra årets (CAV0017). Jag provade även förra årets släpp. Pehu-Simonet finns i Verzenay, som är en Pinot Noir-dominerad grand cru-by i Montagne de Reims-delen av Champagne. En del av vingårdarna finns i grannbyarna, och även vingårdar i Verzy, Sillery och Mailly används för champagnerna i lådan.

Priset för lådan är 1790 kr.

Pehu-Simonet 20140521

Selection Brut Grand Cru NV
70% Pinot Noir, 30% Chardonnay, basår 2011. På flaska april 2012 och degorgerad januari 2014. Taxerad med 265 kr/st av lådans pris.

Doft av mogna äpplen, framför allt röda äpplen, bröd och lite blommiga toner. Smaken har bra fruktighet och koncentration, med tydliga äppliga toner, bra syra med en del mineral. Tillgänglig nu, fruktig men ändå rätt stram stil, 88 p.

Flaskan ovan hade varit öppen ca 3 h. En helt nyöppnad flaska framstod som lite stramare med mer mineraltoner och mindre fruktbetonad. Detta indikerar att champagnen fortfarande är rätt ung. Öppna lite i förväg om du dricker i närtid, eller låt den vila något kvartal.

Sniffade också på förra årets release av samma champagne (bas 2010) som hade lite mer utvecklade och brödiga toner. Så ett år får en hel del att hända med den här champagnen.

Brut Rosé Grand Cru NV
80% Pinot Noir varav 10% rött vin, 20% Chardonnay, basår 2010. På flaska april 2011 och degorgerad mars 2014. Taxerad med 295 kr/st av lådans pris.

Doft med rött och grönt äpple, smultron, lätt brödig, aningen örtighet kan anas. Smak med rött äpple, ett intryck av ett färskt bett i ett syrligt äpple, tydlig mineralton, bra syra och en eftersmak med mineral. 87-88 p.

Här tycker jag årgångskaraktären för 2010 märktes när den stod bredvid den 2011-baserade vita skumpan. Det innebär högre syra och lite mindre fruktkoncentration. Det skadar nog inte att ge rosén i denna låda några kvartal eller ett år i källaren.

Jag provade också förra årets release av rosén. Intressant nog så rör det sig om exakt samma batch som föra året – basår 2010 och på flaska sedan april 2011 – men degorgerad ett drygt år senare, d.v.s. har legat längre på korken: Doften är lite mer rökig med tydligare smultronton. Smak av smultron, rött äpple, bra syra, lätt örtig ton. 88 p.

Blanc de Noirs Brut Grand Cru NV
100% Pinot Noir från gamla stockar, basår 2010. På flaska april 2011 och degorgerad mars 2014. Taxerad med 335 kr/st av lådans pris.

Doft av mogna äpplen, både röda och gula äpplen och en diskret blommig ton. Smak av äpple, bra koncentration, rejäl mineralton och bra syra. Relativt ung, blev lite blommigare i glaset så lär må bra av lagring. 88-89 p.

I nuläget mindre fruktig än den vanliga Brut (som var 2011-baserad), men inte lika stram som rosén.

I grunden är intrycket av Pehu-Simonets champagner det samma som förra året, de är välgjorda i en rätt fruktig stil och har bra koncentration. Kanske att jag uppfattar dem som lite stramare än förra årets låda och att de skulle må bra av åtminstone några månader i källaren (eller kanske ett år), men det är väl för att två har 2010-bas och är mycket nydegorgerade. Så för att vara tydlig: i Cavistes sortiment är det Savarts champagner som är tydligt strama och lagringskrävande, medan Pehu-Simonet gör mer fruktiga och tillgängliga skumpor, som skulle kunna kallas bra men okomplicerade. Stilarna kompletterar varandra utmärkt.

Detta inlägg publicerades i Champagne, Nätvinhandel, Pinot Noir. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Ny omgång champagne från Pehu-Simonet med Caviste

  1. Pingback: More Pehu-Simonet Champagne | Tomas's wine blog

  2. Pingback: Byprofil: Verzenay, en grand cru-by i Grande Montage de Reims | Vintomas blogg

  3. Pingback: Champagne från Pehu-Simonet med Caviste | Vintomas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s