Hugel & Fils på Alsacevindagen – en producent som är pålitligt torr och alltid gul

Hugels mottagning och provningslokal mitt i Riquewihr. På den här adressen har de funnits sedan 1902. Bilden länkad från Wikimedia Commons (egen bild från 2007).

Hugel & Fils är en klassisk Alsaceproducent med säte i Riquewihr. ”Depuis 1639” säger deras distinkt gula etiketter. Den som grundade firman detta år var Hans Ulrich Hugel, vars initialer fortfarande finns i deras logotyp, som baserar sig på en skylt som hänger utanför deras hus sedan 1600-talet.

Ska man hoppa fram i historien är det omöjligt att inte nämna Jean ”Johnny” Hugel (1924-2009) som under flera decennier var Alsacevinernas främsta talesperson utomlands, och en viktig person i att regionens kvalitetsuppsving under efterkrigstiden. Han var den drivande kraften bakom att det etablerades särskilda beteckningar för sent skördade söta Alsaceviner, Vendange Tardive och Sélection des Grains Nobles. Dessa beteckningar formaliserades 1984. Han var också med i de tidiga skedena av att etablera en grand cru-klassificering i Alsace, men lämnade sedan arbetet när det tog en annan väg än han önskade.

Hugels egna vingårdarna omfattar 27 ha, och finns enbart i Riquewihr-trakten, varav ungefär hälften är i grand cru-vingårdar. Därutöver köper man in druvor från över 100 ha vingårdar som ägs av kontrakterade odlare i ett dussin byar. Produktionen är ca 1,3 miljoner flaskor per år, och exportandelen är cirka 90%, vilket är extremt högt.

Riquewihr sett ovanifrån, från toppen av vingården Schoenenbourg, där Hugel odlar sin bästa Riesling. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Adam Baker, 2006, ursprungligen från Flickr).

Hugel och grand cru

Precis som några av de andra traditionella Alsace-vinhus som både har egna vingårdar och använder sig av inköpta druvor, förhåller sig Hugel med viss skepsis till grand cru-systemet. De sätter därför inte ut grand cru-beteckningen eller vingårdsnamnet på flaskorna, trots att deras bästa viner uteslutande kommer från egna grand cru-vingårdar.

Det finns de vinskribenter som har menat att detta beror på att grand cru-klassificeringen gynnar vingårdsägarna framför vinhusen/négocianterna, och att de senare vill lägga fokus på sina egna beteckningar eller varumärken, och sin egen förmåga att välja ut de bästa druvorna till sina toppviner. Hugel själv är dock noga med att framhålla att deras skepsis beror på att grand cru-systemet inte gjordes tillräckligt strikt när det infördes, och att vingårdar som inte var av högsta klass slogs ihop med mer kända grannvingårdar under de senares namn. De tar på sin webbplats upp Sporen, källan till deras bästa Gewürztraminer och Pinot Gris, som ett exempel. Fram till 1970-talet omfattade Sporen 4,84 ha i fastighetsregistret, medan dagens grand cru-klassade vingård omfattar 23,70 ha. Hugels kritik har en trovärdighet i och med att Jean Hugel var inblandad i den tidiga utformningen av grand cru-systemet, men sedan lämnade arbetet.

Man kan dock notera en viss skillnad i inställning under senare, för numera talar de alltid om att vingårdarna är grand cru, även om de inte skriver ut det på etiketten.

Pålitligt torra viner

Hugel är en av de Alsaceproducenter där de viner som traditionellt är torra, också verkligen är torra. Man behöver därför aldrig bli överraskad av vad som finns i en flaska från Hugel, även om de inte använder någon sötmaskala på etiketten. För övrigt har de på sin webbplats mycket utförliga beskrivningar och datablad för sina viner, med arkiv ett antal årgångar bakåt, så är man intresserad av detaljinformation så kan man titta där.

Däremot är det också så att Hugel har en stark tradition av att producera viner med restsötma, men då under beteckningar som talar om att vinerna är mer eller mindre söta: Vendange Tardive och Sélection des Grains Nobles. Så de torra vinerna är torra och de söta vinerna talar tydligt om på etiketten vad de är.

Etiketter för de tre torra nivåerna i Hugels sortiment – Hugel Classic, Tradition och Jubilée – och en Vendange Tardive. Bilden länkad från Wikimedia Commons (egen bild, 2009).

Sortimentet består av följande nivåer:

 • Torra viner i tre olika kvalitetsnivåer.
  • Hugel Classic – instegsvinerna. På etiketten står druvsorten eller blandningens namn och ”Hugel” (dock inte texten Classic, men detta är vad de själva kallar dem). Görs på inköpta druvor från Riquewihr med omgivningar.
  • Tradition – mellanklassvinerna. På etiketten står druvsorten och texten Tradition ”Hugel” i ett mörkt fält. Druvorna kommer delvis från egna vingårdar, från Riquewihr med omgivningar.
  • Jubilée – toppvinerna. Etiketten har en bredare guldrand upptill där det står Jubilée Hugel. Druvorna kommer från grand cru-vingårdar: Riesling från Schoenenbourg, Pinot Gris och Gewurztraminer från Sporen, och Pinot Noir från Pflostig (finns i två varianter, en vanlig och en från en särskild del av vingården med tilläggsnamnet ”Les Neveux”).
 • Halvtorra till söta viner finns under de två sedvanliga beteckningarna och en egen. Druvorna kommer från samma vingårdar som Jubilée-vinerna.
  • Hommage à Jean Hugel. Etiketten har denna text i en bred gul rand upptill. Vinerna ligger i druvmognad, restsötma och pris mellan Jubilée och Vendange Tardive. Vinerna uppfyller dock fordringarna för Vendange Tardive. De gjordes i årgångarna 1997 och 1998 för att fira Jean Hugels 50:e årgång hos Hugel resp. hans pensionering, och jag är osäker på om det kommer att dyka upp fler årgångar.
  • Vendange Tardive. Riesling VT buteljeras inte alltför söt av Hugel, medan Pinot Gris VT och Gewurztraminer VT har en klart högre sötma.
  • Sélection des Grains Nobles. Även ”extra tung” SGN med tilläggsbeteckningen S görs i vissa årgångar.

Hugel är medlem av Primum Familiae Vini, en sammanslutning av tolv familjeägda och högklassiga vinproducenter.

Viner provade på Alsacevindagen

Hugel fanns med på Alsacevindagen i slutet av januari i år, och provningsanteckningarna nedan kommer från den provningen. Vinerna importeras i Sverige av Hjo Grosshandel. Jag hittar inga Hugel-viner i deras restaurangsortiment utöver de som finns hos SB, så f.n. finns exempelvis inga av Hugels söta viner att köpa i Sverige.

Alsacedagen 20140127 Hugel

Gentil ”Hugel” 2012
En blandning bestående av 41% Sylvaner och Pinot Blanc, 23% Pinot Gris, 20% Riesling, 14% Gewürztraminer och 2% Muscat. 99 kr på SB.

Doften är diskret parfymerad med äpple och mineral. Smaken är torr med mineral och bra syra. Diskret stil och fin balans, 86 p.

Gentil är Hugels egna beteckning för en druvblandning som innehåller en hög andel av de ”ädla druvsorterna”. De använde den redan i början av 1900-talet, men just det här vinet (åter)introducerades i årgången 1992. En officiell beteckning för druvblandningar från Alsace är Edelzwicker, men trots förledet Edel-, alltså tyska för ”ädel”, så får en Edelzwicker innehålla valfria proportioner av alla tillåtna druvsorter inom appellationen Alsace. Detta betyder att de flesta viner med denna beteckning innehåller inga eller mycket lite av de ”ädla” druvsorterna som är lätta att sälja på egen hand – vilket i och för sig inte behöver göra dem till dåliga viner. Hugels egen beteckning skall alltså indikera ett bättre vin, som i årgång 2012 innehåller 59% av de fyra ädla druvsorterna. De har åtminstone tidigare gjort en ”vingårds-Gentil” från grand cru-vingården Sporen, som helt enkelt heter ”S”, men som nu inte finns med i deras vinlista på webbplatsen.

Pinot Blanc ”Hugel” 2011
50% Pinot Blanc och 50% Auxerrois. Har tilläggsbeteckningen ”Blanc de Blancs” på etiketten. 111 kr i BS för årgång 2010.

Doft av äpple och mycket diskret parfymton. Smaken är helt torr med rätt stenig och tydlig mineralton, bra syra och frisk stil, 86 p.

Det kanske låter märkligt att ett Pinot Blanc-etiketterat vin bara innehåller 50% av druvsorten Pinot Blanc. Detta beror på att ”Pinot Blanc” från appellationen Alsace faktiskt får innehålla helt valfria proportioner av Pinot Blanc, Pinot Gris, vitpressad Pinot Noir och Auxerrois! Vanligtvis ingår bara Pinot Blanc och Auxerrois eftersom Pinot Gris och Pinot Noir lönar sig bättre att separatbuteljera. Det enda sättet man kan förklara varför det är så, är att den vanliga beteckningen förr var Pinot d’Alsace, så ”Pinot Blanc” är alltså en godtycklig Pinot-blandning som är vit. Auxerrois är kryddigare och har lägre syra än (riktig) Pinot Blanc. Ett plus för Hugel för att de på sitt datablad talar om de faktiska proportionerna, hos många producenter är det svårt (även på plats) att få reda på vad de häller i sina Pinot Blanc-flaskor.

Riesling ”Hugel” 2012
134 kr hos SB.

Doft av äpple, persika, relativt mogen frukt, diskret parfymton och lite mineral. Torr smak med äpple, citrus och hög syra. Mycket stram och klassisk stil, ung, 86(+) p.

Riesling Jubilée 2007
Från grand cru-vingården Schoenenbourg. 261 kr för årgång 2008 hos SB (ströflaskor), 360 kr för årgång 2009 i BS

Doft av mogen persika, tydlig parfymton, aningen honung, antydan till petroleum, ”doftar sött”. Torr smak (men inte knastertorr), bra koncentration, äpple, mineral, hög syra. Funkar nu, kan utvecklas mer, 90 p.

Muscat Tradition 2012
60% Muscat Ottonel och 40% Muscat à Petits Grains.

Doft av Fazers marmeladkulor, fläder och vindruvston. Helt torr smak med äpple, en del mineral och medelhög syra. 85 p.

Pinot Gris Tradition 2011
179 kr i BS.

Doft av moget äpple, aningen aprikos och mycket diskret kryddton. Smaken är helt torr och medelfyllig, med äpple, kryddton, och en klart bra syra för en Pinot Gris. 87 p

Gewurztraminer ”Hugel” 2012
171 kr för årgång 2011 i BS.

Doft med litchi, rosenblad, äpple; en tydlig doft men diskret för en Gewürztraminer. Torr men ej knastertorr smak, bra koncentration, äpple, diskret kryddton, lite mineral, bra syra för en Gewürztraminer. 87 p.

Hugel 2009 Jean Hugel

För att minnas Jean Hugel, som gick bort 2009, har 2009:orna fått en annan utformning av halsetiketten.

Gewurztraminer Jubilée 2009
Från grand cru-vingården Sporen.

Doft med mogen gul frukt, rosenblad, parfym. Tydlig doft men diskret för en Gewürztraminer, lite sötare intryck än ovanstående. Relativt torr (men mer restsötma-intryck än föregående), smak med druvtypiska inslag, bra koncentration, persika och honung, 89 p.

Pinot Noir 2010

Ljusröd färg. Doft av ljusa körsbär och lite kryddton. Smak av moreller, mycket syrlig, relativt lätta tanniner, aningen mineral. Mycket lätt och syrlig stil, 84 p.

Gewurztraminer Vendange Tardive 2006
Från grand cru-vingården Sporen, 108 g/l restsocker.

Doft av honung, lite kryddton och torkad frukt inklusive lite vita russin. Smaken är söt (”VT+”), bra koncentration, honung, medelhög syra och kryddton. 90 p.

Hugel har för övrigt den mest ambitiösa webbplatsen bland alla Alsaceproducenter och även en Youtube-kanal. Här är en presentation med Etienne Hugel:

Detta inlägg publicerades i Alsace, Gewürztraminer, Muscat, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Riesling. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Hugel & Fils på Alsacevindagen – en producent som är pålitligt torr och alltid gul

 1. Pingback: Hugel & Fils – an Alsace producer that is reliably dry and constantly yellow | Tomas's wine blog

 2. Pingback: Hugel & Fils på Alsace vindag 2015 | Vintomas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s