Byprofil: Tauxières-Mutry i Grande Montagne de Reims, Champagne

Diagram Tauxières-Mutry 201504Nyckelfakta

Ligger i: Montagne & Val de Reims: Grande Montagne de Reims
Vingårdar och druvsorter: 238,6 ha, varav 79% Pinot Noir, 16% Chardonnay och 5% Pinot Meunier.
Klassificering: Premier cru (99%)
Känt för: bra Pinot Noir, en av de två högst klassade premier cru-byarna.
Övrigt: från 2016 en del av kommunen Val-de-Livre.

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng och grönt är skog.


Google-kartvy med byarna i Grande Montagne de Reims. Grand cru-byarna i grönt, premier cru-byarna i gult och autre cru-byarna i orange. Den ljusgröna fyrkanten markerar Perle blanche-området.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen.

Grannbyar

Åt väster: Fontaine-sur-Aÿ
Åt nordost: Louvois (grand cru)
Åt ostsydost: Bouzy (grand cru)
Åt sydsydost: Tours-sur-Marne (grand cru)
Åt sydsydväst: Bisseuil (premier cru), räknas till Grande Vallée de la Marne

Orten

Kyrkan i Tauxières-Mutry. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto G.Garitan, 2013).

Tauxières-Mutry, som ofta kallas Tauxières, ligger i sluttningarna nordost om Aÿ och väster om Ambonnay.

Den tidigare kommunen Tauxières-Mutry omfattade 1017 ha och hade 288 invånare (läge 2013) som kallas Tauxièrois respektive Tauxièroises.

Taxuieres-Mutry bildades 1882 genom sammanslagning av kommunerna Tauxières (i öster) och Mutry (i väster).

Val-de-Livre

Sedan 1 januari 2016 är Tauxières-Mutry en så kallad commune déléguée inom den sammanslagna kommunen Val-de-Livre, som är av typen commune nouvelle. Detta är en relativt ny typ av kommunsammanslagning som behåller vissa funktioner inom de olika communes déléguées snarare än att de helt uppgår i den nya kommunen. Det var Tauxières-Mutry och Louvois som gick ihop för att bilda den nya kommunen som har en yta på 2234 ha och 589 invånare (läge 2013 i de tidigare kommunerna). Stadshuset för den nya kommunen ligger i Tauxières-Mutry.

Vingårdar

Vingårdarna i Tauxières-Mutry utgörs av dominerande sydsluttningar belägna väster om Bouzy, till stor del planterade med Pinot Noir.

Aktuell vingårdsareal (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 238,6 ha. Fördelningen på druvsorter är 189,0 ha Pinot Noir (79,2%), 37,7 ha Chardonnay (15,8%) och 11,9 ha Pinot Meunier (5,0%). 1997 var vingårdsarealen 234 ha. Det finns 45 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Premier cru-statusen – en av de två högst klassade premier cru-byarna

Medan det finns 17 grand cru-klassade champagnebyar, som alltså hade 100% på den numera avskaffade échelle des crus-skalan, så var det två byar som hade 99%, Tauxières-Mutry och Mareuil-sur-Aÿ. Alla 42 byar som hade 90%-99% är klassade som premier cru, men alla de övriga 40 ligger på 90%-95% och inga byar låg på 96%-98%. Tauxières-Mutry och Mareuil-sur-Aÿ har alltså precis på marginalen missat att bli grand cru-klassade.

Vingårdslägen

 • Les Argentières, ett flackt läge i sydsydöstra delen av Tauxières-Mury, på gränsen mot Bouzy. Benoît Lahaye i Bouzy använder Pinot Noir och Chardonnay från detta läge till sina champagner Blanc de Noirs och Violaine.
 • Le Clos des Fourches, ett milt ostsluttande läge i sydvästra delen av Tauxières-Mutry, nära gränsen till både Bouzy och Tours-sur-Marne. Gränsar i nordost till Les Putiers. (Trots namnet clos finns det ingen mur runt läget.)
 • La Croix Rouge, ett läge nästan rakt öster om byn, på gränsen mot Louvois och omedelbart söder om väg D34. Gränsar i öster, över kommungränsen, till läget Les Gouttes d’Or i Louvois. Bollinger i Aÿ använde fram till 2004 läget i sin Vieilles Vignes Françaises, som enbart görs från oympade stockar av Pinot Noir, tidigare från tre vingårdar, varav de två övriga finns i Aÿ. Stockarna i detta läge drabbades sedan av vinlusangrepp. (Lite oklart om vingården ingick i blenden fram till och med årgång 2004 av champagnen eller om den ”gav upp” 2004, före skörden.)
 • Le Haut des Argentières, ett milt sydsluttande läge i sydöstra delen av Tauxières-Mury, på gränsen mot Bouzy. Gränsar i öster, över kommungränsen, till lägena Les Juliennes och Le Mont des Tours, båda i Bouzy. Benoît Lahaye i Bouzy använder Chardonnay från detta läge till sin Millésime.
 • Les Putiers, ett milt ostsluttande läge i sydvästra delen av Tauxières-Mutry, nära gränsen till Bouzy. Gränsar i väster till Le Clos des Fourches. Lejeune-Dirvangs Cuvée Robert Lejeune produceras på Pinot Noir från detta läge.

Champagneproducenter

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn.

 • Banette (RC), har 11 ha vingårdar, varav 3 ha i Aube (Côte des Bar) och därutöver i Tauxières-Mutry, Louvois, Bouzy och Aÿ. Fût de chêne är en ekfatsvinifierad cuvée på 80% Pinot Noir och 20% Chardonnay.
 • Barbier-Louvet (RM), medlem av Vignerons Indépendants. Har 6,85 ha vingårdar i nio byar med 80% Pinot Noir och 20% Chardonnay. Cuvée Théophile Blondel är en årgångschampagne som består av 60% Pinot Noir och 40% Chardonnay. Cuvée Les Gouttes d’Or är en 100% Pinot Noir i guldfärgad flaska.
 • Pierre Boever & Fils (RM, Facebook-sida). Företagsnamnet är Boever-Denancy. Ska ej förväxlas med Pierre Boever i Louvois.
 • Stéphane Brunet (RM), vars sortiment inkluderar ett stilla rött vin, en Coteaux Champenois, som produceras på Pinot Noir från läget Les Marlottes i Bouzy.
 • Max Cochut (RM), har 22 ha vingårdar men använder 6 ha till de egna champagnerna.
 • Galimand & Fils (RC)
 • Honoré Leblanc (RM), medlem av Vignerons Indépendants med 12 ha vingårdar i sex byar. Både den vanliga årgångschampagnen och prestigechampagnen Reine de France består av 2/3 Pinot Noir och 1/3 Chardonnay (avser årgång 2008).
 • Hubert Leblanc (RC)
 • Leblanc-Collard
 • Lejeune-Dirvang (RM), medlem av Vignerons Indépendants. Har 4 ha vingårdar i grand cru-byarna Bouzy, Louvois och Aÿ och premier cru-byarna Tauxières-Mutry, Avenay-Val-d’Or och Dizy med 75% Pinot Noir och 25% Chardonnay. Cuvée Robert Lejeune är en årgångschampagne på 100% Pinot Noir från läget Les Putiers.
 • Yannick Lhopital
 • Yves Louvet (RM), har 12 ha vingårdar (10 ha Pinot Noir och 2 ha Chardonnay) i premier cru-byarna Mareuil-sur-Aÿ, Tauxières-Mutry, Avenay-Val-d’Or och Trépail, och grand cru-byarna Louvois, Bouzy, Ambonnay och Le Mesnil-sur-Oger. Produktionen är ca 40 000 flaskor per år. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne. Toppchampagnen heter Cuvée 2H och är en 100% Pinot Noir. Företagsnamnet är Louvet Père et Fils. Producerar även champagner under varumärket:
  • Du Ponceay

Anm: det är inte säkert att listan är fullständig.

Kooperativ

När flaskor säljs direkt av  kooperativet står producentkoden angiven som CM = coopérative de manipulation, medan den anges som RC när en kooperativmedlem säljer under eget namn.

 • Coopérative Vinicole de Tauxières Louvois, tycks ej ha någon webbplats. Har inte hittat några egna varumärken.

Château de Tauxières. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Garitan, 2013).

Länkar

© Tomas Eriksson 2014-2016, senaste uppdatering 2016-07-24
Annonser
Det här inlägget postades i Champagnebyar. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Tauxières-Mutry i Grande Montagne de Reims, Champagne

 1. Ping: Champagne village profile: Tauxières-Mutry in the Grande Montagne de Reims | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s