Byprofil: Sillery, en grand cru-by i Grande Montage de Reims, Champagne

Diagram Sillery 201504Nyckelfakta

Ligger i: Montagne & Val de Reims: Grande Montagne de Reims
Vingårdar och druvsorter: 92,1 ha, varav 57,5% Chardonnay, 33,2% Pinot Noir och 9,3% Pinot Meunier
Klassificering: Grand cru (100%)
Känd för: Pinot Noir och Chardonnay från grand cru-klassificerade vingårdar, en gång en av de mest kända champagnebyarna.

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng och grönt är skog.


Google-kartvy med byarna i Grande Montagne de Reims markerade. Grand cru-byarna inklusive Sillery markeras i grönt, premier cru-byarna i gult och autre cru-byarna i orange. Den ljusgröna fyrkanten markerar Perle blanche-området.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen.

Grannbyar

Åt väster: Puisieulx (grand cru)
Åt sydväst: Mailly-Champagne (grand cru)
Åt söder: Verzenay (grand cru)
Åt sydost: Beaumont-sur-Vesle (grand cru)

Småbåtshamnen i Sillery, som ligger i Canal de l’Aisne à la Marne. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Garitan, 2012).

Orten

Byn Sillery ligger på den flackare marken nedanför själva Montagne de Reims-sluttningen, på andra sidan av motorvägen A4.

Kommunen Sillery omfattar 920 ha och har 1698 invånare (läge 2013) som kallas Sillerotins respektive Sillerotines.

I kommunens södra del finns grand cru-klassade vingårdar som gränsar till de i Verzenay och i Mailly-Champagne. De flesta ägare till vingårdar i Sillery finns i andra byar.

I forna tider var Sillery en mer välkänd champagneby än den är idag. I sin bok från 1875, Facts About Champagne and Other Sparkling Wines, beskriver Henry Vizetelly Aÿ och Sillery som de två byar som är mest kända i utlandet, men det var tydligen bara fram till ungefär denna tid, slutet av 1800-talet, som ryktet varade. Sillery-vinernas berömdhet skapades tydligen redan under 1600-talet, genom familjen Brûlart de Sillery och deras Château de Sillery, och vid den tiden var det alltså stilla viner som producerades. Den sista ägarinnan i den direkta släktlinjen var Adelaïde, maréchale d’Estrées (död 1785), och vinerna från hennes tid kallades Clos de la maréchale. Det som då kallades Sillery-viner kom förmodligen från hela nordsidan av Montagne de Reims snarare än just från byn Sillery. Efter franska revolutionen såldes Brûlarts tidigare vingårdar till Moët och Ruinart.

Vy över Montage de Reims med östra delen av Sillery i förgrunden. I högra delen av bilden ses Phare de Verzenay (fyrtornet) och till höger byn Verzenay. Strax vänster om mitten ligger Verzy i sluttningen. Huvuddelen av vingårdarna i bilden ligger i Verzy. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Garitan, 2012).

Vingårdar

Vingårdarna i Sillery utgörs av milda nordostsluttningar, och finns i kommunens södra del, en mindre del mot gränsen med Puisieulx, och en större del mot gränsen med Verzenay och Mailly-Champagne. I likhet med dessa tre grannbyar är Sillery klassificerad grand cru.

Aktuell vingårdsareal (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 92,1 ha. Fördelningen är 52,9 ha Chardonnay (57,5%), 30,5 ha Pinot Noir (33,2%) och 8,7 ha Pinot Meunier (9,3%). 1997 var vingårdsarealen 92 ha. I kommunen finns 35 vingårdsägare (exploitants).

Några stora champagnehus som använder druvor från Sillery är Moët & Chandon och Ruinart. I fallet Ruinart så är Chardonnay från Sillery ett betydande inslag (i genomsnitt 35%) i deras prestigechampagne Dom Ruinart.

Ruinarts vinmakare Frédéric Panaïotis har jämfört Chardonnay från Sillery med Corton-Charlemagne i Bourgogne, vilket bl.a. innebär att de tar lång tid på sig att mogna och fortfarande framstår som ett ungt vin vid tio års ålder.

Vingårdslägen

 • Les Champs de Romont är en av de vingårdar som Moët & Chandon har gjort en vingårdschampagne från, i lådan La Trilogie des Grands Crus (som det nu var rätt många år sedan de sålde). Intressant nog är Moëts innehav i vingården, ca 8 ha, tydligen planterat med Pinot Meunier och utgör därmed nästan all Pinot Meunier i Sillery. Det finns rätt lite Pinot Meunier i grand cru-byarna, och att hitta en druvren Meunier grand cru är mycket ovanligt. Gissningsvis går druvorna från denna vingård vanligen in i årgångschampagnerna, eftersom Dom Pérignon inte innehåller någon Pinot Meunier. Moët har ägt vingården sedan 1807.

Champagneproducenter

Champagnehus/négociants

Med producentstatus NM = négociant-manipulant kan inköpta druvor ingå i champagnerna. NM-producenterna kan vara allt från småproducenter som köper in lite extra druvor till stora champagnehus som köper in allt. MA = marque d’acheteur = varumärke som används på inköpta färdiga flaskor.

 • Virginie T. (MA, ska bli NM?) är ett nystartat champagnehus som drivs av Virginie Taittinger, och som sedan oktober 2013 har ett vineri i Sillery, även om det inte tycks ha invigts förrän 2014. Champagnerna har tidigare framställts av andra producenter, och företaget har fortfarande adress i Paris, men är rimligtvis på väg att bli en négociant-manipulant när champagner från det egna vineriet är färdiga att sälja. Virginie T. satsar på direktförsäljning, bl.a. via nätet, snarare än via traditionella distributionskanaler. Den hittills mest ambitiösa champagnen i sortimentet lanserades i januari 2016: Grande Cuvée 6 ans d’âge, som då bestod av 70% Pinot Noir, 20% Chardonnay och 10% Pinot Meunier, och var årgångslös med huvudsakligt innehåll från årgång 2008 (15% reservviner från 2007).
  Historik
  Virginie Taittinger är dotter till Claude Taittinger och jobbade inom champagnehuset Taittinger till 2006; huset fick då under en tid fick en annan ägare. Hennes mamma Catherine de Suarez d’Aulan kommer från familjen som ägde Piper-Heidsieck fram till 1988. Pierre-Emmanuel Taittinger, som idag leder Champagne Taittinger, är Virginies kusin. Virginie T. drogs igång på allvar 2008, då finanskrisen gjorde det möjligt att komma åt druvor p.g.a. att många befintliga aktörer ville köpa mindre. De första champagnerna började säljas 2013. Även om Virginie T. har startat som ett marque d’acheteur, rör det sig om kontraktsproduktion som en interimslösning snarare än inköp av färdiga flaskor. Produktionen från årgång 2009 uppges ha varit 150 000 flaskor, varav 50 000 flaskor årgångschampagne. Av befintliga etiketter att döma har Manuel Janisson i Verzenay framställt Virginie T.-champagner före det egna vinieriet fanns.

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn.

 • Collin-Guillaume (RC), har 8,5 ha vingårdar, varav en del i områdena Barséquanais och Vitryat. Har  även en liten mängd av de ovanliga druvsorterna Arbanne och Petit Meslier. Årgångschampagnen heter Grande Cuvée och består av 60% Chardonnay, 24% Pinot Meunier och 16% Pinot Noir (avser årgång 2006).
 • David Floquet
 • Fresnet-Baudot (RM), har vingårdar i Verzy, Mailly-Champagne och Sillery, med 2/3 Pinot Noir och 1/3 Chardonnay. Årgångschampagnen Élégance är ekfatslagrad och består av 60% Chardonnay och 40% Pinot Noir (avser årgång 1999). Sortimentet inkluderar också en Sillery Rouge, d.v.s. ett stilla rödvin (Coteaux Champenois).
 • Jean Langlais
 • François Secondé (RM), medlem av Vignerons Independants med 5,5 ha vingårdar i Sillery, Mailly-Champagne, Puilsieulx och Verzenay, med 2/3 Pinot Noir och 1/3 Chardonnay. De är tydligen den enda som producerar monocru-champagner från Sillery. Årgångschampagnen är en blanc de blancs från Sillery och La Loge är en årgånglös blanc de noirs från Sillery. Puisieulx Les Petits Vignes är en vingårdsbetecknad champagne från ett vingårdsläge i Puisieulx, och består av 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir. Kommer från en solera, lanserades 2015(?) och bestod då av årgångarna 2009, 2010 och 2011. I sortimentet ingår också två stilla viner från Sillery, en Sillery Blanc (druvblandad, Pinot Noir och Chardonnay) och en Sillery Rouge (gamla stockar av Pinot Noir).

Anm: listan är förmodligen inte fullständig.

Länkar

© Tomas Eriksson 2014-2016, senaste uppdatering 2016-04-10

Annonser
Det här inlägget postades i Champagnebyar. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Sillery, en grand cru-by i Grande Montage de Reims, Champagne

 1. Ping: Champagne village profile: Sillery, a grand cru village in the Grande Montage de Reims | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s