Byprofil för Billy-le-Grand, en premier cru-by i Grande Montagne de Reims

Diagram Billy-le-Grand 201504Nyckelfakta

Ligger i: Montagne & Val de Reims: Grande Montagne de Reims
Vingårdar och druvsorter: 64,0 ha, varav 65% Chardonnay och 35% Pinot Noir.
Klassificering: Premier cru (95%)
Känt för: Chardonnay-dominans i ett i övrigt Pinot Noir-dominerat område.

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng och grönt är skog.


Google-kartvy med byarna i Grande Montagne de Reims. Grand cru-byarna i grönt, premier cru-byarna i gult och autre cru-byarna i orange. Den ljusgröna fyrkanten markerar Perle blanche-området, där Villers-Marmery ligger.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen.

Grannbyar

Åt väster: Trépail (premier cru)
Åt nordväst: Villers-Marmery (premier cru)
Åt söder: Vaudemange (premier cru)

Vy över Billy-le-Grand. Vingårdarna i kommunen sträcker sig inte riktigt fram till bybebyggelsen, så de syns inte i bilden. Bilden är länkad från Wikimedia Commons (foto G.Garitan, 2014).

Orten

Billy-le-Grand ligger strax nedanför den sydöstra delen av Montagne de Reims-kullen.

Trots namnet är Billy-le-Grand en mycket liten by mätt i invånarantal. Kommunen Billy-le-Grand har en total yta på 726 ha och 126 invånare (läge 2013), som kallas Billotins respektive Billotines.

Stadshuset (mairie) i Billy-le-Grand. Bilden är länkad från Wikimedia Commons (foto G.Garitan, 2014).

Vingårdar

Vingårdarna ligger i byns sydvästra del, i ett block som hänger ihop med vingårdarna i Vaudemange. De utgörs av milda östsluttningar strax nedanför den egentliga Montagne de Reims-sluttningen, till stor del planterade med Chardonnay. Chardonnay-dominansen har Billy-le-Grand gemensam med sina tre andra byar på östsidan av Montagne de Reims: Vaudemange, Trépail och Villers-Marmery. Detta område kallas ibland Perle blanche.

Aktuell vingårdsareal (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 64,0 ha. Fördelningen på druvsorter är 41,9 ha Chardonnay (65,4%) och 22,1 ha Pinot Noir (34,6%). 1997 var vingårdsarealen 63 ha. Det finns 17 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Champagneproducenter

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn.

  • Bonnevie-Bocart (RM), medlem av Vignerons Indépendants, har huvuddelen av sina vingårdar i Billy-le-Grand, men även i Reuil, Verneuil, Vincelles och Trélou-sur-Marne i Vallée de la Marne och i Chambrecy i Vallée de l’Ardre. Har 43% Chardonnay, 42% Pinot Noir och 15% Pinot Meunier. Sortimentet inkluderar en årgångs-blanc de blancs, 100% Chardonnay. Cuvée Prestige består av 85-90% Chardonnay och 10-15% Pinot Noir. Fût de Chêne är ekfatslagrad, består av 50% Chardonnay och 50% Pinot Meunier, och har gammaldags snörförslutning.
  • Marcel Lapie & Fils (RC), har 2 ha vingårdar
  • Lapie-Gabreau (RC), har drygt 2 ha vingårdar i Billy-le-Grand, Villers-Marmery och Trépail. les Vielles Vignes består av 30% Chardonnay och 70% Pinots Noirs och Pinot Meunier från gamla stockar.
  • Lapie Longe (RC, Facebook-sida)
  • Oudéa (RM), har 4,6 ha vingårdar i Billy-le-Grand, Bisseuil, Mareuil-sur-Aÿ, Aÿ och Dizy, med 60% Chardonnay och 40% Pinot Noir. Årgångschampagnen består av 80% Chardonnay och 20% Pinot Noir.
  • Picard-Oudéa (RC)
  • Christian Poisson (RC)

Anm: listan är förmodligen inte fullständig.

Kooperativ

När flaskor säljs direkt av  kooperativet står producentkoden angiven som CM = coopérative de manipulation, medan den anges som RC när en kooperativmedlem säljer under eget namn.

  • Företaget bakom kooperativet i Vaudemange heter Société Coopérative Agricole Vinicole de Vaudemange et Billy-le-Grand, men anläggningen ligger alltså i Vaudemange.

Kyrkan i Billy-le-Grand. Bilden är länkad från Wikimedia Commons (foto G.Garitan, 2014).

Länkar

© Tomas Eriksson 2014-2016, senaste uppdatering 2016-07-18

Annons
Detta inlägg publicerades i Champagnebyar. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil för Billy-le-Grand, en premier cru-by i Grande Montagne de Reims

  1. Pingback: Champagne village profil of Billy-le-Grand, a premier cru village in the Grande Montagne de Reims | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s