Byprofil: Germaine i Grande Montagne de Reims, Champagne – en av två byar som är föreslagna att kastas ut från appellationen

Diagram Germaine 201503Nyckelfakta

Ligger i: Montagne & Val de Reims: Grande Montagne de Reims
Vingårdar och druvsorter: 26,3 ha, varav 96% Pinot Meunier, 3% Chardonnay och 0,6% Pinot Noir.
Klassificering: ”Autre cru” (80%)
Känd för: föreslagen (2007) att strykas från listan av champagnebyar.

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna,  ljusgult betecknar annan öppen terräng och grönt betecknar skog.


Google-kartvy med byarna i Grande Montagne de Reims. Grand cru-byarna i grönt, premier cru-byarna i gult och autre cru-byarna i orange. Den ljusgröna fyrkanten markerar Perle blanche-området.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen.

Grannbyar

Åt söder: Avenay-Val-d’Or (premier cru), som räknas till Grande Vallée de la Marne
Åt sydsydost: Fontaine-sur-Aÿ
Åt norr: Villers-Allerand

Germaine. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto G.Garitan, 2013).

Orten

Germaine ligger norr om Aÿ och Avenay-Val-d’Or där de sammanhängande vingårdarna har gett vika för skog. Järnvägen från Aÿ går genom orten och vidare upp längs kullen.

Kommunen Germaine omfattar 1487  ha och har 509 invånare (läge 2012) som kallas Germinois respektive Germinoises.

Vingårdar vid Vaurémont i kommunen Germaine, och en anläggning som tillhör Moët & Chandon. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto G.Garitan, 2013).

Vingårdar

Germaines vingårdar innehåller huvudsakligen Pinot Meunier, och på den nu avskaffade échelle des crus hade byn 80% (på skalan 80%-100%), vilket gjorde det till en ”autre cru”.

Aktuell vingårdsareal (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 26,3 ha. Fördelningen är 25,3 ha Pinot Meunier (96,1%), 0,8 ha Chardonnay (3,0%), 0,1 ha Pinot Noir (0,6%) och 0,1 övrigt (0,6%). Det finns 2 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Vingårdarna i Germaine ägs huvudsakligen av Moët & Chandon, som tydligen har 22 ha i byn.

Förslag att ta bort Germaine ur appellationen Champagne

I det förslag till expansion av Champagneregionen som lades fram 2007, var Germaine en av två byar som föreslogs att strykas från zone de production, de kommuner vars vingårdar får ingå i appellationen Champagne. Den andra var Orbais l’Abbaye. Uppgifter från 2011 gör gällande att appellationsorganisationen INAO då hade validerat förslaget med Germaine och Orbais l’Abbaye utanför produktionszonen, men jag har inte sett något slutligt beslut.

Champagneskribenten Tom Stevenson har i den här artikeln från 2008 spekulerat i att detta var ett ”bondeoffer” för att motverka kritik mot expansionsplanerna. Dessa två byar har tydligen inga småodlare, och de drabbade vingårdsägarna är två stora champagnekoncerner (LVMH/Moët & Chandon respektive Vranken-Pommery-Monopole) som tveklöst har att vinna på att expansionen blir av.

Champagneproducenter

Större champagnehus

  • Moët & Chandon med säte i Épernay har en anläggning i byn.

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn.

Videoklipp

Ett videokollage bestående huvudsakligen av gamla vykort från tidigt 1900-tal, med motiv från Germaine.

Länkar

© Tomas Eriksson 2014-2015, senaste uppdatering 2016-07-25

Annonser
Det här inlägget postades i Champagnebyar. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Germaine i Grande Montagne de Reims, Champagne – en av två byar som är föreslagna att kastas ut från appellationen

  1. Ping: Champagne village profile: Germaine in the Grande Montagne de Reims, one of two villages proposed to be thrown out of the Champagne appellation | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s