Byprofil för Champillon i Grande Vallée de la Marne, Champagne

Diagram Champillon 201503Nyckelfakta

Ligger i delregion/område: Vallée de la Marne / Grande Vallée de la Marne
Vingårdar och druvsorter: 72,5 ha, varav 49% Pinot Noir, 32% Pinot Meunier och 18% Chardonnay.
Klassificering: Premier cru (93%)
Känt för: Sydsluttningar med blandad Pinot-plantering.

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng och grönt är skog.


Google-kartvy med byarna i Grande Vallée de la Marne markerade. Grand cru-byn i grönt och premier cru-byarna i gult.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen.

Grannbyar

Åt väster: Hautvillers (premier cru)
Åt söder: Dizy (premier cru)
Åt sydöst: Aÿ (grand cru)

Champillon med omkringliggande vingårdar. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto av October Ends, 2012).

Orten

Champillon ligger ovanför Dizy i sluttningen på sydsidan av Montagne de Reims, och räknas till Grande Vallée de la Marne, eftersom Marnefloden ligger nära. Ovanför Champillon, högre upp i sluttningen, slutar vingårdarna och skogen tar över. Kommunen ovanför och norr om Champillon, Saint-Imoges, har därför inga vingårdar.

Kommunen Champillon omfattar 146 ha och har 512 invånare (läge 2013) som kallas Champillonnais respektive Champillonaises.

Lyxhotellet och restaurangen Royal Champagne ligger i övre delen av Champillon, där utsikten är utmärkt. Det stängde dock i november 2014 för omfattande nybyggnad och öppnar igen i juli 2017.

Vingårdar

Kalvariet (ett ”utomhuskrucifix”) i Champillon med vingårdar bakom. I bakgrunden till höger syns Hautvillers. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto av October Ends, 2012).

Vingårdarna i Champillon ligger runtomkring byn och utgörs huvudsakligen av sydväst- till sydostsluttningar, men också med ett mindre inslag av andra riktningar. Pinot Noir är den vanligaste druvsorten, men andelen Pinot Meunier är betydande.

Aktuell vingårdsareal i kommunen Champillon (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 72,5 ha. Fördelningen är 35,6 ha Pinot Noir (49,1%), 23,4 ha Pinot Meunier (32,3%), 13,4 ha Chardonnay (18,5%) och 0,1 ha övrigt (0,1%). 1997 var vingårdsarealen 70 ha. Det finns 74 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Champagnehus som äger vingårdar i byn inkluderar Moët & Chandon och Roederer.

Vingårdslägen

Vingårdslägen i Champillon inkluderar bland annat dessa:

 • Le Clos Saint-Thierry, ett västsluttande läge omedelbart sydväst om byn. Ingen vingårdsmur.

Champagneproducenter

Champagnehus/négociants

Med producentstatus NM = négociant-manipulant kan inköpta druvor ingå i champagnerna. NM-producenterna kan vara allt från småproducenter som köper in lite extra druvor till stora champagnehus som köper in allt.

 • Autréau (NM), även Autréau de Champillon, ett champagnehus som har ca 35 ha vingårdar i Champillon, Aÿ, Chouilly, Dizy, Hautvillers. När de hade 30 ha var fördelningen 5 ha Chardonnay (Chouilly), 11 ha Pinot Noir (Aÿ och premier cru-byar) och 14 ha Pinot Meunier. Sortimentet inkluderar tre årgångschampagner som alla består av Pinot Noir från Aÿ och Chardonnay från Chouilly: Réserve, som är den vanliga årgångschampagnen (det finns också en årgångslös Réserve), prestigecuvéen Les Perles de la Dhuy, som kommer från vingårdslägena Les Bonnottes i Aÿ och Les Mont-Aigus i Chouilly, och Cuvée 1670, som är Pinot Noir-dominerad och säljs mest högst ålder av de tre. Företagsnamnet är Les Vignobles Champenois. Säljer också champagner under varumärkena:
  • Autréau-Roualet
  • Chavant
  • Chouette de Champillon
  • Faubert
  • Marie des Vignes
  • Roualet-Desbordes
  • Veuve Ricotteau
 • Gisèle Devavry (NM), hör ihop med Devavry, se nedan. Finns även (äldre?) flaskor med MA = marque d’acheteur.
 • Roualet (NM), som använder tre olika varumärken:
  • Roualet Père & Fils, där sortimentet inkluderar en årgångs-blanc de blancs.
  • Fabrice Roualet (NM), märket skapat 2000, men champagnerna är tydligen identiska med de under etiketten Roualet Père & Fils.
  • Roualet-Crochet (NM), där sortimentet inkluderar en årgångs-blanc de blancs och en årgångs-blanc de noirs som består av Pinot Noir. Säljer även betydligt äldre årgångar som är ekfatslagrade.

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn.

 • Andrieux-Lefort (RC)
 • Pascal Autréau (RC), har vingårdar i Dizy och Champillon.
 • Michel Bahuchet (RM), vars sortiment inkluderar en årgångschampagne.
 • Boucher (RM), har 9 ha vingårdar i två byar och en årsproduktion av 85 000 flaskor.
 • Devavry (RM), även Bertrand Devavry, har 12 ha vingårdar och en årsproduktion av 80 000 flaskor. Det breda sortimentet inkluderar tre årgångschampagner: den vanliga årgångschampagnen som består av 70% Chardonnay, 20% Pinot Meunier och 10% Pinot Noir (avser årgång 2010), en Blanc de Blancs som är 100% Chardonnay och Pur Sang som också är en blanc de blancs på 100% Chardonnay. Achille och Sienna är ekfatsvinifierade cuvéer, som båda är Chardonnay-dominerade. En del äldre årgångar finns tillgängliga under beteckningen Trésors de Cave. Säljer även champagner under namnet:
  • Cuvée Carbon (Facebook-sida) som lanserades 2011 och har en egen påkostad webbplats. Den svarta flaskan är klädd med kolfiberväv, i linje med namnet. Sortimentet består av tre årgångschampagner: den vanliga består av 80% Chardonnay från Avize, Chouilly och Oger, och 20% Pinot Noir från Aÿ, och därutöver finns en rosé och en blanc de blancs. Prissättningen är ambitiös och det finns även flaskor i stora format.
 • Gelin-Fauvet & Fils (RC, Facebook-sida)
 • Jean-Jacques Josseaux (RM)
 • Josseaux-Bernard
 • R&H Lamotte (RM, Facebook-sida), har vingårdar i Champillon, Dizy och Aÿ. Premier Cru-årgångschampagnen består av 50-60% Pinot Noir, 20-30% Chardonnay och 20-30% Pinot Meunier. Grand Cru är 100% Pinot Noir från Aÿ som är ekfatsvinifierad.
 • Denis Sainzelle (RC)
 • Patrick Visneux (RM)

Anm: det är inte säkert att listan är fullständig.

Kooperativ

När flaskor säljs direkt av  kooperativet står producentkoden angiven som CM = coopérative de manipulation, medan den anges som RC när en kooperativmedlem säljer under eget namn.

 • Coopérative Vinicole (à Champillon) – tycks inte ha någon webbplats, men har ett eget varumärke som heter Le Cellier Aquarelle.

Champillon med omkringliggande vingårdar. Fotot är taget från västsidan, nära väg D951. Staden i fjärran är Épernay; även Dizy syns men kan ej urskiljas från Épernay. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto av Szeder László, 2007).

Videoklipp

Det här collaget av bilder, framställt av en av byns yngre invånare, ger en bra bild av Champillon och de närmaste omgivningarna även om det inte uteslutande fokuserar på vingårdar.

Länkar

© Tomas Eriksson 2014-2016, senaste uppdatering 2016-08-07

Annonser
Det här inlägget postades i Champagnebyar. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil för Champillon i Grande Vallée de la Marne, Champagne

 1. Ping: Champagne village profile: Champillon in the Grande Vallée de la Marne | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s