Byprofil: Ambonnay i Grande Montagne de Reims, en av Champagnes grand cru-byar

Diagram Ambonnay 201504Nyckelfakta

Ligger i: Montagne & Val de Reims: Grande Montagne de Reims
Vingårdar och druvsorter: 387,1 ha, varav 81% Pinot Noir och 19% Chardonnay.
Klassificering: Grand cru (100%)
Känt för: bra Pinot Noir från relativt högt liggande sydsluttningar.

Karta

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng och grönt är skog.

Grannbyar

Åt väster: Bouzy (grand cru)
Åt norr: Trépail (premier cru)
Åt ostnordost: Vaudemagne (premier cru)
Åt sydväst: Tours-sur-Marne (grand cru cru)

Orten

Ambonnay ligger i ett mycket gynnat läge på sydsidan av Montagne de Reims-kullen. Läget delas med den grannbyn Bouzy.

Kommunen Ambonnay har en total yta på 1180 ha och 941 invånare (läge 2012), som kallas Ambonnagéen.

Kyrkan i Ambonnay, Église Saint-Réol d’Ambonnay. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Jean-Charles Lelong, 2012).

Vingårdar

Vingårdarna består så gott som uteslutande av rena sydsluttningar på Montagne de Reims, huvudsakligen planterade med Pinot Noir. Ambonnays vingårdar ger, i likhet med dem i Aÿ och grannbyn Bouzy, några av kraftigaste Pinot Noir-vinerna i Champagne, tack vare dessa sydsluttningar. På den nu avskaffade échelle des crus hade Ambonnay 100%, vilket har gjort det till en grand cru-by.

Aktuell vingårdsareal (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 387,1 ha. Fördelningen på druvsorter är 312,2 ha Pinot Noir (80,7%), 74,2 ha Chardonnay (19,2%) och 0,7 ha övrigt (0,2%). 1997 var vingårdsarealen 381 ha. Det finns 184 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Champagnehus som använder vingårdar från byn inkluderar Duval Leroy, Moët & Chandon, Mumm, Piper Heidsieck, Pol Roger, Roederer och Taittinger.

Ambonnay Rouge

Sydsluttningarna innebär att Ambonnay är en av ett fåtal byar med en stark tradition av att även framställa röda viner, kallade Ambonnay Rouge. Rödvinernas appellation är Coteaux Champenois.

Vingårdslägen

  • Clos d’Ambonnay är en vingård på 0,68 ha, planerad enbart med Pinot Noir, som ägs av Krug, som har säte i Reims. Premiärårgången för Krug Clos d’Ambonnay var 1995, och det är med bred marginal den dyraste champagnen i Krugs sortiment. I videon nedan presenterar Krugs vinmakare Eric Lebel denna champagne:

  • La Grande Rouelle. Marguet Père & Fils gör en vingårdsbetecknad champagne från vingården, första årgång var eventuellt 2011.
  • Le Bout du Clos är ett av vingårdsvinerna (lieux-dits) från Jacques Selosse, producerad som en solera (oxidativ, årgångsblandad) i likhet med övriga Selosse-viner av denna typ. Första releasen var degorgerad 2011, och hade då basårgången 2004. Vingården innehåller 80% Pinot Noir och 20% Chardonnay.
  • Les Bermonts. Marguet Père & Fils gör en vingårdsbetecknad champagne från vingården, första årgång var eventuellt 2010.
  • Les Crayères är ett vingårdsläge med flera ägare. Egly-Ouriet gör en årgångslös Blanc de Noirs (100% Pinot Noir) från gamla stockar härifrån; plätten planterades 1947. Marguet Père & Fils gör (sedan årgång 2008?) en årgångschampagne på druvor härifrån med sammansättningen 70% Chardonnay och 30% Pinot Noir.
    Anmärkning: eftersom ordet ”crayère” betyder kalkbrott och används för de gamla hålor i kalkstenen som senare gjorts om till champagnekällare, särskilt i Reims, är detta ett vanligt begrepp i Champagne. Ordet i olika former förekommer även som namn på en del cuvéer som inte kommer från den här vingården.
  • Le Parc. Marguet Père & Fils gör en vingårdsbetecknad champagne från vingården, första årgång var eventuellt 2011.

Champagneproducenter

Champagnehus, medlemmar av Union des Maisons de Champagne

  • Soutiran (även Alain Soutiran), en négociant med 6 ha egna vingårdar som kompletterar detta med inköpta druvor.

Övriga champagnehus/négociants

Med producentstatus NM = négociant-manipulant kan inköpta druvor ingå i champagnerna. NM-producenterna kan vara allt från småproducenter som köper in lite extra druvor till stora champagnehus som köper in allt.

  • Marguet Père & Fils, mindre négociant som har 8 ha egna vingårdar i biodynamisk odling, varav 7,3 ha i Ambonnay och 0,7 ha i Bouzy. Drivs av Benoît Marguet-Bonnerave. De flesta champagner har by- eller vingårdsbeteckning, och sortimentet inkluderar även champagner på inköpta druvor från andra byar. Har börjat separatbuteljera flera olika Ambonnay-vingårdar: Les Crayères (åtminstone från årgång 2008), Les Bermonts (åtminstone från årgång 2010), Le Parc (åtminstone från årgång 2011) och La Grande Rouelle (åtminstone från årgång 2011).

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn. Alla småproducenter placeras under denna rubrik i avsaknad av annan information.

  • André Beaufort, har 6,5 ha vingårdar bestående av en mindre del i Ambonnay och en större del i Polisy (i Barséquanais, Côte des Bar) och gör separata bybetecknade viner från dessa två byar. Har tidigare framställt verkligt söta (doux) årgångschampagner, även roséer, vilket är mycket ovanligt. Har ägnat sig åt ekologisk odling sedan 1971.
  • Benoit Beaufort, en recoltant-coopérateur (kooperativmedlem)
  • Jean-Marie Beaufort, medlem av Vignerons Indépendants
  • H. Billiot Fils, en bra producent med 4,7 ha vingårdar, allt i Ambonnay, med 75% Pinot Noir och 25% Chardonnay. Årsproduktionen är 45 000-49 000 flaskor. Har två årsgångslösa prestigecuvéer, Cuvée Laetitia (en cuvée av gamla årgångar) och Cuvée Julie (som framställs på ekfat).
  • Brémont et Fils, även Bernard Brémont, medlem av Vignerons Indépendants som har 15 ha vingårdar, varav 12 ha Pinot Noir och 3 ha Chardonnay.
  • René-Henri Coutier (även R.H. Coutier), en récoltant-coopérateur (kooperativmedlem, d.v.s. ingen egen produktionsanläggning idag) som började göra egna Champagner 1901 (då René-Henris farfar), och som haft det nuvarande namnet sedan 1971. Har 9 ha vingårdar, varav 2/3 Pinot Noir och 1/3 Chardonnay. En del av skörden säljs till andra producenter och årsproduktionen under eget namn är 25 000-50 000 flaskor per år. Pappa Coutier ska ha varit den första som planterade Chardonnay i Ambonnay år 1946, och Coutier framställer en blanc de blancs enbart på Chardonnay från Ambonnay. Cuvéen Henri III, på 100% Pinot Noir, görs i ekfat, men inte resten av sortimentet.
  • Serge Demière, har vingårdar i Bouzy och Ambonnay.
  • Paul Déthune (RM), medlem av Vignerons Indépendants, en välrenommerad ekologisk producent med 7 ha vingårdar, varav 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay. Stilen är stram med tanke på andelen Pinot Noir, och elegant. Årsproduktionen är ca 50 000 flaskor, och ekfat – endera stora eller små – används till alla viner.
    Här finns en presentation av Paul Déthune på bloggen Champagne och mat.
  • Egly-Ouriet, en av de främsta champagneodlarna och en av de ledande när det gäller kraftig Pinot Noir-baserad champagne med fatinslag. Kvalar in på de flesta tio-i-topp-listor över bästa odlare som skrivits ihop, vilket innebär att champagnerna är efterfrågade. Leds idag av Francis Egly, och har ca 12 ha vingårdar, varav huvuddelen i Ambonnay och en mindre del i Vrigny. De två mest ambitiösa champagnerna är årgångscuvéen (ca 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay) och en Blanc de Noirs (100% Pinot Noir), som har tilläggstexten Vieilles Vignes Les Crayères, d.v.s. som kommer från en enda vingård planterad 1946. Separatbuteljeringen av denna vingård inleddes med årgång 1989. Från byn Vrigny görs en druvren Pinot Meunier under namnet Les Vignes de Vrigny. Såväl degorgeringsmånad som hur lång tid champagnerna legat på jästfällningen före degorgeringen sätts ut på alla etiketter.
  • Fauvet Père et Fils
  • Dominique Foureur
  • Roger Gauthier
  • Charles Hubert et Fils
  • Daniel Hulin & Fils
  • Marie-Noëlle Ledru, har 2,5 ha vingårdar, 2 ha i Ambonnay och 0,5 ha i Bouzy. (Tills för några år sedan var siffran 6 ha, varav 5 ha i Ambonnay och 1 ha i Bouzy, och inkluderade vingårdar som ägs av andra delar av släkten och som arrenderades.) Medlem av ”naturvinssammanslutningen” Terres et Vins de Champagne.
  • Marguet-Bonnerave (webbplatsen ej aktiv i aug 2014) – motstridiga uppgifter om Marguet-Bonnerave har övergått i Marguet Père & Fils (se ovan), eller existerar parallellt.
  • Raymond Marlot
  • Jean Moreau
  • Ouriet-Pâture (RC)
  • J. Pérard & Fils, producerar ca 46 000 flaskor per år.
  • Payelle Père et Fils
  • Th. Petit
  • Serge Pierlot
  • Claude Remy (webbplats, ej aktiv i aug 2014)
  • Eric Rodez, kallar sig ofta enbart Rodez. En bra biodynamisk producent med 6 ha vingårdar. Är medlem av organisationen Terroirs & Talents de Champagne.
  • Thierry Rodez, har 3,4 ha vingårdar.
  • Secondé-Simon, har 6 ha vingårdar.
  • Patrick Soutiran, medlem av Vignerons Indépendants
  • René Thuillier (RM)

Anm: Listan är förmodligen inte fullständig.

Kooperativ

När flaskor säljs direkt av kooperativet står producentkoden angiven som CM = coopérative de manipulation, medan den anges som RC när en kooperativmedlem säljer under eget namn.

  • Coopérative Vinicole d’Ambonnay, som startade verksamheten 1962, är sedan 1973 en del av storkooperativet Union Champagne i Avize (med De Saint Gall som mest kända varumärke). De 150 medlemmarna har 140 ha vingårdar. Champagnerna har tidigare sålts under varumärket Nectar des Noirs. Produktionen säljs till négocianter (50%), av medlemmarna i kooperativet (35%), direkt av kooperativet (5%) respektive går till Union Champagnes gemensamma produktion (10%).
    • Saint-Réol är kooperativets eget varumärke, produktionen är 100 000 flaskor per år.

Videoklipp

Bildkollage från 2011 års skörd i Ambonnay.

Länkar

P.S. Trots att både Ambonnay och Bouzy är kända byar, var det dåligt med bilder från dem på Wikimedia Commons. Bl.a. har jag inte hittat en enda vingårdsvy från någon av dessa byar, eller från södra Grande Montagne de Reims. Därför är den här profilen lite mer magert illustrerad än jag skulle föredra, eftersom jag plockar de flesta bilder därifrån. Sitter någon på bilder som ni vill släppa under fri licens (Creative Commons), så vore det väldigt trevligt om de kunde laddas upp till Wikimedia Commons.

© Tomas Eriksson 2014-2015, senaste uppdatering 2016-07-06

Annonser
Det här inlägget postades i Champagnebyar. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Ambonnay i Grande Montagne de Reims, en av Champagnes grand cru-byar

  1. Ping: Champagne village profile: Ambonnay in the Grande Montagne de Reims, a grand cru village | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s