Byprofil: Cumières i Grande Vallée de la Marne, Champagne

Diagram Cumières 201503Nyckelfakta

Ligger i delregion / område: Vallée de la Marne: Grande Vallée de la Marne
Vingårdar och druvsorter: 171,6 ha, varav 54% Pinot Noir, 24% Pinot Meunier och 19% Chardonnay.
Klassificering:
 Premier cru (93%)
Känt för: Pinot Noir och Pinot Meunier från sydsluttningar, en av de byar som också producerar rödviner.

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng, orange är bebyggelse och grönt är skog.


Google-kartvy med byarna i Grande Vallée de la Marne markerade. Grand cru-byn i grönt och premier cru-byarna i gult.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen.

Grannbyar

Åt väster: Damery, som räknas till Vallée de la Marne Rive Droite
Åt öster/nordost: Hautvillers (premier cru)
Åt söder: Mardeuil, som räknas till Vallée de la Marne Rive Gauche

Vy över Cumières. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Zubro, 2005).

Orten

Stadshuset (mairie) i Cumières. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto G.Garitan, 2013).

Cumières ligger vid Marnefloden, och är den västra utposten av området Grande Vallée de la Marne, den bredare delen av Marnedalen. En kommun längre västerut, i Damery, upphör såväl premier cru-klassningen som epitetet ”Grande” och vi är helt enkelt på högra stranden av Vallée de la Marne.

Kommunen Cumières omfattar 299 ha och har 786 invånare (läge 2013) som kallas Cumariots respektive Cumariotes.

Cumières är hemmahamn för en båt som bedriver sightseeing-kryssningar på Marne. (Strax uppströms från Cumières, d.v.s. österut, flyter Marne och Marnekanalen ihop.)

Vingårdar

Vingårdarna i Cumières utgörs av dominerande sydsluttningar med Pinot Noir som vanligaste druvsort, men också med hygglig andel Pinot Meunier och Chardonnay. Byn är klassificerad premier cru.

Aktuell vingårdsareal i Cumières (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 171,6 ha. Fördelningen på druvsorter är 92 ha Pinot Noir (53,6%), 47,1 ha Pinot Meunier (27,4%) och 32,5 ha Chardonnay (18,8%). 1997 var vingårdsarealen 167 ha. Det finns idag 186 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Hus som använder sig av vingårdar i byn inkluderar Moët & Chandon och Joseph Perrier.

Cumières Rouge

Cumières är en av en handfull byar med en stark tradition av att producera bra rödviner, kallade Cumières Rouge, men appellationen (när vinerna buteljeras och säljs som de är) är Coteaux Champenois, som för alla rödviner från Champagne. Alla dessa rödvinsbyar är belägna i sydsluttningar i Grand Vallée de la Marne och södra delen av Grande Montagne de Reims. Förvånansvärt många odlare i Côte des Blancs får rödvinet till sina rosécuvéer från just Cumières, så byn verkar ha ovanligt bytesvilliga Pinot-odlare.

Vingårdslägen och vingårdsbetecknade champagner

Det produceras ovanligt många vingårdsbetecknade champagner från vingårdar i Cumières, i nuläget (2014) det största antalet jag hittat från någon by.

 • Bois des Jots. Vadin-Plateau gör en ekfatslagrad Pinot Noir härifrån under cuvéenamnet Y.
 • Chêne la Butte. Vadin-Plateau gör en Chardonnay härifrån under cuvéenamnet Aurélie.
 • Les Chênes, en sydsluttande vingård. Georges Laval gör en vingårdsbetecknad Chardonnay från vingården.
 • Les Chèvres Pierreuses, en vingård med viss andel kalksten och tidig mognad. Leclerc Briant i Épernay ägde tidigare 2,8 ha ha i läget. De släpper fortfarande vingårdsbetecknade champagner från den i sin Les Authentiques-serie: årgång 2008 består av 40% Pinot Noir, 40% Chardonnay och 20% Pinot Meunier. Första årgång var 1992. Vingården köptes av Roederer 2012, i likhet med Leclerc Briants övriga vingårdsinnehav.
 • Le Clos des Champions. Leclerc Briant gjorde tidigare en vingårdsbetecknad champagne från denna vingård i sin Les Authentiques-serie. Första årgång var 1992, den försvann ur sortimentet någon gång före 2010.
 • Les Crayères, som namnet antyder en vingård med hög andel kalksten. Leclerc Briant i Épernay ägde tidigare 1,07 ha i läget, och släpper fortfarande vingårdsbetecknade champagner från den i sin Les Authentiques-serie: årgång 2009 består av 40% Pinot Noir, 40% Pinot Meunier och 20% Chardonnay. Första årgång var 1992. Köptes av Roederer 2012, i likhet med Leclerc Briants övriga vingårdsinnehav.
 • Les Hauts Chèvres. George Laval gör en vingårdsbetecknad Pinot Noir från vingården, men har även Pinot Meunier i vingården.
 • Terre d’Antan. Philippe Martin gör en vingårdsbetecknad Pinot Noir härifrån.

Övriga vingårdslägen i Cumières inkluderar Les Barilliers, Les Pêchers och Les Chênes la Butte.

Champagneproducenter

Stora champagnehus, medlemmar av Union des Maisons de Champagne

Med producentstatus NM = négociant-manipulant kan inköpta druvor ingå i champagnerna. NM-producenterna kan vara allt från småproducenter som köper in lite extra druvor till stora champagnehus som köper in allt.

 • Joseph Perrier (NM) är ett medelstort champagnehus grundat 1825 med säte och källare i Chalons-en-Champagne. De har dock även en anläggning och ett 1800-talsresidens med en imponerande park i Cumières. De egna vingårdarna utgörs av 21 ha på högra stranden av Vallée de la Marne, och hjärtat i det egna innehavet är de 9 ha som finns Cumières-trakten, inklusive Damery och Hautvillers. Cumières-egendomen köptes i början av 1800-talet av Alphonse Pithois-Bertin, far till Paul Pithois som köpte huset Joseph Perrier 1888, och egendomen hör alltså ihop med huset sedan dess. Cumières Rouge används för övrigt i blenden till alla husets roséchampagner.
  Länk till UMC:s sida om parken.

I förgrunden vingårdar i gränslandet mellan Cumières (de i mitten och till höger) och Hautvillers (de till vänster), med en skylt (på Hautvillers-sidan) som säger ”Vignobles Joseph Perrier”. I bakgrunden syns Marnefloden. Fjärran till vänster syns Épernay, och den lite närmare bebyggelsen till höger i bakgrunden är Mardeuil. Bilden är länkad från Wikimedia Commons (foto Rob & Lisa Meehan 2007, ursprungligen uppladdad till Flickr)

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn.

 • Pierre Bertrand (RM)
 • Blosseville-Marniquet (RM)
 • Bonnenfant & Fils (RM)
 • Jacques Delabaye
 • Alfred Denois
 • Florence Duchêne (RM?), har även en blogg och en Facebook-sida, och är medlem av Vignerons Indépendants. Har 4 ha vingårdar i Aÿ, Hautvillers, Cumières, Damery, Oeuilly, Vauciennes och Châtillon-sur-Marne med 51% Pinot Noir, 34% Pinot Meunier och 15% Chardonnay. Florence har en filippinsk mor och har gett sina cuvéer filippinska namn.
 • François Duchêne (RM), har 4 ha vingårdar i Cumières, Damery, Mardeuil, Leuvrigny och Faverolles-et-Coëmy med 40% Pinot Noir, 30% Chardonnay och 30% Pinot Meunier.
 • Daniel Etienne (RM), medlem av Vignerons Indépendants, har drygt 7 ha vingårdar.
 • Geoffroy (RM), kallas även René Geoffroy, låg tidigare i Cumières (där de har 11 ha vingårdar), men ligger nu i Aÿ.
 • François Laval
 • Georges Laval (RM), en av den moderna generationens ekologiska odlare, som varit ekologisk sedan 1971. Sköts idag av Vincent Laval. Gör bland annat två vingårdsviner från Cumières: Les Chênes (en Chardonnay) och Les Hauts Chèvres (en Pinot Noir). Alla viner vinifieras i ekfat. Har bara 2,5 ha vingårdar och en årsproduktion om ca 10 000-15 000 flaskor p.g.a. låga skördeuttag. 1 ha arrenderad mark tillkommer efter 2014, när ett kooperativs kontrakt på druvorna löper ut. Med en så liten produktion och ett känt namn i vissa kretsar så har priserna blivit höga.
 • Laval-Louis (RM), medlem av Vignerons Indépendants, har 4,4 ha vingårdar i Cumières, Damery och Hautvillers, producerar 15 000-20 000 flaskor per år under eget namn.
 • Vve Maitre-Geoffroy (RM), medlem av Vignerons Indépendants, har vingårdar i Cumières och Hautvillers.
 • Marizy Père et Fils (RC)
 • Philippe Martin (RM), medlem av Vignerons Indépendants. Har 10 ha vingårdar och producerar 80 000 flaskor per år.
 • Michel Mignon (RM?), har ca 4,5 ha vingårdar i Cumières, Hautvillers, Damery, Mardeuil, Épernay och Chouilly.
 • Gaston Poittevin (RM)
 • Sanchez-Le Guédard (RM), Special Club-producent och medlem av Vignerons Indépendants. Har 5 ha vingårdar i Damery, Cumières och Oger, med 60% Pinot Noir, 20% Chardonnay och 20% Pinot Meunier.
 • Alain Suisse (RM), medlem av Vignerons Indépendants
 • José Tranchant-Mangeot (RM), medlem av Vignerons Indépendants
 • Vadin-Plateau (RM), medlem av Vignerons Indépendants, har 7 ha fördelat på sju byar: Aÿ, Pourcy, Hautvillers, Cumières, Damery, Venteuil och Château-Thierry, bestående av 44% Pinot Meunier, 39% Pinot Noir och 17 % Chardonnay.

Anm: listan är förmodligen inte fullständig.

Kooperativ

När flaskor säljs direkt av  kooperativet står producentkoden angiven som CM = coopérative de manipulation, medan den anges som RC när en kooperativmedlem säljer under eget namn.

 • Coopérative Vinicole Louis Dupont – grundat 1937 och igår i Union Champagne. De 171 medlemmarna har 70 ha vingårdar. Detta kooperativ var 1966 med och grundade Union Champagne (som har sitt säte i Avize och är mer kända under varumärket för deras bästa champagner, De Saint Gall) tillsammans med tre andra kooperativ i Le Mesnil-sur-Oger, Oger och Vertus.

Videoklipp

Ett panorama över Cumières och vingårdarna ovanför byn, fotograferat från andra sidan Marnefloden. En del av synliga vingårdarna som ligger allra högst upp, närmast skogskanten, tillhör dock kommunen Hautvillers, som också framgår av kartan ovan. Denna remsa börjar strax till höger om det lilla huset som är mitt i bild vid 0:09, men ligger betydligt högre upp än huset.

Länkar

© Tomas Eriksson 2014-2016, senaste uppdatering 2017-07-24

Annonser
Det här inlägget postades i Champagnebyar. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Cumières i Grande Vallée de la Marne, Champagne

 1. Ping: Champagne village profile: Cumières in the Grande Vallée de la Marne | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s