Le Grappin med Caviste – en australisk nykomling i Bourgogne

Nätvinhandlaren Caviste kommer idag med sitt första släpp efter semestern. Denna gång tar Martin oss till Côte de Beaune i Bourgogne. Lådan innehåller tre viner från en nystartad producent vid namn Le Grappin, som drivs av en australier vid namn Andrew Nielsen. Hans ambition är att leta upp bra men underskattade vingårdsplättar, och göra vin från dem. Hans premiärårgång var 2011, då han gjorde två viner, båda från Savigny-lès-Beaune: en vit och en röd. I årgång 2012 gjorde han tre viner, en röd Beaune premier cru tillkom. Den vita 2011:an och de två röda 2012:orna finns i Cavistes låda. Lådan CAV0032 kostar 1790 kr för 2+2+2 flaskor. Det finns tydligen relativt få av de här lådorna, så de kan nog ta slut fort.

Le Grappin 20140813

Jag provade vinerna på onsdagen och så här var mina intryck:

Savigny-lès-Beaune Blanc 2011
Chardonnay från högt liggande vingårdar, 9 månader på ekfat varav 12% ny ek (1 av 8 fat). Taxerad med 265 kr/st av lådans pris.

Doft av mogna gula äpplen, päron, lite persika, aningen honung, lätt smörton, välintegrerad ek. Smak med tydlig citruston, päron, äpple, hög syra, mineral och mint. Klart citrusdominerad, ren och frisk stil, ung men funkar nu, 88(+) p.

Savigny-lès-Beaune Rouge 2012
Pinot Noir från vingården Aux Fourneaux, 12 månader på ekfat varav 14% ny ek (1 av 7 fat). Taxerad med 275 kr/st av lådans pris.

Doft med mogna körsbär, viss blommighet och diskret lakritston. Jag gillar doften, som är rätt 2012-typisk och tyder på rätt bra druvmognad. Medelfyllig smak med körsbär, tranbär, inslag av röda äpplen, hög syra som ger en lätt ”kartig” smak, medeltanniner. Ger ett mycket svalare intryck i smaken än doften. Ung i smaken, kan nog må bra av att lagras lite; redan ett år kan nog vara bra här. 87+ p.

Beaune Premier Cru Les Boucherottes 2012
Pinot Noir, 12 månader på ekfat varav 14% ny ek (1 av 7 fat). Taxerad med 355 kr/st av lådans pris.

Doft med mogna jordgubbar, körsbär, kryddton med balanserad fatton, mycket lätt inslag av ”traditionella Pinot-toner” (animaliska o.s.v.). Smaken är medelfyllig(+) med fin fruktkoncentration, mogna jordgubbar, bra syra, mineral, kryddton, medeltanniner av polerad karaktär, syrlig och frisk eftersmak. Mer generös och lite ”snällare” frukt och lite mer polering än föregående, även här rätt svalt intryck och balanserad. Relativt ung, 89+ p.

Jag måste säga att de två 2012:orna ger ett svalt intryck för årgången, som generellt har mer druvmognad än de röda 2011:orna. D.v.s. återigen ett konsekvent val av Martin, som har lokaliserat en tillverkare som drar åt det strama och eleganta hållet. Möjligen hamnade jag lite snålt i poängbedömningen; de som gillar rena och strama bourgogner kan nog direkt lägga på +1 p på siffrorna.

En fantastiskt bra insats av Andrew Nielsen i och med att vi pratar om första resp. andra årgången av de olika vinerna! Det ska bli intressant att se var hans viner tar vägen framöver, och det vore fascinerande att se vad han kan göra med ännu bättre druvmaterial.

Annonser
Det här inlägget postades i Bourgogne, Chardonnay, Nätvinhandel, Pinot Noir. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Le Grappin med Caviste – en australisk nykomling i Bourgogne

  1. Ping: Le Grappin – an Australian newcomer in Burgundy | Tomas's wine blog

  2. Ping: Bourgogne från Le Grappin med Caviste | Vintomas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s