Byprofil: Villers-Marmery, en Chardonnay-dominerad premier cru-by i Grande Montagne de Reims, Champagne

Diagram Villers-Marmery 201504Nyckelfakta

Ligger i delregion/område: Montagne & Val de Reims / Grande Montagne de Reims
Vingårdar och druvsorter: 246,3 ha, varav 98,1% Chardonnay och 1,9% Pinot Noir.
Klassificering: Premier cru (95%)
Känt för: Chardonnaydominans i ett i övrigt Pinot Noir-dominerat område.

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng och grönt är skog.


Google-kartvy med byarna i Grande Montagne de Reims. Grand cru-byarna i grönt, premier cru-byarna i gult och autre cru-byarna i orange. Den ljusgröna fyrkanten markerar Perle blanche-området, där Villers-Marmery ligger.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen.

Grannbyar

Åt nordväst: Verzy (grand cru)
Åt sydost: Billy-le-Grand (premier cru)
Åt sydsydväst: Trépail (premier cru)

Orten

Stadshuset (mairie) i Villers-Marmery. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Garitan, 2012).

Villers-Marmery ligger på östsidan av Montagne de Reims-kullen. Motorvägen A4/E17 går genom kommunens östra del.

Kommunen Villers-Marmery har en total yta på 1073 ha och 547 invånare (läge 2013) som kallas Villeriots respektive Villeriotes.

I byn finns sammanslutningen Commanderie du Chardonnay de Villers-Marmery, som grundades 1997.

Vingårdar

Vingård i Villers-Marmery. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto ADT Marne, 2008).

Vingårdarna består huvudsakligen av östsluttningar på Montagne de Reims. Vingårdarna domineras helt av Chardonnay i likhet med grannbyarna närmast åt söder, Trépail och Billy-le-Grand, men skillnad mot grannbyn Verzy i norr, där Pinot Noir dominerar.

Området med de fyra Chardonnay-dominerade byarna (även Vaudemange ingår) på östsidan av Montagne de Reims kallas ibland Perle blanche. Detta område avviker alltså i druvsammansättning från resten av Grande Montagne de Reims som är tydligt Pinot-dominerat; Pinot Noir i söder och nordost och Pinot Meunier på nordsidan. Dessa fyra byar lyftes upp till premier cru-status först 1985.

Aktuell vingårdsareal (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 246,3 ha. Fördelningen på druvsorter är 241,7 ha Chardonnay (98,1%) och 4,6 ha Pinot Noir (1,9%). 1997 var vingårdsarealen 240 ha. Det finns 144 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Jordmån och vinstil

I Villers-Marmery finns krita med visst inslag av grus, och champagnerna (på Chardonnay) beskrivs lokalt som strama, blommiga och mineraliska. I en del vingårdar finns silt eller brun lera ovanpå kritlagret, och där brukar vinerna bli kraftigare och kryddigare i stilen.

Skillnaden mot Chardonnay från Côte des Blancs har också beskrivits som att de från Villers-Marmery-trakten är lite fylligare, mjukare och något mer fruktiga.

Vingårdslägen

 • Les Alouettes Saint-Bets, ett milt sydsluttande läge i norra delen av kommunen, omedelbart väster om väg D26 och på gränsen mot Verzy. Gränsar i väster (i riktning mot skogsbrynet) till Saint-Bets och Le Bec de Feuillets. Godmé Père et Fils (i Verzenay) gör en vingårdsbetecknad årgångschampagne (100% Chardonnay) från denna vingård.
 • Les Basses Allouettes, ett milt sydsluttande läge i norra delen av kommunen, omedelbart öster om väg D26. Gränsar i väster (över väg D26) till Les Alouettes Saint-Bets och i norr till Les Alouttes Vivandes. Läget används av Henriet-Bazin.
 • Les Bourbonnes, ett milt östsluttande läge omedelbart nordnordväst om bybebyggelsen, omedelbart öster om väg D26. Gränsar i väster (över väg D26) till militärkyrkogården och i norr till Les Piquis och Les Haies Cochets. A. Margaines stilla röda vin, Villers-Marmery Rouge, görs på Pinot Noir från detta läge.
 • Brocot, ett läge västsydväst om byn, runt en flervägskorsning av småvägar. Sluttningen varierar i läget, men är huvudsakligen ost och syd. Gränsar i nordost till Les Couloirs. Används av A. Margaine i sin Millésime, som ett av flera lägen.
 • Champs d’Enfer, ett läge med mild sluttning i södra delen av kommunen. Gränsar i öster och söder till Les Essaires och i väster till Le Mont Bayon. Används av A. Margaine i sin Millésime, som ett av flera lägen.
 • Les Clos-Est, ett litet läge strax ostsydost om bybebyggelsen. Gränsar i norr till Les Ruelles, och i väster och söder till Les Clos-Ouest. Verkar dock inte ha någon mur runt sig, som namnet ”clos” förmodas indikera och är ett betydligt mindre läge än Les Clos-Ouest.
 • Les Clos-Ouest, ett läge omedelbart sydost om bybebyggelsen. Gränsar i norr till Les Ruelles, och i öster till Les Clos-Est och Les Fosses d’Hommes. Verkar dock inte ha någon mur runt sig, som namnet ”clos” förmodas indikera. Läget används av Henriet-Bazin.
 • Les Couloirs, ett huvudsakligen sydostsluttande läge strax väster om bybebyggelsen. Gränsar i nordost till Les Cugnets och i sydväst till Brocot. Läget används av Henriet-Bazin.
 • Les Cugnets, ett milt östsluttande läge omedelbart västnordväst om bybebyggelsen. Gränsar i norr till Sur Perthelle, i sydväst till Les Couloirs och i söder till Les Bas Couloirs. Används av A. Margaine i sin Special Club, som ett av flera lägen.
 • Les Levoies, ett läge sydsydväst om bybebyggelsen. Gränsar i norr till Les Charmois, i öster till Les Pechins och i söder till Les Grands Champs. Används av A. Margaine i sin Special Club, som ett av flera lägen.
 • Les Voies de Prêtre är ett milt sydsluttande läge öster om byn, ner mot slättlandet. Det gränsar i norr till Les Pucelles och Les Epinettes, i öster till Le Montmedy, i söder till Les Petits Marmery och i väster till Les Ruelles. Används(?) av A. Margaine i sin Special Club, som ett av flera lägen.

Övriga vingårdslägen i Villers-Marmery inkluderar bl.a. Les Alouttes Vivandes, Les Bas Couloirs, Le Bec de Feuillets, Les Charmois, Les Epinettes, Les Essaires, Les Fosses d’Hommes, Les Grands Champs, Les Haies Cochets, Le Mont Bayon, Le Montmedy, Les Pechins, Les Petits Marmery, Les Piquis, Les Pucelles, Les Ruelles, Saint-Bets, Les Sous la Ville Nord, Les Sous la Ville Sud.

Kyrkan i Villers-Marmery. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Garitan, 2012).

Champagneproducenter

Champagnehus/négociants

Med producentstatus NM = négociant-manipulant kan inköpta druvor ingå i champagnerna. NM-producenterna kan vara allt från småproducenter som köper in lite extra druvor till stora champagnehus som köper in allt.

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn. Alla småproducenter placeras under denna rubrik i avsaknad av annan information.

 • Pascal Adnet & Fils, som även producerar Beaujolais-viner.
 • Boutillez-Guer (RM), medlem av Vignerons Indépendants, har 5,25 ha vingårdar med nästan enbart Chardonnay. Årgångschampagnen är en 100% Chardonnay.
 • R. Boutillez Marchand, har 6,4 ha vingårdar, allt i Villers-Marmery, med 97% Chardonnay och 3% Pinot Noir. Är medlemmar av Le Cercle des Créateurs de Champagnes Confidentiels, där alla producerar ekfats-influerade champagner. Årgångschampagnen är en blanc de blancs. Sortimentet inkluderar också en Ratafia på 100% Chardonnay (vilket är ovanligare än Pinot-baserade versioner) som produceras i en solera med rätt lång lagringstid.
 • G. Boutillez-Vignon (RM, Facebook-sida), vars sortiment inkluderar en årgångschampagne.
 • Chanoir-Dayer (RC)
 • Pascal Cheminon (RM)
 • Alain Delabarre (RM)
 • Michael Hautem (RM)
 • Henriet-Bazin (RM), har 5,93 ha vingårdar i Verzenay (2,13 ha), Verzy (0,93 ha) och Villers-Marmery (2,87 ha). Sortimentet innehåller fyra årgångschampagner: Millésimé består av 65% Pinot Noir och 35% Chardonnay (avser årgång 2006), Carte Or består av 60% Pinot Noir och 40% Chardonnay (avser årgång 2007), Blanc de Noirs Extra Brut är en 100% Pinot Noir och Marie-Amélie är en årgångs-blanc de blancs från gamla stockar i Villers-Marmery (i årgång 2008 lägena Les Clos Ouest, Les Basses Allouettes och Les Couloirs). Nicolas Rainon från Henriet-Bazin bedriver också turer i vingårdarna under namnet Oenovasion.
  Nedan ett videoklipp med Marie-Noëlle från Henriet-Bazin från skörden 2011:

 • Lapoulle-Mailliet (RC)
 • Lejeune Père et Fils, medlem av Vignerons Indépendants som har vingårdar i Villers-Marmery, Verzy och Ambonnay. Årgångschampagnen är en ekfatsvinifierad 100% Chardonnay.
 • A. Loncle (RM), vars sortiment inkluderar en årgångschampagne.
 • Longis-Langlais
 • Roger Lustig (RM), med företagsnamnet Tarradou-Lustig.
 • Sadi Malot (RM), medlem av Vignerons Indépendants, har 10 ha vingårdar varav 80% Chardonnay i Villers-Marmery och 20% Pinot Noir i Verzy. Coup de Foudre är en årgångs-blanc de blancs på gamla stockar i Villers-Marmery. I sortimentet ingår också två stilla viner (Coteaux Champenois), ett vitt från Villers-Marmery och ett rött från Verzy.
 • A. Margaine (RM), en Spécial Club-producent (medlem av Club Trésors de Champagne sedan 1976) som har 6,5 ha vingårdar med 90% Chardonnay och 10% Pinot Noir och producerar ca 70 000 flaskor per år. Margaines Special Club är en blanc de blancs, på 100% Chardonnay från Villers-Marmery, som är delvis ekfatsvinifierad. (Fatinslag är ovanligt i Special Club-champagnerna.) I årgång 2011 kom druvorna från lägena Les Voies de Prêtre(?), Les Levoies och Les Cugnets. Andra producerade årgångar inkluderar 2008 och 2012. Två andra årgångschampagner finns i sortimentet: Millésime är en årgångs-blanc de blancs. I årgång 2009 kom druvorna från lägena Champs d’Enfer, Bayon och Brocot, och 30% vinifierades i ekfat. Rosé de Saignee är en årgångs-rosé som består av 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay. Sortimentet inkluderar också en Villers-Marmery Rouge, ett stilla rött vin (Coteaux Champenois) på Pinot Noir från läget Les Bourbonnes (åtminstone i årgång 2005).
 • Noël Bazin (RM), har 2,5 ha med enbart Chardonnay i Villers-Marmery och Verzy. Sortimentet inkluderar en årgångs-blanc de blancs.
 • Pierre-Emmanuel Paquay (RM), har 4 ha vingårdar med 98% Chardonnay och 2% Pinot Noir. Vieux Chène är en ekfatsvinifierad blanc de blancs.
 • S. Rémy, som har 7 ha i Villers-Marmery, Verzy, Verzenay och Bouzy. Årsproduktionen är 25 000 flaskor.
 • Didier Rothier (RC)
 • Christian Roy & Fils
 • Jackie Simonet (RM)
 • Urbany-Chemion (RM)

Anm: listan är förmodligen inte fullständig.

Kooperativ

När flaskor säljs direkt av  kooperativet står producentkoden angiven som CM = coopérative de manipulation, medan den anges som RC när en kooperativmedlem säljer under eget namn.

 • Coopérative des Vignerons Réunis, tycks ej ha någon webbplats.
 • Coopérative Rurale Vinicole de Villers-Marmery, är ett kooperativ grundat 1927 som har 28 medlemmar med 17 ha vingårdar. Sedan 2004 är de medlemmar av storkooperativet Union Champagne (med det egna varumärket De Saint Gall och 13 medlemskooperativ) som har säte i Avize. Leveranser sker även till Moët & Chandon, Charles Heidsieck och Marne et Champagne. Se även videon nedan.

Videoklipp

En kort video från 2011 års skörd i en av Henriet-Bazins vingårdar i Villers-Marmery:

En video som visar verksamhet vid Coopérative Rurale Vinicole i samband med 2015 års skörd (franskt ljud utan textning):

Länkar

© Tomas Eriksson 2014-2016, senaste uppdatering 2017-07-25

Annons
Detta inlägg publicerades i Champagnebyar och märktes . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Villers-Marmery, en Chardonnay-dominerad premier cru-by i Grande Montagne de Reims, Champagne

 1. Pingback: Champagne village profile: Villers-Marmery, a Chardonnay-dominated premier cru village in the Grande Montage de Reims | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s