Byprofil: Fontaine-sur-Aÿ i Grande Montagne de Reims, Champagne – ett nytillskott från 1990-talet

Diagram Fontaine-sur-Aÿ 201503Nyckelfakta

Ligger i: Montagne & Val de Reims: Grande Montagne de Reims
Vingårdar och druvsorter:  29,9 ha, varav 69% Pinot Noir, 30% Chardonnay och 1% Pinot Meunier.
Klassificering: ”Autre cru” (80%)
Känt för: Blev tillåten odlingsby inom appellationen Champagne först 1990, bra Pinot Noir från sydsluttningar.
Ej att förväxla med: Fontaine i Bar-sur-Aubois

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng och grönt betecknar skog.


Google-kartvy med byarna i Grande Montagne de Reims. Grand cru-byarna i grönt, premier cru-byarna i gult och autre cru-byarna i orange. Den ljusgröna fyrkanten markerar Perle blanche-området.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen.

Grannbyar

Åt nordnordväst: Germaine
Åt öster: Tauxières-Mutigny (premier cru)
Åt söder: Bisseuil (premier cru), som räknas till Grande Vallée de la Marne
Åt sydsydväst: Avenay-Val-d’Or (premier cru), som räknas till Grande Vallée de la Marne

Stadshuset (mairie) i Fontenay-sur-Aÿ. Bilden är länkad från Wikimedia Commons (foto G.Garitan, 2013).

Orten

Kyrkan i Fontaine-sur-Aÿ. Bilden är länkad från Wikimedia Commons (foto G.Garitan, 2013).

Fontaine-sur-Aÿ ligger i sluttningen nordost om Aÿ, och på tillräckligt avstånd från Marnefloden för att räknas till Montagne de Reims. Grannkommunen till sydväst, Avenay-Val-d’Or, räknas dock till Grande Vallée de la Marne.

Kommunen Fontaine-sur-Aÿ omfattar 772 ha och har 343 invånare (läge 2013) som kallas Fontenois respektive Fontenoises.

Fontaine-sur-Aÿ inkluderades först 1990 i Champagnes zone de production, de kommuner där appellationens vingårdar får ligga. De enskilda vingårdslägena måste också godkännas, det går inte att odla på helt godtycklig mark inom kommunerna. Att kommunen inte ingick tidigare, trots ett bra läge i sluttningen på Montagne de Reims, berodde på att de dåvarande borgmästarna inte ansökte om att inkluderas under perioden 1908 och 1927 då vinregionens gränser drogs upp. Förmodligen hade druvodlingarna i kommunen upphört några decennier tidigare i samband med vinlusangreppet, och ingen aktiv vinbonde fanns därför i byn. Vingårdsarealen i kommunen har fortsatt att öka under 2000-talet.

Vingårdar

Vingårdarna i Fontaine-sur-Aÿ utgörs av dominerande sydsluttningar med huvudsakligen Pinot Noir.

Aktuell vingårdsareal (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 29,9 ha. Fördelningen på druvsorter är 20,7 ha Pinot Noir (69,1%), 8,9 ha Chardonnay (29,8%) och 0,3 ha Pinot Meunier (1,1%). I en förteckning från 2002 fanns 10,1 ha. Det finns 32 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Vingårdsarealen har varit ökande flera år in på 2000-talet, och är möjligen fortfarande ökande. Rimligtvis planerades de första vingårdarna efter 1990 (eller möjligen 1995), sedan tar det några år innan de börjar ge druvor. I en lista över areal per by från 1997 är Fontaine-sur-Aÿ inte ens upptagen, men en uppgift från cirka 2002 på UMC:s webbplats angav 10,1 ha, att jämföra med 29,9 ha år 2013. Detta torde vara den maximala vingårdsarealen som är möjlig i nuläget, för jag hittade en uppgift om att 30 ha hade beviljats 1995. Intressant nog så blev kommunen ägare till 2 ha vingårdar, och tjänar pengar på att arrendera ut marken.

”Autre cru”-statusen

När Fontaine-sur-Aÿ släpptes in i appellationen, var det på den lägsta nivån på échelle des crus, 80%. Byn blev därför en ”autre cru”, trots att byns sluttningarna hänger ihop med likartade sluttningar i de två premier cru-byarna på ömse sidor, Avenay-Val-d’Or och Tauxières-Mutry. Jag antar att det krävdes ett ”track record” av att leverera bra druvor för att flyttas upp i skalan och inte bara ”interpolering” av grannbyarnas klassificering, vilket väl också är rimligt.

Eftersom échelle des crus nu har avskaffats kommer det inte att ske några nya uppflyttningar till premier cru, eftersom det bara är de befintliga byarna som får behålla benämningen. Ja, såvida man inte skulle få för sig att göra ett omtag med klassificeringen, men då borde det nog bli en klassificering på vingårdsnivå á la Bourgogne istället. Men det lär dröja, om det ens någonsin blir av.

Champagneproducenter

Champagnehus/négociants

Med producentstatus NM = négociant-manipulant kan inköpta druvor ingå i champagnerna. NM-producenterna kan vara allt från småproducenter som köper in lite extra druvor till stora champagnehus som köper in allt.

  • David Billiard (NM, har även en blogg) är en tidigare renodlad champagneodlare (RM) som har blivit négociant. Använder huvudsakligen druvor från Avenay-Val-d’Or, men också från Montagne de Reims. Cuvée Prestige är årgångslös och ekfatslagrad och består av 90% Chardonnay och 10% Pinot Noir.

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn.

  • Gaiffe-Brun (RM), medlem av Vignerons Indépendants med 3,3 ha vingårdar, varav ca 2,5 ha Pinot Noir, 0,5 ha Chardonnay och 0,25 ha Pinot Meunier. Har ekologisk och biodynamisk (Demeter) certifiering.
  • Laurent Jacqueminet (RC), även Jacqueminet Leclerc, vars sortiment inkluderar en årgångschampagne.

Länkar

© Tomas Eriksson 2014-2016, senaste uppdatering 2017-01-11

Annonser
Det här inlägget postades i Champagnebyar. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Fontaine-sur-Aÿ i Grande Montagne de Reims, Champagne – ett nytillskott från 1990-talet

  1. Ping: Champagne village profile: Fontaine-sur-Aÿ in the Grande Montagne de Reims – a recent addition from the 1990s | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s