Byprofil: Tours-sur-Marne i Grande Montagne de Reims, en av Champagnes grand cru-byar

Diagram Tours-sur-Marne 201504Nyckelfakta

Ligger i: Montagne & Val de Reims: Grande Montagne de Reims
Vingårdar och druvsorter: 52,5 ha, varav 72% Pinot Noir och 28% Chardonnay.
Klassificering: Grand cru (100%), var tidigare grand cru enbart för blå druvsorter och premier cru (90%) för gröna druvsorter
Känd för: Pinot Noir från grand cru-klassificerade vingårdar.

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng och grönt är skog.


Google-kartvy med byarna i Grande Montagne de Reims markerade. Grand cru-byarna inklusive Tours-sur-Marne markeras i grönt, premier cru-byarna i gult och autre cru-byarna i orange. Den ljusgröna fyrkanten markerar Perle blanche-området.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen.

Grannbyar

Mot väster: Bisseuil (premier cru), som räknas till Grande Vallé de la Marne
Mot nordnordväst: Tauxières-Mutry (premier cru)
Mot nordnordost: Bouzy (grand cru)
Mot nordost: Ambonnay (grand cru)

Anm: flera av Tours-sur-Marnes grannbyar åt öster till söder – från Condé-sur-Marne till Plivot – är inte Champagnebyar (d.v.s. ligger utanför appellationens gränser), och har därför inga byprofiler.

Vy från en sluss i Marnekanalen som ligger i Tours-sur-Marne, med kyrkan i bakgrunden. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto October Ends, 2012).

Orten

Byn Tours-sur-Marne ligger som namnet antyder nere vid Marnefloden och Marnekanalen nedanför/söder om själva Montagne de Reims-kullen.

I nordöstra delen av kommunen, nära gränsen till Bouzy, ligger ett litet industriområde som kallas Côte des Noirs.

Kommunen Tours-sur-Marne omfattar 2351 ha och har 1376 invånare (läge 2013) som kallas Tours-sur-Marnais respektive Tours-sur-Marnaises.

Jordbrukslandskap i Tours-sur-Marne. Nere på slätten närmast byn och Marnekanalen växer vanliga grödor. Vingårdarna ligger närmare Montagne de Reims, som är den skogsklädda kullen i bakgrunden. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto October Ends, 2012).

Vingårdar

Vingårdarna består av sydluttningar i kommunens norra utkanter och gränsar till de mer omfattande vingårdarna i Tauxières-Mutry och Bouzy.

Aktuell vingårdsareal (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 52,5 ha. Fördelningen på druvsorter är 37,6 ha Pinot Noir (71,6%) och 14,9 ha Chardonnay (28,4%). 1997 var vingårdsarealen 53 ha. Det finns 51 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Champagnehus som använder sig av vingårdar i byn inkluderar Moët & Chandon.

Grande Montagne de Reims eller Grande Vallée de la Marne?

Baserat på själva ortens läge direkt vid floden Marne med tillhörande kanal verkar det kanske lite märkligt att den räknas till Grande Montagne de Reims snarare än till Grande Vallée de la Marne, i likhet med Bisseuil och de följande grannarna nedströms (d.v.s. västerut). Förklaringen är att själva vingårdarna i denna kommun ligger betydligt längre från Marne än de gör i Bisseuil, och hänger ihop med dem i kommunerna Tauxières-Mutry och Bouzy, som tydligt ligger uppe på Montagne de Reims-kullens sluttning snarare än nere vid Marne. Men visst finns det ett mått av godtycke i var man drar gränsen mellan Grande Vallée de la Marne och södra delen av Grande Montagne de Reims. Här använder jag den indelning i områden som Unions des Maisons de Champagne (UMC) har gjort.

Tidigare grand cru för enbart för blå druvsorter

På den numera avskaffade échelle des crus-skalan, där 100% = grand cru och 90-99% = premier cru, var det ett fåtal byar som hade olika siffror för gröna respektive blå druvsorter, d.v.s. Chardonnay respektive Pinot Noir och Pinot Meunier. Tours-sur-Marne var en av dem, med 100% för blå druvsorter och 90% för gröna druvsorter, vilket innebar att byn tidigare var grand cru enbart för blå druvsorter och premier cru för gröna druvsorter. Efter att skalan formellt har avskaffats har de byar som uppnått grand cru- respektive premier cru-status fått behålla denna som by, men någon skillnad för olika druvsorter görs inte längre, så ”blandad status” förekommer inte längre. Tours-sur-Marne är alltså numera en grand cru-by utan förbehåll för druvsort.

Vingårdslägen

Vingårdslägen i Tours-sur-Marne inkluderar:

 • Le Bas de la Vigne Goësse, är ett läge med kritjord i nordnordvästra delen av kommunen. Harlin Père & Fils i Mareuil-le-Port producerar sin Rosé de Saignée (även kallad Cuvée Ephémère) på 100% Pinot Noir från detta läge.
 • Les Meslaines är ett läge i nordnordvästra delen av kommunen, på gränsen mot den smala remsa av Bouzy som ligger mellan Tours-sur-Marne och Tauxières-Mutry. Lamiable gör en vingårdsbetecknad Champagne (Pinot Noir, gamla stockar) från detta läge.

Champagneproducenter

Stora champagnehus, medlemmar av Union des Maisons de Champagne

 • Charles Lafitte (NM), ett hus som ingår i Vranken-Pommery-Monopole-gruppen. I sortimentet ingår en årgångschampagne. Vranken-Pommery-Monopole har en stor produktionsanläggning i Côte des Noirs-området, som servar både Charles Lafitte och Hedsieck & Co Monopole (som har säte i Reims).
  Historik
  Charles Lafitte är en del av det som numera heter Vranken-Pommery-Monopole sedan 1983, då Vranken köpte cognacsproducenten Charles Lafitte & Cie och lanserade Charles Lafitte som ett champagnemärke. 2003 köptes det en gång i tiden kända champagnehuset George Goulet, grundat 1834, och i Charles Lafittes företagsnamn finns numera texten ”successeur de George Goulet Maison Fondée en 1834”.
 • Laurent-Perrier (NM), ett av de största champagnehusen, som 2014 låg på 5:e plats med ca 6,5 miljoner sålda flaskor. Laurent-Perrier är det största hus som är majoritetsägt av en famij, de Nonancourt. Laurent-Perrier har ca 150 ha egna vingårdar. Årgångschampagnen består av 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir (avser årgång 2006). Årgångsrosén heter Alexandra och är en rosé de maceration som består av ca 80% Pinot Noir och 20% Chardonnay, där Chardonnay-komponenten är inblandad redan vid macerationen. Första årgång var 1982 och lanserades 1987. Prestigecuvéen Grand Siècle är (med några undantag) årgångslös och lanserades 1959. Den består av 55% Chardonnay och 45% Pinot Noir från elva grand cru-byar och är en blandning av tre årgångar. I vissa årgångar har särskilda årgångsversioner släppts av Grand Siècle. Laurent-Perrier äger också champagnehusen Salon, Delamotte (i Le Mesnil-sur-Oger), De Castellane (i Épernay) och J-P Lemoine.
  Historik
  Huset grundades 1812 av André Michel Pierlot, vars son Alphonse Pierlot i avsaknad av arvingar testamenterade firman till sin källarmästare Eugène Laurent. Efter att Laurent dog 1887 tog hans änka Mathilde Emilie Perrier över, och döpte firman till Veuve Laurent-Perrier. Hennes dotter Eugénie Hortense Laurent ärvde firman 1925 och sålde den 1939 till Marie-Louise Lanson de Nonancourt. Hennes son Bernard de Nonancourt blev chef 1948, och var den som ledde husets expansion till sin pensionering 2005 (han dog 2010). Château Malakoff, med 60 ha vingårdar, köptes 2004. Företaget börsnoterades 1999, och 43% av aktierna är i ”allmän ägo” medan familjen de Nonancourt äger 57% (läge 2011).

Laurent-Perriers byggnader i Tours-sur-Marne. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto av G.Garitan, 2013).

Övriga champagnehus/négociants

Med producentstatus NM = négociant-manipulant kan inköpta druvor ingå i champagnerna. NM-producenterna kan vara allt från småproducenter som köper in lite extra druvor till stora champagnehus som köper in allt.

 • Chauvet (NM), även A. Chauvet, har vingårdar i Bouzy, Verzenay, Verzy, Bisseuil och Ambonnay. Historien som egen producent går tillbaka till 1848. De håller hus på egendomen Croix Saint-Jacques, som en gång i tiden tillhörde ärkebiskopen i Reims tills den konfiskerades under revolutionen, och vars källare började byggas 1798 av en tidigare ägare. Årgångschampagnen Cachet Rouge är en 100% Pinot Noir. Sortimentet inkluderar också en Bouzy Rouge, ett stilla rött vin. Ej att förväxla med Henri Chauvet eller Marc Chauvet, båda i Rilly-la-Montagne. Chauvet använder sig också av varumärket:
  • Harlin, även skrivet Maison C. Harlin et Cie fondée en 1848, så det kan ha varit Chauvets ursprungsnamn. Ej att förväxla med Harlin Père & Fils i Port-à-Binson (i kommunen Mareuil-le-Port) eller Henri Harlin, som är ett marque d’acheteur.

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn.

 • Brisson-Lahaye (RM), har 4 ha i olika byar i Marnetrakten.
 • Yves Delporte (RM), har drygt 8 ha vingårdar. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne.
 • Faucheron-Gavroy (RM), medlem av Vignerons Indépendants, har vingårdar i bl.a. Verzenay, Verzy, Beaumont-sur-Vesle och Bisseuil.
 • Glorieux Père et Fils (RC), medlem av kooperativet ”Au Bouquet” i Bouzy. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne som består av 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir.
 • Hardy (RC), skrivs även Hardy Michel et Stéphane.
 • Lamiable (RM), har 5,5 ha vingårdar. Gör två druvrena champagner från vingårdar i Tours-sur-Marne, Les Meslaines som är årgångschampagne på 100% Pinot Noir från gamla stockar i detta vingårdsläge, och Cuvée Phéérie på 100% Chardonnay från takten av Côte des Noirs (nordöstra delen av kommunen). Cuvée Heliades är en ekfatsvinifierad årgångschampagne på 80% Chardonnay och 20% Pinot Noir (avser årgång 2011). Även en rosé de saignée-version finns.

Anm: det är inte säkert att listan är komplett.

Kyrkan i Tours-sur-Marne sett från Marnekanalen. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto October Ends, 2012).

Länkar

© Tomas Eriksson 2014-2016, senaste uppdatering 2016-07-24

Annonser
Det här inlägget postades i Champagnebyar. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Tours-sur-Marne i Grande Montagne de Reims, en av Champagnes grand cru-byar

 1. Ping: Champagne village profile: Tours-sur-Marne in Grande Montagne de Reims, one of the grand cru villages | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s