Byprofil för Bisseuil i Grande Vallée de la Marne, Champagne

Diagram Bisseuil 201503Nyckelfakta

Ligger i delregion/område: Vallée de la Marne / Grande Vallée de la Marne
Vingårdar och druvsorter: 125,6 ha, varav 63% Chardonnay, 30% Pinot Noir och 7% Pinot Meunier.
Klassificering: Premier cru (95%)
Känt för: Chardonnay och Pinot Noir från milda sydsluttningar.
Övrigt: från 2016 en del av kommunen Aÿ-Champagne.

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, och ljusgult betecknar annan öppen terräng.


Google-kartvy med byarna i Grande Vallée de la Marne markerade. Grand cru-byn i grönt och premier cru-byarna i gult.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen.

Grannbyar

Åt väster: Mareuil-sur-Aÿ (premier cru)
Åt nordväst: Avenay-Val-d’Or (premier cru)
Åt norr: Fontaine-sur-Aÿ (räknas till Grande Montagne de Reims)
Åt nordnordost: Tauxières-Mutry (premier cru, räknas till Grande Montagne de Reims)
Åt öster: Tours-sur-Marne (grand cru, räknas till Grande Montagne de Reims)

Marnekanalen i Bisseuil. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto H.P.Burger, 2008).

Orten

Bisseuil ligger nedanför Montagne de Reims-sluttningen, vid Marnefloden och Marnekanalen (canal latéral à la Marne) mellan Mareuil-sur-Aÿ och Tours-sur-Marne.

Den tidigare kommunen Bisseuil omfattade 1003 ha och hade 645 invånare (läge 2013) som kallas Bissotiers respektive Bissotières.

Aÿ-Champagne

Sedan 1 januari 2016 är Bisseuil en så kallad commune déléguée inom den sammanslagna kommunen Aÿ-Champagne, som är av typen commune nouvelle. Detta är en relativt ny typ av kommunsammanslagning som behåller vissa funktioner inom de olika communes déléguées snarare än att de helt uppgår i den nya kommunen. Det var Aÿ, Mareuil-sur-Aÿ och Bisseuil som gick ihop för att bilda den nya kommunen som har en yta på 3194 ha och 5841 invånare (läge 2013 i de tidigare kommunerna). Stadshuset för den nya kommunen ligger i Aÿ.

Norra delen av Bisseuil, där det finns vingårdar. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto October Ends, 2013).

Vingårdar

Vingårdarna i Bisseuil utgörs huvudsakligen av sydsluttningar, dock inte alltför branta sådana, med en hög andel Chardonnay. Det är den enda by i Grande Vallée de la Marne som har mer Chardonnay än Pinot Noir i vingårdarna. Det är för mig oklart vad som förklarar denna skillnad, om det är de något mildare sluttningarna eller en skillnad i jordmån, eller om det helt enkelt bara är en lokal tradition. Vingårdarna finns i norra delen, upp mot sluttningarna.

Aktuell vingårdsareal den tidigare kommunen Bisseuil (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 125,6 ha. Fördelningen på druvsorter är 79,0 ha Chardonnay (62,9%), 37,3 ha Pinot Noir (29,7%), 9,1 ha Pinot Meunier (7,3%) och 0,2 ha övrigt (0,2%). 1997 var vingårdsarealen 125 ha. Det finns 35 vingårdsägare (exploitants) i Bisseuil.

Champagnehus som äger vingårdar i byn inkluderar Bollinger.

Vingårdslägen

 • Barmont, ett milt sydvästsluttande läge i nordvästra delen av Bisseuil, rätt nära gränsen till Avenay-Val-d’Or. William Saintot i Avenay-Val-d’Or gör en champagne vid namn Cuvée Séduction från detta vingårdsläge på 100% Chardonnay planterad 1963.
 • Dessulchêne, ett milt sydsluttande läge i nordnordvästra delen av Bisseuil. Gonet-Medeville har ett innehav i läget.
 • Pirouette, ett milt sydsluttande läge i nordnordvästra delen av Bisseuil, mycket nära gränsen till Avenay-Val-d’Or. Gonet-Medeville har ett innehav i läget.
 • Les Rocheforts, ett flackt läge i västnordvästra delen av Bisseuil, som i ena hörnet gränsar till Mareuil-sur-Aÿ och ligger nära gränsen till Avenay-Val-d’Or. Étienne Calsac i Avize producerar en vingårdsbetecknad champagne från detta vingårdsläge på 100% Chardonnay.
 • La Tortelue, ett milt sydsluttande läge i nordnordvästra delen av Bisseuil. William Saintot i Avenay-Val-d’Or har Pinot Noir i detta läge.

Denna branta klippa vid väg D1 och Marnekanalen väster om Bisseuil, i riktning mot Mareuil-sur-Aÿ, är en av de tydligaste illustrationerna av det tjocka lager av krita som finns under flertalet av de bästa vingårdarna i Champagne. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto October Ends, 2010).

Champagneproducenter

Champagnehus/négociants

Med producentstatus NM = négociant-manipulant kan inköpta druvor ingå i champagnerna. NM-producenterna kan vara allt från småproducenter som köper in lite extra druvor till stora champagnehus som köper in allt.

 • Albert De Milly (NM), har 15 ha (eller 13 ha?) vingårdar med 50% Pinot Noir, 30% Pinot Meunier och 20% Chardonnay.

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn.

 • Bauchet Père & Fils (RM), har 34 ha vingårdar, varav 9 ha i de två premier cru-vingårdarna Bisseuil och Grauves med huvudsakligen Chardonnay och 25 ha i fem Côte des Bar-vingårdar (Bar-sur-Seine, Bragelogne-Beauvoir, Saulcy, Vitry-le-Croisé och Bligny) med huvudsakligen Pinot Noir. De två årgångschampagnerna kommer från Bisseuil och Grauves: den vanliga består av 75% Pinot Noir och 25% Chardonnay (avser årgång 2009) och Saint-Nicaise är en blanc de blancs med 100% Chardonnay. Företagsnamnet är Clos Babot (men tycks inte vara taget efter något vingårdsläge). Har också använt sig av namen/varumärkena:
  • Gérard Bauchet
  • Roland Bauchet
  • Chatelin Père & Fils
 • Calixte Bonanfant (RC)
 • Philippe Chochina (RM), vars sortiment inkluderar en årgångschampagne.
 • Gonet-Médeville (RM), har 12 ha vingårdar in åtta byar: Le Mesnil-sur-Oger, Oger, Ambonnay, Mareuil-sur-Aÿ, Bisseuil, Billy-le-Grand, Trépail och Vaudemange. Samma familj äger bl.a. Château Gilette i Sauternes, och utökade till Champagne år 2000. Cuvée Théophile är en årgångschampagne som består av 60% Chardonnay och 40% Pinot Noir från Le Mesnil-sur-Mesnil och Ambonnay (avser årgång 2000). Ambonnay La Grand Ruelle är en vingårdsbetecknad årgångschampagne på 100% Pinot Noir, som är ekfatsvinifierad.
 • Dominique Hémard (RC)
 • Frédéric Hemard
 • Juget-Brinet (RM), har vingårdar i Aÿ, Bisseuil och Épernay. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne som består av 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir. Producenten fanns tidigare i Aÿ.
 • Pierre Nicolas, vars sortiment inkluderar en årgångschampagne.

Anm: det är inte säker att listan är fullständig.

Kyrkan i Bisseuil, Église Saint-Hélain. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto October Ends, 2012).

Länkar

© Tomas Eriksson 2014-2016, senaste uppdatering 2016-07-25

Annonser
Det här inlägget postades i Champagnebyar. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil för Bisseuil i Grande Vallée de la Marne, Champagne

 1. Ping: Champagne village profile: Bisseuil in Grande Vallée de la Marne | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s