Byprofil: Chigny-les-Roses, en premier cru-by i Grande Montagne de Reims, Champagne

Diagram Chigny-les-Roses 201504Nyckelfakta

Ligger i: Montagne & Val de Reims: Grande Montagne de Reims
Vingårdar och druvsorter: 131,9 ha, varav 58% Pinot Meunier, 24% Pinot Noir och 18% Chardonnay.
Klassificering: Premier cru (94%)
Känt för: Pinot Meunier och Pinot Noir från nordsluttningar, hemby för huset Cattier som producerar Armand de Brignac.

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng och grönt är skog.


Google-kartvy med byarna i Grande Montagne de Reims. Grand cru-byarna i grönt, premier cru-byarna i gult och autre cru-byarna i orange. Den ljusgröna fyrkanten markerar Perle blanche-området.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen.

Grannbyar

Åt nordväst: Rilly-la-Montagne (premier cru)
Åt öster: Ludes (premier cru)

Stadshuset (mairie) i Chigny-les-Roses. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Garitan, 2011).

Orten

Byst av Jeanne Pommery (1819-1890) i Chigny-les-Roses. Hennes rosor ledde till att les-Roses lades till i bynamnet. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Garitan, 2011).

Chigny-les-Roses ligger på nordsidan av (Grande) Montagne de Reims, som en del av ett pärlband av premier cru-byar. Namnet Chigny har ursprungligen skrivits Chaigny, vilket förmodligen är härlett från namnet för ek, chêne.

Kommunen Chigny-les-Roses har en yta på 438 ha och 565 invånare (läge 2012), som kallas Chignotins respektive Chignotines.

Jeanne Alexandrine Louise Pommery, en av de kända champagneänkorna och då ägarinna till huset Pommery & Greno, lät 1860-1864 uppföra en herrgård i byn, som 2013 fanns till salu för 3,25 miljoner euro inklusive 14 ha tomtmark (se Domaine du Châlet nedan!). Epitetet les-Roses lades för övrigt till efter att Frankrikes senare president Émile Loubet hade besökt henne i Chigny, och blivit imponerad av hennes rosor.

Kyrkan i Chigny-les-Roses, Église Saint-Nicolas. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Garitan, 2011).

Vingårdar

Vingårdarna i Chigny-les-Roses består huvudsakligen av nordsluttningar, och är till stor del planterade med Pinot Meunier.

Aktuell vingårdsareal (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 131,9 ha. Fördelningen på druvsorter är 76,3 ha Pinot Meunier (57,9%), 32,1 ha Pinot Noir (24,3%), 23,2 ha Chardonnay (17,6%) och 0,3 ha övrigt (0,2%). 1997 var vingårdsarealen 130 ha. Det finns 129 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Champagnehus som använder sig av vingårdar i Chigny-les-Roses inkluderar Cattier.

Vingårdslägen och vingårdsbetecknade viner

 • Le Clos des Pécherines, ett milt västsluttande läge omedelbart nordost om byn, tvärs över vägen från kyrkan och kyrkogården. Gränsar i nordost till Les Pécherines.
 • Clos du Moulin, en vingård på 2,20 ha som Cattier köpte 1951, då marken huvudsakligen var oplanterad. (Kallades tidigare Clos Allart?) Produceras som en årgångslös champagne i vitt (50% Pinot Noir, 50% Chardonnay) och rosé (60% Pinot Noir, 40% Chardonnay), bestående av tre årgångar. Produktionen är ca 15 000 resp. 4 000 flaskor per år.
 • Les Pécherines, ett milt västsluttande läge nära byn åt nordost. Gränsar i sydväst till Le Clos des Pécherines. Duménil gör en Cuvée Prestige Vieilles Vignes från härifrån, på 80% Chardonnay och 20% Pinot Noir.

En vingård nära byn i Chigny-les-Roses. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Jean Weber, INRA DIST, 2005).

Champagneproducenter

Stora champagnehus, medlemmar av Union des Maisons de Champagne

 • Cattier (NM) är ett hus som inledde produktionen av champagne under eget namn inleddes 1918 (familjen hade ägt vingårdar sedan 1763). De har 32 ha vingårdar, där juvelen i kronan är Clos du Moulin som de köpte 1951. Produktionen är 1 miljon flaskor per år. Den årgångslösa Clos du Moulin är traditionellt deras bästa champagne.
  • Armand de Brignac är ett varumärke för prestigechampagne som produceras av Cattier, och som inte lämnar någon champagnevän oberörd. Armand de Brignac lanserades 2006, lägligt nog strax efter att några Cristal-sörplande amerikanska rappare inklusive Jay-Z (som inkluderat Armand de Brignac-flaskor i flera av sina videos) tagit illa vid sig av kommentarer om vissa bling-bling-champagnekunder som fällts av Roederers ägare. Lanseringen skedde först i USA och den inledande marknadsföringen innehöll en del svajiga påståenden som skulle ge sken av en lång historia bakom märket, vilket tillsammans med ett högt pris – en god bit över Cristal och Dom Pérignon – ledde till en del höjda ögonbryn och ännu kvarstående skepsis från mer traditionellt lagda champagnefantaster. Namnet lär komma från en romantisk historia som Alexandre Cattiers farmor hade läst en gång i tiden. Den första Armand de Brignac-champagnen, den som lanserades 2006, kallas ofta ”Ace of Spades”, men heter formellt Brut Gold, och kommer i en guldfärgad flaska med en metalletikett med ett spader ess på. De har sedan fortsatt att lägga till ytterligare cuvéer, i flaskor med andra iögonenfallande metallicfärger: en rosé i rosametallic och en blanc de blancs i silvermetallic. Alla dessa cuvéer är årgångslösa, ”multivintage”, och består typiskt av tre årgångar och har legat minst fem år på jästfällningen samt ett halvår på korken. Exempelvis bestod den batch av Brut Gold som släpptes 2012 av årgångarna 2003, 2005 och 2006. En blanc de noirs på 70% Pinot Noir och 30% Meunier är också på väg att lanseras (oklart under vilken metallicfärg). Därefter kommer Clos Yons, en årgångs- och vingårdsbetecknad druvren Pinot Meunier, när den mognat klart i Cattiers källare, möjligen 2018. Druvorna till Clos Yons kommer från ett vingårdsläge i Rilly-la-Montagne där Cattier har 1,1 ha, och druvorna har tidigare använts till Brut Gold.
   Produktionen av Armand de Brignac angavs 2012 som 50 000 flaskor per år, varav 35 000 flaskor Brut Gold, 15 000 flaskor rosé och 5 000 flaskor blanc de blancs. Kapacitet fanns att gå upp till 70 000 flaskor per år, gissningsvis baserat på Cattiers dåvarande tillgång på druvor som de tycker är tillräckligt bra. Stilen lär vara lättillgänglig och fruktig för en prestigecuvée, eftersom den är tänkt för omedelbar konsumtion av den icke priskänsliga delen av nattklubbsmarknaden. När det gäller kvaliteten på Armand de Brignac, så förekommer olika bud, och själv har jag ingen uppfattning. Några champagneskribenter dömde ut den strax efter lanseringen, alternativt har helt förbigått den med tystnad (gäller både Richard Juhlin och Tyson Stelzer i deras senaste böcker). Å andra sidan har Armand de Brignac fått bra omdömen från vissa håll, bl.a. en förstaplats i en provning som magasinet Fine Champagne ordnade 2009, under ledning av Essi Avellan MW. (Armand de Brignac har dock inte kvalat in på topp-10-platsen i någon av Fine Champagnes senare årliga provningar.) Dessa skillnader i omdömen har fått mig att fundera på om de olika releaserna har hållit olika kvalitet, för med tre årgångar i blenden så kan det vara så att årgångsvariationerna inte jämnas ut på samma sätt som de görs hos t.ex. Krug, som blandar 10-15 årgångar. Om Cattier kört med samma lagringstid sedan lanseringen bör initialreleasen från 2006 ha haft årgång 2000 som basår/yngsta årgång i blenden, och batcher som inkluderade toppårgången 2002 bör ha dykt upp ungefär 2008, och fortsatt att lanseras under åtminstone 2009 och 2010. Jag har dock aldrig sett någon provning där olika batcher av Armand de Brignac jämförs, och flaskorna har mig veterligen ingen kod som möjliggör att man identifiera från vilken batch de kommer. Nedan en video från Cattier där Armand de Brignac presenteras:

 • Domaine du Châlet bedriver lyxig rumsuthyrning i Madame Pommerys forna herrgård och har två ”egna” champagner framställda av Cattier.

Övriga champagnehus/négociants

Med producentstatus NM = négociant-manipulant kan inköpta druvor ingå i champagnerna. NM-producenterna kan vara allt från småproducenter som köper in lite extra druvor till stora champagnehus som köper in allt.

 • Philippe Dumont (NM), de två dyraste cuvéerna kommer båda från vingårdsläget Les Bas Moutions i Rilly-la-Montagne och består av 100% Pinot Noir: Perle Noir och Havana.
 • Gardet (NM), ett hus som grundades i Épernay 1895 av Charles Gardet, och flyttades  till Chigny-les-Roses på 1930-talet av hans son Georges Gardet. Sedan 2007 ägs huset av familjen Prieux. Gardet har 7 ha egna vingårdar i premier cru-byarna Chigny-les-Roses, Ludes och Rilly-la-Montagne, och en total produktion på 1,2 miljoner flaskor per år. Företaget bakom Gardet heter C.G.D. (G. Letandert – Georges Gardet – Charles Gardet). Gardet säljer även champagner under varumärkena:
  • Pol Gardere
  • Ray Maurin
  • Veuve Reuther
 • Maurice Philippart (NM)

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn. Alla småproducenter placeras under denna rubrik i avsaknad av annan information. 

 • Baé J.P. et E.
 • Barbelet-Leroux (RM), medlem av Vignerons Indépendants som har 7 ha vingårdar i Chigny-les-Roses, Rilly-la-Montagne, Ludes, Montbré och Taissy.
 • Bämchen-Kosierk
 • Jean Coquet (RC)
 • Cossy-Péchon (RC)
 • Roger Debay (RM)
 • Guy Dumangin, (RM) har 45% Chardonnay, 29% Pinot Noir och 26% Pinot Meunier i sina vingårdar.
 • J. Dumangin Fils (RM)
 • Jean Dumangin (RM)
 • Dumangin Rafflin (RM), medlem av Vignerons Indépendants.
 • Duménil (RM), medlem av Vignerons Indépendants och (blivande) Special Club-producent. Fanns tidigare i Chigny-les-Roses, men flyttade i februari 2015 till Sacy.
 • Bernard Dumont (blogg, Facebook-sida)
 • Gerlier-Perthois
 • Gilles Menu (RM; webbplatsen ej aktiv i sep 2014), medlem av Vignerons Indépendants.
 • Gounel Lassalle (RM, men på äldre flaskor står det RC)
 • Philippe Griffon
 • Griffon-Lestarquit
 • Ph. Janisson, står för Philippe Janisson.
 • J. Lassalle (RM), en Special Club-producent (medlem sedan 1979) och även medlem av Vignerons Indépendants. Har 11,5 ha vingårdar i Chigny-Les-Roses, Ludes, Montbré, Puisieulx, Rilly-la-Montagne, Sermiers och Villers-Allerand med 48% Pinot Meunier, 30% Chardonnay och 22% Pinot Noir. Produktionen är 125 000 flaskor per år. Deras Special Club består av 60% Chardonnay och 40% Pinot Noir.
 • P. Lassalle-Hanin (RM), har 10 ha vingårdar.
 • Lepitre-Prevost (RC)
 • Fred. Leroux, har sitt presshus i Chigny-les-Roses och källaren i Aÿ.
 • Hilaire Leroux & Fils (RM), medlem av Vignerons Indépendants med 7 ha vingårdar i fem byar i Montagne de Reims.
 • Maurice-Lassalle (RM), har 7,2 ha vingårdar varav 1 ha i Rilly-la-Montagne, 2,75 ha i Chigny-les-Roses och 3,45 ha i Ludes.
 • Mayot-Lagoguey
 • Pascal Mazet (RM)
 • Rafflin-Lepitre (RC)
 • Rafflin-Peltriaux (RC), har vingårdar i Chigny-Les-Roses och Ludes.
 • Gil Roupsy (RC)
 • Robert Thoumy (RC)
 • André Tixier & Fils (RM), medlem av Vignerons Indépendants som har 5 ha vingårdar i Chigny-les-Roses och Ludes.
 • Guy Tixier (annan webbplats, förmodligen äldre), vingårdarna finns i sex byar och innehåller 47% Pinot Meunier, 37% Pinot Noir och 16% Chardonnay.
 • Michel Tixier (RM), medlem av Vignerons Indépendants. Har ca 5 ha vingårdar i Trois-Puits, Rilly-la-Montagne, Chigny-les-Roses, Ludes, Mailly-Champagne, Chouilly, Cramant och Barzy-sur-Marne.
 • Paul Tixier

Anm: Det är inte säkert att listan är fullständig.

Kooperativ

När flaskor säljs direkt av  kooperativet står producentkoden angiven som CM = coopérative de manipulation, medan den anges som RC när en kooperativmedlem säljer under eget namn.

 •  Coopérative Vinicole de Chigny-les-Roses, (även kallat Coopérative Vinicole le Moulin à Vent) har 127 medlemmar med 124,34 ha vingårdar. Drygt 100 000 flaskor produceras per år i deras egen anläggning, vilket betyder att huvuddelen av medlemmarnas skörd säljs vidare, och åtminstone delvis hamnar i Nicolas Feuillattes champagner. De är nämligen ett av de 82 kooperativ som är medlemmar av storkooperativet Centre Vinicole Champagne-Nicolas Feuillatte (CVC-NF), med huvudanläggning i Chouilly.

Videoklipp

Ett videoklipp från Chigny-les-Roses från början av september 2014.

Länkar

© Tomas Eriksson 2014-2015, senaste uppdatering 2016-09-04

Annonser
Det här inlägget postades i Champagnebyar. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Chigny-les-Roses, en premier cru-by i Grande Montagne de Reims, Champagne

 1. Ping: Champagne village profile: Chigny-les-Roses, a premier cru village in the Grande Montagne de Reims | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s